Gravid vecka 32 (31+0 - 31+6)

Bebisen sover större delen av tiden medan din kropp kämpar med den växande magen och de många hormonella förändringar som följer med graviditeten. Läs mer här.

gravid uge 32

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 32

Hej mamma, du är nu i vecka 32. Vad gäller bebisen denna vecka: Bebisen ligger nu med krökt rygg och benen uppdragna under sig. Kanske ligger han/hon inte med huvudet nedåt, men ingen fara, det finns fortfarande gott om tid. Bebisen väger nu cirka 1800 gram. Vad gäller din gravida kropp: Det är normalt att uppleva ett stort behov av att kissa, eftersom bebisen nu trycker tungt på din blåsa. Du kanske också har ont i ländryggen och svullna ben. Oh, graviditetens glädjeämnen! Ge dig själv all den vila och ro du kan. Det är nu 63 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vad kan jag förvänta mig av vecka 32 som gravid?

I vecka 32 kan du verkligen känna att bebisen tar plats. Livmodern trycker på, och du kan känna dig tung och långsam. Det kan också vara svårt att hitta en bekväm position, särskilt när du ska sova. Fler förvärkar kan dyka upp – det är livmoderns sätt att förbereda sig för förlossningen. Glömska, även kallad "graviditetshjärna", är mycket vanligt nu, så om du glömmer varför du gick in i rummet är det helt normalt. Dina ben och fötter kan också börja svullna, så kom ihåg att lägga upp dem och ta pauser.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 32?

Din kropp är i full gång med att anpassa sig till bebisens tillväxt. Livmodern trycker nu på organen, vilket kan ge dig halsbränna och ett konstant behov av att kissa. Förvärkarna kommer oftare, och det är din livmoder som tränar sig inför förlossningen. Magen kan också kännas stram och klia, eftersom den sträcker sig för att ge plats åt bebisen. Men var uppmärksam på intensiv klåda i handflator och fotsulor – det kan vara tecken på graviditetsrelaterad leverklåda, så kontakta läkaren om det händer. Bebisen tar också en del av din kropps kalciumreserver, så se till att få i dig tillräckligt med kalcium för att hålla skelettet starkt.

Hemorroider är tyvärr ett välkänt besvär för många gravida. Livmodern trycker på bäckenets blodkärl, vilket gör det svårare för blodet att strömma tillbaka från ändtarmen. Förstoppning, som många gravida också upplever, kan förvärra problemet. Om du har problem med hemorroider kan det hjälpa att dricka mycket vatten, äta mycket fibrer och göra övningar som stimulerar blodcirkulationen.

Vad händer med bebisen i magen vecka 32?

Din lilla bebis väger nu omkring 1800 gram och mäter ca 41 cm. Bebisens hud blir slätare eftersom fettlagret under huden utvecklas och ger bebisen det knubbiga utseendet du kommer att se efter förlossningen. De fina lanugohåren som täckte bebisens kropp börjar försvinna. Bebisen sover mycket nu, men hjärnan mognar snabbt och bebisen arbetar också på att lära sig reglera sin kroppstemperatur. Utrymmet att röra sig i livmodern är mer begränsat, så du kommer att känna färre kullerbyttor och fler små, målmedvetna sparkar.

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 32

  • Förvärkar - livmodern tränar inför förlossningen
  • Täta behov av att kissa på grund av tryck på blåsan
  • Vätskeansamlingar, särskilt i ben och fötter
  • Halsbränna och matsmältningsbesvär
  • Klåda på magen
  • Glömska eller känsla av att vara lite frånvarande
  • Trötthet, då kroppen arbetar hårt för att förbereda sig inför förlossningen

Det här bör du komma ihåg under denna graviditetsvecka

Denna vecka är det dags för ett läkarbesök. Nu är det också ett bra tillfälle att få ordning på de sista praktiska sakerna. Hur är det med BB-väskan – är den packad? Prata med din läkare om hur bebisen ligger och om det finns något särskilt du bör vara uppmärksam på. Se till att dricka tillräckligt med vatten och ät en kost rik på fibrer för att förebygga förstoppning och hemorrojder, som kan bli vanligare nu när du närmar dig förlossningen. Om du upplever intensiv klåda på händer och fötter, tveka inte att ringa din läkare.

Mitten av tredje trimestern

Du är nu mitt i tredje trimestern, och förlossningen känns både nära och långt borta samtidigt. Kroppen förbereder sig och förvärkar och svullna ben kan vara en del av vardagen. Lyssna på din kropp och ta pauser när du behöver det. Om du känner dig nervös eller orolig inför förlossningen är det helt normalt. Prata med din barnmorska och överväg att gå på förberedande kurser – ju mer du vet, desto tryggare kommer du att känna dig när dagen närmar sig.

Tillbaka till vecka 31 Fram till vecka 33

Läs också

20 födandes erfarenheter av kejsarsnitt

"Det är okej att hata graviditeten och samtidigt älska sin bebis"

Allt du behöver veta om förvärkar

Episiotomi: Allt du behöver veta om klipp i mellangården