Vilka är symtomen på foglossning?

Vad är foglossning? Hur känns det? Och hur ställs diagnosen egentligen? Se listan över de vanligaste symptomen här.

Senast uppdaterad den

Jannie Dobel

Faktagranskad av:

Jannie Dobel

UroGynObs fysioterapeut

Bäckenet är starkt, och det blir inte "löst" eller går ur led bara sådär. När det är sagt, kommer en graviditet naturligtvis att sätta denna del av kroppen på prov.

Fast foglossning är ofarligt och vanligtvis går tillbaka efter förlossningen, är det viktigt att känna till de olika tecknen på foglossning så att du effektivt kan lindra besvären.

I den här artikeln har vi tagit hjälp av den skickliga UroGynObs fysioterapeuten Jannie Dobel för att ge svar på de viktigaste frågorna om ämnet och lära dig vilka symtom på foglossning du bör vara uppmärksam på.

Vad är foglossning?

Foglossning är en samlande term för graviditetsrelaterade bäckensmärtor som ger besvär i bäcken, höfter, bakdel, ljumske och blygdben – oftast under andra hälften av graviditeten. Problemet uppstår vanligtvis från bäckenets bakre gemensamma ledområden (sacroiliacalederna) eller symfysen, vilket är leden som förenar bäckenstrukturen framtill, men du kan också uppleva besvär från flera ställen samtidigt.

I medicinska sammanhang används idag sällan uttrycket ”foglossning”, eftersom det ger en missvisande bild av vad som kan orsaka smärtan. Det handlar sällan om ett direkt löst bäcken, och smärtan kan snarare bero på överbelastade ligament och besvär i ländryggen som strålar ned i bäckenet.

Hur känns bäckenuppluckring?

Graviditetsrelaterade bäckensmärtor kan variera mycket i intensitet och frekvens, och besvären upplevs därför olika från gravid till gravid. Vissa gravida känner ömhet i ländryggen, andra får en brännande känsla i skinkorna, medan smärtor i bäckenet också kan kännas som skarpa hugg vid vissa rörelser.

Dessutom har det betydelse om dina smärtor kommer från en led, en muskelgrupp eller till exempel ligament. Om du under graviditeten får ont i svanskotan eller ont i höften, tillskrivs det ofta bäckenuppluckring, eftersom det är en paraplyterm.

Varför får man bäckenuppluckring?

Orsakerna bakom graviditetsrelaterade bäckensmärtor kan vara många, och det är inte exakt känt varför vissa kvinnor är mer benägna än andra. Den bästa förklaringen är att vikten från det växande barnet, moderkakan och fostervattnet tillsammans med generell viktökning i samband med graviditet belastar muskler, senor, leder och ligament i bäckenet.

Vi vet också att det sker vissa hållningsmässiga förändringar som kan påverka musklernas förmåga att arbeta som vanligt. Och med den ökade belastningen på lederna och ökad elasticitet i kroppen generellt, är det ännu viktigare att musklerna kan stabilisera bäckenet.

“Det elastiska hormonet”, relaxin, har tidigare varit den stora boven när det gäller att ställa diagnosen “bäckenuppluckring”, men det har inte varit möjligt att påvisa ett direkt samband mellan nivåerna av relaxin i kroppen och graden av bäckensmärtor.

Hur ställs diagnosen?

Diagnosen ställs vanligtvis utifrån hur den gravida själv beskriver sina besvär. Man kan också med en så kallad provokationstest bilda sig en uppfattning om smärtorna specifikt kommer från de bakre bäckenlederna, men testet kan ge ökade smärtor i bäckenet, och oftast är det möjligt att lokalisera problemet utan.

Behandling mot bäckenuppluckring

Behandlingen av graviditetsrelaterade bäckensmärtor består främst av information och vägledning för att göra den gravida mer medveten om smärthantering och rörelsestrategier. Det handlar särskilt om att lära sig hur du minimerar olämpliga ställningar och rörelser som förvärrar smärtorna.

LÄS OCKSÅ: 18 goda råd mot bäckenuppluckring

Vissa gravida upplever att ett stabiliserande bäckenbälte – även kallat ett trokanterbälte – är ett bra hjälpmedel mot bäckenuppluckring, eftersom bältet ger stöd och lyfter magen något, vilket avlastar ryggen.

Kan jag föda vaginalt med bäckenuppluckring?

De flesta kan föda vaginalt trots bäckenuppluckring. När förlossningen börjar stimuleras man med kroppens eget smärtlindrande hormon oxytocin, och andra smärtor tar över. Om möjligt bör du använda olika bra rörelser under förlossningen – alltså mellan värkarna. Det kan du lära dig mer om på en kurs i förlossningsförberedelse.

I situationer där man under förlossningen måste placera sig i låsta eller statiska ställningar kan det kännas obehagligt i ländryggen, och du kan få mer ont i bäckenet. Innan förlossningen är det därför en bra idé att prata med barnmorskan om positioner, så du kan få bästa möjliga stöd när förlossningen börjar.

Vilka är symptomen på bäckenuppluckring?

  • Smärtor vid “smilegroparna” längst ner på ryggen
  • Ömhet vid blygdbenet
  • Stickande bäckensmärtor vid aktivitet
  • Ont i höften
  • Smärtor vid symfysen (”symfysuppluckring”)
  • Ömhet och tyngdkänsla i ländryggen
  • Ömhet i skinkorna
  • Bäckensmärtor som strålar ut i ljumsken
  • Ont i svanskotan

Symptomen kan variera från lätt ömhet till kraftiga smärtor och hugg, som vanligtvis uppstår och/eller förvärras under belastning och vid specifika ställningar, exempelvis sittande eller liggande.

Belastning kan till exempel vara specifika motionsformer, trappgång, in- och urstigning från bilen, vändningar i sängen, dammsugning och tunga lyft, liksom något så enkelt som att resa sig från en stol, säng eller soffa kan belasta.

När det gäller ställningar, förvärras bäckensmärtorna oftast om du ligger på ryggen eller på sidan under längre tid eller sitter på en stol länge.

Har du bäckenuppluckring kan vändningar i sängen också aktivera smärtorna, vilket kan göra det svårt att sova, vilket kanske redan är fallet om du också besväras av vätska i kroppen och en aktivt sparkande bebis.

Läs också

Knipövningar: Fysioterapeutens guide till bäckenbottenträning under graviditeten och efter förlossningen

De 10 bästa råden mot vätskeansamling, svullna fötter och ben

Allt du behöver veta om förvärkar

Allt du behöver veta om havandeskapsförgiftning