Ditt underliv efter förlossningen: 5 bra råd från fysioterapeuten

Ingen födslar är lika – för vissa kvinnor kan det "nya" underlivet vara en utmaning, medan andra märker mindre. Hur som helst har ditt underliv genomgått en stor prövning, så det är viktigt att ta väl hand om det. Här är 5 bra råd.

Senast uppdaterad den

Jannie Dobel

Faktagranskad av:

Jannie Dobel

UroGynObs fysioterapeut

Men vi har alla gemensamt att under förlossningen deltog din kropp och bäckenbotten i ett riktigt maraton, så nu är det dags för återhämtning. Därför är det viktigt att du känner efter i kroppen. Vad känns bra, och vad belastar din kropp, ditt bäcken och bäckenbotten i onödan?

Känner du av urinläckage, tyngd, ömhet, smärta i bäckenet eller i området nedtill, bör du nog ta det lugnare. Börja med att ta korta promenader med barnvagnen, så att du kan komma hem igen utan trötthetssymptom. Kom ihåg att det är bra att röra på sig, men lyssna på vad din kropp säger till dig.

Slidan efter förlossningen

Under en vaginal förlossning passerar barnet från livmodern genom livmoderhalsen, vidare genom slidan och sedan genom bäckenbotten. Denna passage kallas förlossningskanalen. Slidans vävnader och musklerna i bäckenbotten töjs ut rejält för att barnet ska kunna ta sig igenom.

Under de första dagarna efter förlossningen kan slidan och mellangården vara svullna, kännas mer öppna och upplevas som ett stort blåmärke inuti. Det är också normalt med blödningar under 6–8 veckor efter förlossningen.

Det är helt naturligt att slidan förändras efter en förlossning. Den kan kännas större, torrare och ömmare under en tid. Den kanske aldrig blir helt lika fast som före födseln, men det innebär oftast inga problem. Knipövningar kan dock hjälpa slidan att återfå en fastare känsla.

1. Vaginal torrhet är normalt – använd glidmedel

Kvinnor som ammar har en lägre nivå av östrogen, vilket kan leda till vaginal torrhet. Men det betyder inte att du ska sluta amma. Amning är bra för ditt barn. Torrheten försvinner vanligtvis när du slutar amma.

När du börjar ha samlag igen kan torrheten bli ett problem. Därför är det en bra idé att använda ett vattenbaserat glidmedel och kanske värma upp med en härlig kroppsolja. Var medveten om att oljebaserat glidmedel kan lösa upp kondomer.

2. Du kan vara inkontinent – både fram och bak

Det är normalt att ha svårt att hålla inne luft och urin direkt efter förlossningen. Men det går över för de flesta kvinnor.

En förlossning påverkar bäckenbotten, ringmuskeln och nervsystemet. Det kan finnas svullnad (ödem) och kanske har du också blivit sydd. Detta kan påverka kontakten med din bäckenbotten. För att återfå kontroll över luft och urin behöver du börja träna din bäckenbotten.

Om symtomen kvarstår och du inte vet hur du ska träna din bäckenbotten, är det en bra idé att bli undersökt av en fysioterapeut med specialisering på bäckenbotten.

3. Hur är förloppet efter en bristning?

Det är inte ovanligt att förstföderskor (cirka 75%) får en liten bristning under förlossningen och därefter får några stygn av barnmorskan på förlossningssalen.

Cirka 4% av alla förstföderskor får en större bristning (grad 3 eller grad 4). För omföderskor är förekomsten 0,5-1%. Grad 3 och grad 4 bristningar involverar ringmuskeln och måste sys av en specialistläkare på sjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Syning efter förlossning: Här är allt du behöver veta

Läkningen tar vanligtvis mellan 2-6 veckor, och under den perioden kan stygnen strama och klia. Trådarna löser upp sig själva inom 2-5 veckor.

Du kan hålla dig ren med dagliga bad, men Momkind rekommenderar också varmt att du använder en sköljflaska efter varje toalettbesök. För att lindra ömheten kan du också använda isbindor eller en kylpåse. Kom ihåg att alltid ha en duk, t.ex. en tygblöja, mellan huden och isbindan/kylpåsen. Du kan också ha nytta av att spraya efterförlossningsspray på dina stygn efter toalettbesök. Det kommer både främja läkningen och lindra – det är särskilt lindrande när din postpartum spray är kylskåpskall. Smärtstillande medicin kan användas i samråd med läkare eller vårdpersonal på förlossningsavdelningen. Sitt gärna på en mjuk kudde.

Har du en grad 3-4 bristning är tålamod din vän under läkningsfasen. Skona så långt det är möjligt din större bristning från ökat tryck. Försök att amma liggande. Få hjälp av din partner eller en vän med det tunga arbetet eller få varorna levererade. Du får gärna ta kortare promenader, men känn efter i ditt underliv. Det får inte vara en belastning. Kom ihåg, det är bara en kort period av ditt liv.

Sök läkare vid luktproblem, ökad flytning/var eller feber.

4. Vad är ärrvävnad och varför stör det?

Som ett isberg kan du bara se toppen av ditt ärr, och medan de lila, rosa eller vita markeringarna på det översta hudlagret kanske ser fina ut, kan ärrvävnaden under huden orsaka problem. Ömhet i och runt ärret är förväntat i början, men du bör söka hjälp hos en läkare eller gynobs-fysioterapeut om ärrvävnaden börjar störa i en grad som påverkar din rörlighet, orsakar matsmältningsproblem eller inkontinens.

Det är inte ovanligt att ärrvävnad kan bli stel, stram eller kanske känslolös. Oftast hjälper det att massera ärret – t.ex. med en bra olja. I början ska det främst ske med mjuka cirkelrörelser runt ärret. Efter ett par månader, när såret har läkt och stygnen har lösts upp, kan du gärna massera djupare och sträcka i ärret.

5. Kom ihåg de där knipövningarna!

Oavsett om du har brustit eller inte, är knipövningarna nu lika viktiga som att borsta tänderna. Börja omedelbart med små ”pumpknip”, som att hålla inne en liten fis. Kom ihåg att släppa helt mellan varje knip. Knipövningar ökar blodcirkulationen och sätter igång läkningsprocessen. Dessutom får du kontakt med bäckenbotten, så att den återigen kan användas i din vardag.

Om du har möjlighet att anmäla dig till en efterförlossningsgrupp är det ett bra sätt att komma igång med bäckenbottenträningen. Men det finns också bra träningsappar som du kan träna efter.

Skrivet av Jannie Dobel, UroGynObs sjukgymnast vid Klinik för Kvindekroppen

Läs också

Hemorroider efter förlossning: Här är de 5 bästa råden

Sex efter förlossningen – hur och när?

Underlivsprolaps efter förlossning: Vad kan du göra?

Episiotomi: Allt du behöver veta om klipp i mellangården