Amning: Hur ofta ska bebisen ammas?

Åh, amning – det kan verkligen väcka många frågor. Hur länge ska du amma, och hur ofta? Är det möjligt att amma för mycket? Och hur vet du när bebisen är mätt? Få svar på dina frågor här.

Senast uppdaterad den

Maj Aaberg

Faktagranskad av:

Maj Aaberg

Barnhälsovårdssköterska och amningskonsult

Hur många har inte frustrerat eller oroligt sökt svar på internet om amning? Hur ofta är det normalt att amma, har jag tillräckligt med mjölk, kan man amma för mycket, och när börjar man amma mindre? Frågorna som nybliven mamma är många. Särskilt när det gäller amning. Därför har vi ställt en rad av dem till den erfarna och skickliga amningsrådgivaren och hälsovårdaren, Maj Aaberg från Ammebasen.

Så ofta ska du amma

En frisk och välmående bebis ska i genomsnitt ammas 8 gånger per dygn. ”I genomsnitt” betyder dock också att det är lika normalt att bebisen behöver ammas 7, 9, 12 eller 14 gånger per dygn. Så säger Maj Aaberg.

– Det är en tumregel, men man kan inte riktigt placera bebisar i fack. Mitt bästa råd är att följa ditt barn. Om den lilla mår bra, följer sin viktkurva och har det antal blöjor som passar barnets ålder, kan man lita på att bebisen själv ger signal när det är dags att amma, säger hon.

Vid vissa tidpunkter på dygnet kan det vara med korta mellanrum som bebisen ger signal, och andra gånger med längre tid emellan. Därför kan man inte heller använda det gamla, vanliga rådet att bebisen ska äta var tredje timme.

– Att barnet ska äta var tredje timme är inte ett råd vi använder längre. Idag vet vi att de flesta bebisar själva kan styra när de behöver äta. Vi vet också att bebisen använder de första 2-4 veckorna till att lära sig reglera sin aptit, och det lär sig barnet inte om vi inte väntar tills det själv ger signal. Barnet måste precis som vi andra lära sig känna när det är hungrigt och när det är mätt, säger hon.

Ska man väcka nyfödd för att amma?

Generellt nej. Om vi har en bebis som mår bra. Man ska inte väcka en nyfödd för att amma om barnet är friskt, mår bra och följer sin viktkurva. För då ger man inte barnet möjlighet att själv känna sina behov och reagera på dem. Den bästa amningen är den där spädbarnet själv ger signal och är hungrigt.

– Amningarna blir helt enkelt bättre och mer effektiva när man låter barnet själv ge signal och visa, ”jag är hungrig”. Då reagerar de på sin hunger, deras sökreflex är starkare, deras sugteknik är mer fokuserad, och de är aktiva vid bröstet, säger Maj Aaberg.

Väcker man bebisen för att amma fungerar amningen inte lika optimalt som den kunde ha gjort.

– Det som händer när vi väcker ett barn för att amma är att barnet egentligen inte är redo. Så äter bebisen kanske lite och somnar igen, men det blir inte en riktigt bra eller regelrätt måltid, säger hon.

Efter det receptet kan man istället starta en inte så bra spiral, förklarar hon.

– Väcker man bebisen efter 3 timmar för att erbjuda bröstet, och barnet bara äter lite, så kan man snabbt tänka att det säkert inte var nog, och att man hellre bör väcka den lilla igen om två timmar och erbjuda mer, säger hon.

Vi vill ju så gärna vara säkra på att vår bebis får tillräckligt att äta. Här är klockan bara inte den bästa hjälpen. Vi kan nämligen inte veta hur mycket mjölk barnet egentligen får under den tid amningen tar.

Läs också: Har jag för lite mjölk? 5 tecken du ska känna till

Hur lång tid tar en amning?

En amning kan ta 5 minuter, och den kan ta 40 minuter – båda delarna är inom det normala. För många utgör en amning på 10 till 15 minuter en bra måltid, men det är nästan omöjligt att sätta i formel. Bebisar och mammor är bara olika.

Så lyder en riktlinje från Maj Aaberg.

– Det är nästan omöjligt att generalisera hur lång tid en amning tar, för det är många faktorer som spelar in. Barn är olika och mammans utdrivning är olika för att bara nämna två stora faktorer, säger hon.

Dessutom påminner hon om att det enskilda barnet också kan ha olika behov vid olika tider.

– Vi måste också komma ihåg att amningarna helt naturligt kommer att variera i frekvens och längd. Ibland vill barnet till bröstet för att det är törstigt, andra gånger för att det är hungrigt och vill ha en hel måltid, och andra gånger igen för trygghet och för att mysa, säger Maj Aaberg.

Hennes rekommendation är därför att följa barnet och försöka finna ro i att ett friskt och välmående barn i de allra flesta fall själv tar det det behöver.

– Det spelar ingen roll att man har några riktigt korta amningar och några som varar närmare tre kvart. Där man ska vara vaksam är om alla amningar är på 5-7 minuter, eller när man som mamma kanske har en känsla av att barnet inte får det det ska ha, säger hon.

När din nyfödda vill amma hela tiden

Frekventa, korta amningar på 3-6 minuter kan vara en varningssignal som bör övervakas. Detta gäller särskilt från det att barnet är nyfött och upp till 4 veckor, förklarar Maj Aaberg.

– Man bör reagera om barnet endast har korta amningar när det är helt nyfött. Det kan vara ett tecken på att sugtekniken inte fungerar som den ska. Att barnet helt enkelt blir utmattat av att suga innan det når den feta mjölken. Upplever man detta är det en mycket bra idé att söka hjälp antingen hos barnmorskan eller en amningsrådgivare, säger hon.

Om barnet är över en månad och går upp i vikt och mår bra, behöver man inte oroa sig över korta amningar.

– Vissa barn tar helt enkelt inte mer än 7-8 minuter på en måltid, sedan är de klara och mätta och redo att leka eller sova, säger hon.

Ett helt litet spädbarn vill ofta amma mycket, och det är helt normalt.

– I början använder det nyfödda barnet en del kraft på att kalla på mjölken och stimulera att den rinner till. Det kräver också lite övning för bebisen att hitta en effektiv sugteknik, så det är helt okej att en nyfödd vill amma vad som känns som hela tiden. Det man bör vara vaksam över är mer om alla amningar är mycket korta, än om det är många, säger Maj Aaberg.

Läs också: Sugteknik hos nyfödda: Så säkerställer du att bebisen suger korrekt

Nyfödd och amning

Som huvudregel bör man låta den nyfödda komma till bröstet så mycket som möjligt, precis som bebisen inte heller kan få för mycket hud mot hud. Det stärker anknytningen mellan föräldrar och barn, och det stimulerar att mjölken rinner till hos mamman.

– Bebisens sug- och sökreflex är både medfödd och stark, och den fysiska närheten med mamman gör att mjölken rinner till senast 4-5 dygn efter födseln för förstföderskor, och lite tidigare för omföderskor. Ungefär 3-4 dagar efter att mjölken har runnit till, reglerar utbudet sig efter bebisens efterfrågan och behov, säger Maj Aaberg.

Barnets mjölkbehov förändras dock kontinuerligt när bebisen växer och utvecklas. Därför är det också helt normalt att barnet i perioder söker bröstet oftare och vill amma mer.

– Det kan finnas många anledningar till att barnet i perioder vill mer till bröstet. Det kan handla om en aptitökning, en tillväxtspurt, ett utvecklingssprång eller bara ett behov av extra trygghet och närhet. Perioderna varar vanligtvis inte mer än 5-7 dagar, sedan har barnet och mjölkproduktionen hittat en nivå som passar behovet just nu, säger amningsrådgivaren.

Det händer mycket med barnets utveckling och amningsbehov från det att det är nyfött tills amningen upphör. Att bebisen vill mer till bröstet behöver alltså inte vara ett tecken på att den lilla är mer hungrig, eller att du inte har tillräckligt med mjölk. Det är bara ditt barn som är i ett utvecklingssprång. Om bebisen behöver mer mat är naturen lyckligtvis så smart utformad att det är bebisens efterfrågan som styr utbudet av mjölk.

Hur mycket äter bebisen vid en amning?

Exakt hur mycket bebisen äter vid varje amning är svårt att säga. Dels för att det varierar, och dels för att alla barn är olika. Som mamma får man lita på att en frisk och välmående bebis äter precis det den behöver.

– Det finns så mycket vi mammor önskar att vi visste med säkerhet, men vi kan inte veta hur mycket bebisen äter vid en amning. Här får vi istället titta på om bebisen följer sin viktkurva, om den kissar och bajsar, och om den i övrigt mår bra. Om inget avviker här, kan vi anta att bebisen får det den behöver, säger Maj Aaberg.

Hon uppmuntrar istället till att titta och lyssna på bebisen under amningen för att få en känsla av vad bebisen får i sig per måltid.

– Ett helt amningsmål sker i en sugcykel med tre faser. Den första fasen är när mjölken är tunn och rinner snabbt. Då är bebisens rytm ”sug, svälj, sug, svälj”. Här kan vi oftast höra tydliga och snabba sväljljud, förklarar hon.

Om bebisen fortsätter att äta, kommer man till den andra sugfasen.

– Här har bebisen nått den feta mjölken, och rytmen är långsammare och låter ”sug, sug, sug, svälj – sug, sug, sug, svälj”.

Om bebisen stannar vid bröstet, saktar hastigheten ner ytterligare i den tredje sugfasen.

– Här låter rytmen ungefär ”fem sug, en svälj”, och bebisen kan mycket väl slumra till lite emellanåt och sedan återgå till att ta några sug och en svälj igen, säger Maj Aaberg.

Kan man amma för mycket?

Nej – i grunden kan du inte amma för mycket. Bebisen ber om det den behöver. Om bebisen kräks mycket eller verkar övermätt, är det ofta tecken på andra saker. Det kan vara ett kraftigt utdrivningsreflex hos mamman, att bebisen sväljer luft, eller att bebisen har reflux.

Så säger Maj Aaberg, som tillägger att svaret också är nej på frågan om bebisen kan äta för mycket.

– De bekymren kan vi lyckligtvis stryka från listan. Men man kan ändå ha en bebis som kräks mycket och får i sig mer än den kan hantera på kort tid, säger Maj Aaberg.

Om man misstänker att bebisen har reflux, ska man självklart söka läkare och rådfråga sin barnmorska, understryker hon, men det kan också finnas andra förklaringar.

– En bebis som kräks mycket kan också vara ett tecken på att bebisen får för mycket för snabbt, eller att bebisen sväljer mycket luft under amningen. Det kan bero på att mammans utdrivningsreflex är mycket snabb och kraftig, att bebisen inte har en optimal sugteknik, eller att bebisen behöver få ut luften under tiden, säger hon.

I alla dessa fall finns det ett bra och enkelt sätt att avhjälpa det – rapa pauser, förklarar hon. Har du en magkänsla av att det är mer på gång och att något inte är som det ska, finns det dock god anledning att lita på den.

– Mitt råd nummer ett är alltid: Lita på din magkänsla, mamma! Jag har arbetat med bebisar och familjer i 16 år, och jag har ännu aldrig upplevt att en mamma inte haft rätt i sin magkänsla. Den ska man verkligen lita på. Med amningen, med barnets välmående, med allt, säger hon.

Läs också: Vilka amningsinlägg ska jag välja?

Tecken på att bebisen är mätt

När bebisen är mätt visar den det genom att sluta äta, verka avslappnad och nöjd. Kanske är bebisen vaken och uppmärksam, kanske slumrar den till. I vilket fall har bebisen fått nog för nu och är inte intresserad av att äta mer.

– Den bästa indikatorn på att bebisen är mätt är att den slutar äta och verkar nöjd. Ibland ser vi det som det välkända ”mjölkkomat”, andra gånger att bebisen blir upptagen med att titta på andra saker eller prata med mamma. Mätt kan betyda mätt i flera timmar, och det kan betyda mätt i 20-30 minuter, säger Maj Aaberg.

Därför kan vi inte heller ta det som ett tecken på att bebisen inte var ordentligt mätt om den vill äta igen efter kort tid.

– Ibland kan bebisen tydligt avvisa bröstet när den inte vill ha mer, men så är det inte alltid. En nyfödd kommer till exempel aldrig att avvisa bröstet. De styrs mycket mer av sina reflexer. Här ska vi istället titta på när bebisen lugnar sig och verkar ha det riktigt bra, säger hon.

När börjar man amma mindre?

Vissa bebisar kommer att amma mindre när de börjar få annan mat än bara mjölk. Det är vanligtvis när bebisen är omkring 6 månader. Andra barn vill gärna amma lika ofta. Vanligtvis börjar dock amningarna bli kortare när bebisen börjar med fast föda, enligt amningsrådgivaren.

– Det är intensivt att amma, och det kan periodvis kännas som om du inte gör annat. Att du knappt hinner resa dig och göra en smörgås innan det är dags igen. Men i genomsnitt ammar vi alltså dessa plus/minus 8 gånger per dygn, säger Maj Aaberg.

Så till frågan, hur ofta ska bebisen äta, gäller samma breda och generella svar. Och det gäller oavsett om vi har att göra med en bebis på 1 månad, en bebis på 2 månader eller en bebis på 5 månader.

När det ändå kan kännas som om bebisen äter hela tiden, hänger det ofta ihop med att vi kan ha långa amningar, eller att bebisen sover vid bröstet tills den vaknar och är hungrig igen. Och då hann man aldrig vidare däremellan.

– Det är mycket olika när barn börjar trappa ner på amningarna. Det sker ofta när bebisen börjar introduceras för annan mat. Vissa bebisar minskar frekvensen, andra gör det inte, men nästan alla börjar gradvis amma kortare tid åt gången, säger hon.

Hur länge ska man amma?

Hur länge man ammar beror på både mamma och bebis. Folkhälsomyndigheten rekommenderar helamning tills bebisen är omkring 6 månader, och delamning tills bebisen är omkring 1 år, om både mamma och bebis trivs med det. WHO rekommenderar kompletterande amning tills bebisen är 2 år eller äldre.

Alla råd och tumregler i denna artikel gäller bebisar som är friska, sunda och mår bra. 

Tecken på att bebisen inte mår bra

Bebisen följer inte sin viktkurva eller går ner i vikt

Bebisen är slö och visar inte själv intresse för måltider

Bebisen är gul av gulsot eller verkar sjuk

Antalet blöjor med kiss ökar inte som det borde när mjölken rinner till.

Bebisen har inte det antal blöjor med kiss som förväntas för bebisens ålder.

För spädbarn, där mjölken har runnit till, bör det finnas minst 4-5 blöjor med kiss per dygn.

Den nyfödda bebisens blöjor med avföring ändrar inte färg från först svart, till brun, grön och till sist gul, vilket är färgpaletten som visar att maten passerar genom bebisen som den ska.

Sök alltid barnmorska, läkare eller amningsrådgivare om du misstänker att ditt barn inte mår bra eller om något är fel.

Läs också

De 5 bästa råden mot ömma bröstvårtor

13 bra amningspositioner

Amningsrådgivarens 5 bästa tips för amning

Går man ner i vikt av att amma?