Allt om amning: viktig info och momkind tips

Det finns en brant inlärningskurva kopplad till amning, och de flesta är inte så lyckligt lottade att de kan genomgå en hel amningsperiod utan hinder på vägen. Det blir ofta lättare efter den första månaden, när din mjölkproduktion är etablerad, och du och den lilla har lärt känna varandra lite bättre.

Amningsförberedelse

I verkligheten bör amningsförberedelse vara integrerad i förlossningsförberedelse på samma sätt som andningsövningar och smärthantering. På så sätt är du bättre förberedd på vad korrekt amning innebär, och du kan få bra råd om amning – t.ex. i förhållande till ökning av mjölkproduktionen.

Varför är amning svårt?

Ibland är det ett mysterium varför amningen går fel. Faktum är att majoriteten av kvinnor i större eller mindre grad har utmaningar i samband med amningsstarten efter förlossningen. Brösten är fulla av mjölk, barnet är hungrigt, men det leder bara till gråt och ömma bröstvårtor när den lilla läggs till?!

Det kan finnas många orsaker bakom dina amningsproblem – både psykiska och fysiska. Om du t.ex. har inåtvända bröstvårtor är det svårare för den lilla att få grepp. Här kan amningsnappoch andra amningsprodukter i vissa fall hjälpa. Det är t.ex. en riktigt bra idé att köpa en bröstpump. Dessutom är det inte ovanligt att amningsproblem beror på ett stramt tungband hos barnet. Ibland kan klippning av tungbandet göra det lättare.

Det är förståeligt om du i all din frustration kan uppleva en irrationell ilska mot det lilla skrikande barnet. Dessa känslor är inte förbjudna, och det kan ibland hjälpa att dela dem med andra nyblivna mödrar. Kom ihåg: du gör det så bra du kan, och en bra mamma sitter inte i brösten!

Amning eller flaska?

Medan amning för vissa kvinnor är naturligt och intuitivt, finner andra det mycket besvärligt och utmattande. Det kan finnas många både fysiska och psykologiska orsaker till att man som mamma helt väljer bort amning till förmån för modersmjölksersättning, och för många kvinnor är det ett känsligt ämne.

Det bör aldrig finnas skam kopplad till att ge flaska till den lilla. Och låt oss slå fast en gång för alla, att det viktigaste är att bebisen är mätt! 

Hur ofta ska bebisen äta?

Amning av en nyfödd är nästan som ett heltidsjobb, eftersom nyfödda barn har en försvinnande liten magsäck som mycket snabbt blir full. Dessutom är bröstmjölk lättsmält. Det tar längre tid för modersmjölksersättning att passera genom systemet, och därför har flaskbarn oftare problem med förstoppning.

Hur många blöta blöjor per dygn?

Antalet blöta blöjor förändras i takt med att barnet växer. I början kommer det att vara fler amningar och därför fler blöjbyten, eftersom spädbarnets mage inte är mycket större än en aprikos. Antalet blöta blöjor minskar med åldern. När bebisen är 3-6 månader gammal kan du räkna med 6-8 blöta blöjor per dygn.

Hur länge ska man amma?

Här hemma rekommenderar hälsomyndigheterna att man helammar eller ger modersmjölksersättning fram till 6 månaders ålder. Fram till barnet är 1 år gammalt bör bröstmjölken täcka cirka hälften av barnets energibehov, medan det kompletteras med fast föda. Man kan försiktigt börja erbjuda skedmat när bebisen är 5-6 månader gammal.

Från det att barnet har fyllt ett år kan du introducera helmjölk istället för bröst och modersmjölksersättning. Det är dock viktigt att understryka att beslutet att sluta ammaär ditt och/eller ditt barns. Amning är nämligen en personlig angelägenhet.

Hur lång tid tar en amning?

En amning kan ta allt mellan 5 minuter och tre kvart, men hur länge ammar man egentligen? Det är svårt att tidsbestämma, eftersom barnet kan ligga vid bröstet utan att hela tiden äta. Dessutom kommer frågan om hur snabbt barnet tömmer bröstet.

Har du hög mjölkproduktion kommer barnet typiskt att tömma bröstet snabbare än om du producerar för lite mjölk. Oavsett vad, är det riktigt viktigt att du ger den lilla gott om tid vid bröstet. Det är svårt att äta om man känner att mamma stressar.

Bebisen vill amma hela tiden!

Det är inget onormalt med ett barn som gärna vill amma ofta och länge åt gången. Detta gäller särskilt amning av nyfödda, eftersom världen från deras perspektiv är stor och överväldigande, och mammas varma bröst ger den ultimata tryggheten.

Kan man amma för mycket?

Nej! Brösten är så smart skapade att de automatiskt justerar mängd och näringsinnehåll så att det är anpassat till barnets behov. Du kan inte övermata ditt barn, och ett barn blir varken bortskämt eller krävande om du ammar dem när de är hungriga eller behöver tröst vid bröstet.

Går man ner i vikt av att amma?

Vissa kvinnor upplever att kilona från graviditeten rasar av i takt med att bebisen växer med den goda näringen från bröstet. Andra märker antingen liten eller ingen effekt. Det är i hög grad genetiskt bestämt om du ser en större eller mindre viktnedgång i samband med amning, liksom din vikt innan graviditeten spelar in.

Ömma bröstvårtor

Det är en myt att man får ömma bröstvårtor av att amma för länge. Det gäller i högre grad att dålig amningsteknik kan orsaka skada, liksom frekvent sugande, tryck och saliv i sig själv är hård kost. Kom ihåg att använda en bra amningskräm, som lindrar, mjukgör och fungerar som barriär.

Bröst efter amning

Dina bröst kan möjligen återgå till den storlek och form de hade tidigare. Vissa kvinnors bröst förblir stora, vissa krymper och andra upplever att få långa bröst. Huruvida dina bröst efter amning blir slappa är i hög grad bestämt av genetik. Dessutom spelar viktökningviktnedgång och ålder en roll.

Oavsett vad rekommenderas det att du investerar i en riktigt bra amnings-bh, som har gott om stretch, så den sitter bra – både när mjölken rinner till, och när bröstet är tömt.

Amningstips och amningsmyter

Det kan vara djupt utmattande att hitta rätt i djungeln av amningsteknik och amningspositioneramningsinlägg och lanolinsalvor. Efter förlossningen får du kanske hjälp att lägga den lilla till bröstet medan du är på sjukhuset och därefter kan din barnmorska ge dig ett par bra amningstips på vägen.

Under de senaste åren har det blivit mer populärt att söka rådgivning hos så kallade amningscoacher eller amningsrådgivare, liksom amning har börjat ta mer plats i förlossningsförberedelsekurser. Du kan också söka alternativa sätt att hantera dina amningsproblem. Det finns t.ex. vissa kvinnor som svär vid vitt öl och särskilt amningste.

Det är dock skillnad på teori och verklighet, och vissa kvinnor upplever att oavsett hur mycket vägledning de får, fungerar det bara inte. Kanske du föredrar att pumpa ut och förvara bröstmjölk till flaska, eller kanske modersmjölksersättning blir den rätta vägen för din familj.

Är din bebis orolig vid amning?

Det kan finnas många orsaker till att den lilla vrider sig eller spänner ut som en pilbåge under amningen. Du bör inte oroa dig om det sker under kortare perioder då och då, men om problemet kvarstår – och intensifieras – bör du få det undersökt.

En liten oro kan bero på att du har ätit något som ger mjölken en annorlunda smak. Det kan också bero på magknip. Om det händer mycket omkring er kan detta också göra bebisen orolig vid bröstet. Om problemet är ihållande kan det vara en idé att se över din amningsteknik med stöd från en barnmorska eller amningsexpert.

Bebisen vill inte amma

Det kan finnas många anledningar till att ditt barn vägrar ta bröstet, och det kan vara något av det mest frustrerande för den trötta mamman. De flesta mödrar kommer vid något tillfälle att oroa sig för om den lilla får tillräckligt att äta. Detta gäller särskilt när den enda näringskällan kommer från bröstet.

Det kan vara svårt att inte ta det personligt när bebisen skriker in i bröstet och skjuter dig bort. Du måste dock komma ihåg att ett barn aldrig medvetet kommer att gå i hungerstrejk för att trotsa dig. Kanske han eller hon är på väg in i ett aptitsprång och blir frustrerad över att inte bli mätt snabbt nog. Dessutom kan det vara att barnet är sjukt eller har någon stelhet i nacken, vilket t.ex. kan hända om det användes sugklocka vid förlossningen.

Amningserfarenheter – dela dela dela!

När du delar amningserfarenheter med dina medmödrar – oavsett om de är bra eller dåliga – bidrar du till att sprida kunskap om ett enormt komplext ämne. Amning är en personlig upplevelse som kan utspela sig på många olika sätt. Du är inte ensam om du tycker det är jättesvårt och frustrerande! Det är trots allt en helt ny disciplin din kropp ska börja med.