Amning och p-piller: Får jag använda p-piller när jag ammar?

Hmm, hur står det nu till med amning och p-piller? Och är minipiller egentligen en bättre lösning medan du ammar? Här får du svar på allt du behöver veta om amning och preventivmedel.

Kvinde der ammer

Senast uppdaterad den

Stine Fürst

Faktagranskad av:

Stine Fürst

Gynekolog

När man är gravid kan det ibland kännas som om det finns en oändlig lista av regler att hålla koll på, både vad gäller vad man får äta, dricka eller göra. Det finns så mycket att tänka på att man knappt kan vänta tills efter förlossningen när man äntligen kan äta utan att googla “får man faktiskt äta… när man är gravid?” varje gång man lägger något nytt på tallriken. 

Men om du ammar är du tyvärr inte riktigt där än. Det finns fortfarande några saker du behöver vara uppmärksam på. Det du intar kan nämligen gå över i bröstmjölken och hamna i barnets lilla mage. Man hör ofta att sådant som choklad och amning är en dålig kombination. Så hur är det med något som p-piller? Kan man ta dem medan man ammar, eller hamnar det på vänta lite-listan?

Kan jag ta p-piller när jag ammar?

Det korta svaret är i princip ja – du kan ta p-piller medan du ammar. MEN det finns några saker du behöver vara medveten om. De flesta experter avråder nämligen från p-piller när du ammar på grund av deras höga innehåll av hormonerna östrogen och gestagen.

Dessa hormoner kan påverka din mjölkproduktion och minska mängden mjölk du producerar. Därför rekommenderas det att vänta tills amningen är väl etablerad innan du börjar med p-piller, om det nu är den preventivmetod du önskar använda.

Stine Fürst, som är specialistläkare i gynekologi och obstetrik, skriver att hon helt avråder från p-piller för ammande mödrar, eftersom det finns många bra och bättre alternativ, särskilt under denna period.

Varför undvika p-piller när jag ammar?

Den främsta anledningen till att du bör överväga att undvika p-piller när du ammar är de höga hormonnivåerna. P-piller innehåller både östrogen och gestagen i mängder som kan påverka din mjölkproduktion och i värsta fall avsevärt minska den. Detta kan göra amningen mer komplicerad än nödvändigt och i vissa fall riskera att helt hindra en annars välfungerande amningsperiod. 

Om du önskar att amma, är det därför en god idé att tänka en extra gång på hur din preventivmetod kan samverka med mjölkproduktionen, så att det fungerar både för dig och din bebis.

En annan viktig anledning att överväga ett annat preventivmedel än p-piller när du ammar är att hormonerna påverkar hela kroppen, och en liten mängd kan faktiskt hamna i bröstmjölken.

Därför avråder många experter från p-piller under amningsperioden. Dessutom ökar p-piller risken för blodproppar i benen, vilket helt kan undvikas med andra alternativ. Det betyder dock inte att det inte finns läkare som fortfarande skriver ut dem. Om du funderar på det, är det en bra idé att göra lite efterforskningar och prata med din läkare om vad som passar bäst för dig och din nuvarande situation.

Påverkar p-piller min mjölkproduktion?

P-piller kan ha en ganska stor påverkan på din mjölkproduktion och faktiskt minska den avsevärt. Därför rekommenderas det att du väntar med att använda p-piller som preventivmetod tills din amning är väl etablerad. Viktigt att veta är dock att även då kan p-piller fortfarande påverka din mjölkproduktion och potentiellt skapa utmaningar i amningsprocessen. Om du vill amma kan det därför vara bra att överväga andra preventivmetoder som är mer skonsamma både för dig och din mjölkproduktion.

Läs mer om vad du kan göra om din mjölkproduktion minskar här: https://momkind.dk/blogs/amning/9-rad-til-at-oge-maelkeproduktionen 

prævention når man ammer, ppiller, kondomer, spiral

Minipiller eller p-piller?

Hur är det med minipiller och amning? Och vad är egentligen bäst när du ammar – p-piller eller minipiller? Det är faktiskt en ganska stor skillnad mellan dem.

Minipiller innehåller en lägre mängd hormoner och bara gestagen, vilket gör att de inte i lika hög grad överförs till bröstmjölken eller påverkar ditt barn. De verkar inte heller påverka mjölkproduktionen negativt, vilket gör dem till ett bättre alternativ om du vill amma och samtidigt använda hormonellt preventivmedel.

En av de stora fördelarna med minipiller är att de skyddar upp till 98 % mot graviditet om de tas på rätt sätt. Dessutom innehåller de mindre hormoner än p-piller och ökar inte risken för blodproppar, vilket självklart är en stor fördel.

Nackdelen? Du behöver ta dem varje dag, ungefär vid samma tidpunkt – ännu en grej att komma ihåg. Och om vi ska vara ärliga... det kan vara en utmaning att ens komma ihåg lunchen under föräldraledigheten. Kom ihåg också att minipiller bara skyddar mot graviditet, inte mot infektioner eller könssjukdomar – det är bra att ha i åtanke.

Alternativ prævention når du ammer 

Det kan godt være lidt uoverskueligt at sætte sig ind i prævention efter fødsel. Men heldigvis findes der flere præventionsmuligheder, der ikke påvirker din mælkeproduktion, mens du ammer. Så hvad er egentlig den bedste form for prævention i forbindelse med amning? Her er et lille overblik over nogle af de mest brugte, både med fordele og ulemper, så du forhåbentlig kan finde det, der passer bedst til dig.

Kondom

Fordele:

  • Beskytter både mod graviditet og kønssygdomme.
  • Ingen hormoner = ingen påvirkning af kroppen eller amning.
  • Kan bruges spontant og kræver ingen forberedelse.

Ulemper:

  • Kan mindske følsomheden for nogle.
  • Skal bruges hver gang, hvilket kan føles upraktisk.
  • Kan springe eller bruges forkert, hvilket kan øge risikoen for graviditet.

 

Pessar

Fordele:

  • Hormonfri og har ingen effekt på mælkeproduktionen.
  • Kan sættes op i god tid inden samleje, så det ikke forstyrrer øjeblikket.
  • Genanvendeligt og kan bruges i flere år.

Ulemper:

  • Kræver øvelse at placere korrekt.
  • Skal bruges sammen med sæddræbende creme, som kan give irritation.
  • Beskytter ikke mod kønssygdomme.

 

Hormonspiral

Fordele:

  • Indeholder kun gestagen og påvirker sjældent mælkeproduktionen.
  • Langtidsholdbar (3-8 år), men kan fjernes, hvis du fortryder.
  • Mange oplever lettere eller helt udeblevne menstruationer.

Ulemper:

  • Kan give pletblødninger og uregelmæssige blødninger i starten.
  • Skal sættes op af en læge.
  • Nogle oplever bivirkninger som humørsvingninger eller hovedpine.

 

Kobberspiral

Fordele:

  • 100 % hormonfri og påvirker ikke amningen.
  • Langtidsholdbar (kan sidde i 5 år).
  • Ingen risiko for hormonelle bivirkninger.

Ulemper:

  • Kan give kraftigere og mere smertefulde menstruationer.
  • Skal også sættes op af en læge.
  • Beskytter ikke mod kønssygdomme.

 

Naturlig prævention (brug af cyklus-tracking, temperatur & sikre perioder)

Denne metode kan generelt være lidt svært at bruge når man ammer, da mange ikke har menstruation efter fødsel, og i det første lange stykke tid af deres ammeforløb, men hvis du er en der hurtigt har fået genetableret din cyklus, kunne det her måske være en god metode for dig.

Fordele:

  • Helt naturlig og fri for hormoner.
  • Giver en dybere forståelse af din krop og cyklus.
  • Ingen bivirkninger eller fysiske indgreb.

Ulemper:

  • Kræver meget præcis tracking og forståelse af din cyklus.
  • Svær at bruge under amning, da cyklussen ofte er uregelmæssig i starten.
  • Ingen beskyttelse mod kønssygdomme.
  • Risikoen for graviditet er højere end ved andre præventionsformer, hvis metoden ikke bruges helt korrekt.

 

Den bedste præventionsform er den, der passer til dig og din situation. Tag en snak med din læge, hvis du er i tvivl,  så du kan vælge den løsning, der føles rigtig for dig.

Läs också

Preventivmedel efter förlossning: Vad ska jag välja?

Bra att veta: Amning och medicin

Långa bröst, tomteöl och amningste – Vi testar 7 myter om amning

9 råd för att öka mjölkproduktionen