Fryspåsar för bröstmjölk kan köpas i stora mängder, och märken som Medela och Lansinoh har gjort det extra enkelt för den trötta mamman genom att utveckla adaptrar som låter dig pumpa direkt ner i de praktiska mjölkpåsarna. De flesta märken har en kapacitet på 180-200 ml.
Tupperware eller andra plastbehållare kan också fungera utmärkt för förvaring av bröstmjölk, och om du har dem i olika storlekar kan det bli lättare att hitta plats om du har en liten, fullpackad frys.
Slutligen kan nämnas den lite mer kreativa lösningen: du kan frysa bröstmjölk i isbitsformar! Då har du små, munsbitsstora portioner redo för bebisen – bara att ta fram.
Det säger sig kanske självt att man ska vara försiktig när man fryser vätska. Du har säkert råkat hälla vatten från isbitsformen på golvet. Det är bara inte alls roligt om du har lagt ner mycket arbete på att pumpa ut mjölk och din behållare sedan spricker i frysen.
Frysning av bröstmjölk
Både vad gäller förvaring i kylskåpet och frysen är det viktigt att få den nyligen utpumpade mjölken in i kylan direkt. I frysen bör du placera dina behållare med bröstmjölk längst bak, men utan att röra vid frysväggarna, eftersom temperaturen är mest stabil där.
Du kanske naturligt tänker att man inte får blanda nyligen utpumpad bröstmjölk med en fryst portion. Men det kan man faktiskt! Här ska du bara vara uppmärksam på att den "nya" mjölken ska kylas i kylskåpet innan du tillsätter den till den frysta portionen i frysen.
LÄS OCKSÅ: De 6 viktigaste typerna av amningstillbehör
Kanske är du benägen att fylla ända upp till kanten i de behållare som ska in i frysen, men det är en dålig idé – den frysta bröstmjölken kommer nämligen att expandera lite. Du bör bara fylla dina behållare cirka ⅔. På de förvaringspåsar som är särskilt utvecklade för förvaring av bröstmjölk är det markerat med en linje.
Upptining av bröstmjölk
Det finns flera sätt att tina upp bröstmjölk, men vissa är mer skonsamma än andra. Den bästa lösningen från frysen är att låta mjölken tina i kylskåpet över natten, och här är det bra att veta att mjölken kan hålla sig i cirka 24 timmar.
Annars gäller det att du bör tina bröstmjölk i ett vattenbad. Det innebär kort sagt att placera nappflaskan eller annan föredragen behållare i en kastrull eller skål med ljummet – aldrig kokande varmt – vatten. Kanske behöver du byta ut vattnet då och då när den kalla mjölkbehållaren kyler ner vattenbadet.
Alternativt kan du tina behållaren med bröstmjölk genom att hålla den under varmt rinnande vatten från kranen. Här ska man komma ihåg att rotera flaskan så att det varma vattnet fördelas över hela behållaren och all mjölk tinas jämnt.
Om du använder en metod som vattenbad eller annan direkt upptining av fryst bröstmjölk, bör den användas kort tid efter, och eventuella rester ska kasseras efter att den lilla har ätit.
Fördelarna med en långsam upptining är att fler av bröstmjölkens immunförstärkande ämnen och ett högt fettinnehåll bibehålls. Höga temperaturer som till exempel uppstår när man värmer bröstmjölk i mikrovågsugnen kan förstöra några av de naturliga anti-infektiösa ämnena i mjölken.