Allt om fertilitet: Viktig info och momkind råd

Vissa par blir gravida bara de tittar på varandra, medan andra måste gå igenom årslånga fertilitetsprocesser med upprepade besvikelser som följd. Tyvärr finns det en del okända faktorer kopplade till denna problematik, så det är ofta svårt att sätta fingret på varför vissa är mer fertila än andra.

Vad orsakar fertilitetsproblem?

I många fall beror det på dålig sädeskvalitet när par har problem med infertilitet. Generellt har danska män lägre sädeskvalitet än våra europeiska grannar. Det går inte att säga exakt vad detta beror på, eftersom både miljömässiga och genetiska faktorer spelar in. Andra vanliga orsaker är ålder, stress och PCO.

Vad är PCO?

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en hormonell störning som påverkar någonstans mellan 5 och 10% av kvinnor i fertil ålder. Diagnosen ställs genom en ultraljudsundersökning via slidan, där läkaren undersöker äggstockarnas storlek och räknar äggblåsorna. Vid PCOS produceras fler äggblåsor, men deras utveckling stannar innan ägglossning.

Det är mycket olika hur PCO uttrycker sig, men gemensamt för de flesta kvinnor är fertilitetsproblem. Dessutom kan de hormonella störningarna innebära ökad kroppshårighet, akne och övervikt, men inte alla kvinnor har dessa tecken på PCO. Vanligtvis finns det inget behov av en egentlig behandling av PCO, men du kan behöva hjälp om du vill bli gravid.

Ofrivillig barnlöshet

Självklart är det otroligt hårt för de människor som månad efter månad köper graviditetstest och blir besvikna när menstruationen gör sitt intåg. Det kan kännas som en lång, utmattande kamp, och det finns risk för att utveckla psykiska störningar som stress och depression.

Goda råd för bättre fertilitet

Förutom att starta familjeökningen i en tidig ålder är livsstilsförändringar det bästa rådet för bättre fertilitet. Det gäller t.ex. att en överviktig rökare med stort alkoholintag samt stress i vardagen har mindre chans att bli gravid än en kvinna som lever en hälsosammare livsstil.

LÄS OCKSÅ: Kunskapsartiklar om graviditet

Om du aktivt har försökt bli gravid i mer än ett år kan det dock vara en bra idé att söka medicinsk hjälp. Det kan finnas många orsaker till att naturen behöver en hjälpande hand, och det är absolut inget att skämmas för.

Hur beräknar jag min cykel?

En menstruationscykel löper från första menstruationsdagen till första blödningen i den följande menstruationen. Cykellängd kan variera mellan 21 och 35 dagar, där genomsnittet är 28 dagar, alltså ungefär en månad. Det är viktigt att känna till sin cykel, eftersom man är mest fertil cirka 5 dagar runt ägglossning.

När har jag ägglossning?

Beräkna din ägglossning genom att dra av 14 dagar från när nästa menstruationsblödning börjar. Det skulle t.ex. vara på dag 14 om vi tar en 28-dagars cykel. På apoteket kan du köpa ägglossningstest som ger svar på när du har ägglossning, så du får den bästa tiden att bli gravid.

Hur många ägg har en kvinna?

Äggen skapas redan i fosterstadiet, och när en flicka föds har hon omkring 5 miljoner ägg i de små äggstockarna. När hon når puberteten finns det cirka en halv miljon kvar, och från den första menstruationen mognar mellan 4 och 6 ägg varje månad.

I samband med konstgjord befruktning eller IVF-behandling (in vitro fertilization) kan man få sina ägg frysta för senare användning. I vissa länder, som t.ex. Sverige, England och USA, är denna procedur utbredd, medan vi här hemma ligger något efter.

Fertilitet och ålder

Både antalet ägg och äggens kvalitet minskar med åldern. Det kommer i genomsnitt ta en kvinna i mitten av 30-årsåldern dubbelt så lång tid att bli gravid som det gäller för kvinnor i mitten av 20-årsåldern. För graviditeter i 40-årsåldern gäller det tyvärr att ungefär hälften slutar i spontan abort.

Inga förbjudna känslor

Om du känner avund – till och med ilska, när människor i din omgivning delar sin babyglädje, kom ihåg: känslor är inte olagliga. Naturligtvis ska man uppföra sig väl och gratulera de vänner och kollegor som väntar barn, men det är okej om du får ont i hjärtat av att se på växande magar.

När du drabbas av känslor av maktlöshet och förlorar tron på dig själv kan det vara till stor hjälp att prata med likasinnade. Det finns många (k)ärliga nätverk för kvinnor som befinner sig i samma situation som du, bland annat momkind community på Facebook.