Förvärkar: Allt du behöver veta (Vad är de? Hur känns de?)

Har din mage börjat kännas lite spänd, eller känner du små "nyp" i underlivet? Då har du kanske förvärkar! Men vad är egentligen skillnaden mellan förvärkar och riktiga värkar? Här hittar du allt du behöver veta om förvärkar.

Senast uppdaterad den

Oavsett om du går på förlossningsförberedelse eller inte, kan du vara säker på att din kropp – helt utan att du märker det – är i full gång med att förbereda sig för den stora dagen. Man säger att övning ger färdighet, och det du känner under förvärkarna är att din livmoder blir redo för start.

Det kanske låter lite abstrakt, så låt oss ta det steg för steg med en gammaldags FAQ. Genom att besvara de viktigaste frågorna om förvärkar, hoppas vi kunna hjälpa dig att bättre förstå vad som händer (eller snart kommer att hända) i din växande gravida kropp.

Vad är förvärkar?

Förvärkar är kort sagt kroppens sätt att förbereda sig för förlossningen. Livmodern är en muskel, och muskler måste som bekant tränas för att prestera sitt bästa. När du får förvärkar handlar det alltså om ett workout i babymagen, eftersom det sker sammandragningar i livmoderns glatta muskelceller.

Hur känns förvärkar?

Förvärkar känns vanligtvis som en kombination av dragningar och spänningar i nedre delen av magen, och det är ju egentligen också vad det handlar om. Under en förvärk sker sammandragningar av livmodern, vilket ger känslan av att magen blir hård.

Ett mer omfattande – och kanske också mer irriterande – svar är att förvärkar känns olika från kvinna till kvinna, och att det generellt gäller att graviditetsbesvär och -symptom är en ytterst individuell sak. På samma sätt gäller det att samma kvinna kan uppleva förvärkar olika vid varje graviditet. Vanligtvis känner omföderskor dem tidigare och mer tydligt än förstföderskor, vilket särskilt gäller för kvinnor som tidigare har fött med kejsarsnitt.

LÄS OCKSÅ: Så känns värkar – erfarenheter från 30 mammor

Hur förvärkar känns för din väninna, syster eller kollega är därför inte en tydlig riktlinje för hur de kommer att kännas för dig. Du behöver därför inte oroa dig om till exempel dina förvärkar känns som menstruationssmärtor snarare än muskelspänningar, eller om du knappt märker dem alls.

Skillnad mellan förvärkar och riktiga värkar

Det är en stor skillnad mellan förvärkar och förlossningsvärkar, både när det gäller hur de känns och vilken funktion de har. Medan en förvärk kan liknas vid ett hårt träningspass på gymmet, är riktiga värkar kända för att vara ett inferno av smärta.

Nära förlossningen kommer många att uppleva att förvärkarna blir fler och ökar i styrka, och det är inte konstigt om du ibland blir lite orolig. Därför är det viktigt att känna till skillnaden mellan värkar, något som också är en stor del av de flesta kurser i förlossningsförberedelse.

När får man förvärkar?

För de flesta gravida känns förvärkarna från omkring vecka 25, men de små nypen, sticken och spänningarna i livmodern kan mycket väl komma både före och efter denna tidpunkt. Tidiga förvärkar är inte nödvändigtvis farliga, och särskilt för omföderskor och tvillinggraviditeter gäller det att förvärkar kan komma tidigare.

Har jag förvärkar?

Nyper det i underlivet? Känns din livmoder plötsligt helt hård? Och har du känslan av att en ballong blåses upp i magen? Då tyder mycket på att du har förvärkar. Det är en speciell känsla, som för vissa också kan jämföras med mensvärk.

5 tecken på att du har förvärkar och inte riktiga värkar:

  • De är obehagliga, men inte smärtsamma
  • Varaktigheten blir inte kortare
  • De känns inte starkare och starkare
  • Det är oregelbundna intervaller emellan
  • De avtar och försvinner relativt snabbt igen

Hur ont får förvärkar göra?

Förvärkar får inte göra ont – det är en avgörande skillnad mellan värkar och förvärkar. Men med det sagt är smärta en mycket individuell sak. Vissa kanske upplever den nypande känslan och ryckningarna i nedre delen av magen som smärta, medan andra knappt tänker på det.

För vissa kvinnor kan förvärkar på natten vara mer störande, och det är inget fel med det. Förmodligen beror det på att du ligger stilla i ett mörkt rum och därför bättre känner av spänningarna i magen än under en hektisk dag.

På samma sätt kan du uppleva mer intensiva förvärkar när du slappnar av. Det kan naturligtvis vara ganska irriterande om du redan är gravidtrött och trött, men så länge det handlar om övergående obehag snarare än verklig smärta, spelar tidpunkten för förvärkarna ingen roll.

Hur ofta får jag ha förvärkar?

Beroende på var du är i graviditeten kan du få förvärkar med olika frekvens. Vanligtvis får du dem oftare ju närmare förlossningen du kommer. Det är i princip inget fel med att uppleva muskelsammandragningar flera gånger om dagen, men du bör helst inte ha fler än fem i timmen.

LÄS OCKSÅ: Komplett packlista för sjukhusväskan

Frekventare och mer intensiva förvärkar, som kommer som pärlor på ett snöre, kan mycket väl signalera att de riktiga värkarna är nära. Om de kommer med fem minuters mellanrum och det samtidigt börjar göra ont utöver att spänna i livmodern, då är det dags att agera.

Hur länge får jag ha förvärkar?

Återigen rör vi oss inom ett spektrum för vad som är normalt. Förvärkar kan nämligen vara från en till flera minuter. Vanligtvis går de över relativt snabbt när du vilar. Det är dock inte så mycket varaktigheten du ska vara uppmärksam på, utan snarare frekvensen som nämnts ovan.

Har du smärtsamma förvärkar?

Om dina förvärkar gör riktigt ont är det dags att prata med läkaren eller barnmorskan, för då är det förmodligen inte förvärkar du upplever. Smärtsamma förvärkar ska alltid tas på allvar, oavsett om de kommer tidigt i graviditeten eller nära terminen.

Är förvärkar tecken på förlossning?

Förvärkar är i sig inte ett tecken på förlossning, och du behöver därför inte bli nervös när/om de intensiva sammandragningarna i livmodern gör sin entré tidigt i tredje trimestern. Här handlar det bara om uppvärmning inför förlossningen. Dock bör du vara uppmärksam på att de inte kommer för tätt.

Heter det förvärkar eller förvärkar?

Förvärkar, förvärkar, träningsvärkar, falska värkar och övningsvärkar – kärt barn har många namn. Förvärkar är den mest använda benämningen, så det är bra att skriva det så när du till exempel gör en googlesökning, men både förvärkar och förvärkar är korrekt enligt ordboken, så du bestämmer egentligen själv vad du vill säga.

Du kan även stöta på benämningen Braxton-Hicks’ kontraktioner, som kommer av att den engelska gynekologen John Braxton Hicks 1872 var den första att beskriva fenomenet. Detta uttryck används dock mest i den engelskspråkiga världen.

Läs också

De 10 bästa råden mot vätska i kroppen, svullna fötter och ben

Hemoroider och graviditet: De 5 bästa råden för dig som är gravid

Graviditet och inkontinens: De 3 bästa råden för dig som är gravid

Tecken på förlossning: 8 saker som tyder på att det snart är dags för dig att föda