Tecken på förlossning: 8 tecken på att förlossningen är nära

Datum närmar sig, och du kanske undrar om det snart är dags? Det kan vara lite av ett detektivarbete att lista ut, särskilt första gången! Därför har vi samlat några av tecknen på att din bebis troligen är på väg att göra sin entré.

Senast uppdaterad den

Tecken på förlossning: Teckenblödning, slempropp, tyngdkänsla, vattenavgång och värkar. Vi går igenom allt i denna artikel som handlar om hur du vet när förlossningen närmar sig.

När händer det? Är det nu? Var det en värk? Kanske har du nått beräknad förlossning, kanske vill du snart få det överstökat, du är trött på att vara gravid, eller så ser du helt enkelt fram emot att träffa din bebis. Men vilka är tecknen på att du ska föda? Vi ger dig en översikt.

Säkra tecken på förlossning

Det finns många myter om vilka symptom som kan försäkra dig om att tiden är inne – du ska föda och snart hålla din bebis i dina armar. Det finns dock bara två tecken du kan vara helt säker på: När vattnet går och/eller du får värkar. Och även då kan det ta flera dygn innan barnmorskan överlämnar din nyfödda till dig. Om inte annat, så finns det ändå en rad tecken som indikerar att förlossningen närmar sig.

1. Slemproppen lossnar

Under din graviditet ser en slempropp i livmodermunnen till att bakterier inte får tillträde till din livmoder och därmed också din bebis i magen. När tiden för förlossningen närmar sig kan du uppleva att slemproppen lossnar och hamnar antingen i dina trosor eller i toaletten. Den har vanligtvis en tjock och seg konsistens, men kan också vara fast, hård eller slemmig. Ibland kan den också lossna över flera dagar.

Din slempropp kan lossna flera gånger, och om den lossnar för tidigt kan kroppen bilda en ny. Därför finns det ingen anledning till panik om du inte har nått beräknat datum, när slemproppen lossnar. Slemproppen är inte ett säkert tecken på förlossning, men det är ett tecken på att det är aktivitet i din livmoderhals, vilket kan indikera att förlossningen är nära. 

2. Teckenblödning

Ditt flytning kan bli lite blodigt när livmodermunnen börjar vidga sig. Det beror på att små blodkärl i livmoderhalsen spricker medan din livmoder förbereder sig för att föda ditt barn. Det är inte säkert att du är på väg att föda, men det är ett tecken på att din kropp håller på att vidga sig och förbereda sig för det som snart ska ske. 

LÄS OCKSÅ: Efterförlossningsbindor: Var kan jag köpa dem? Och hur många behöver jag?

3. Diarré

Du kanske upplever att få diarré de sista dagarna före förlossningen. Det är kroppen som rensar ut och gör plats så att den kan använda sina krafter för att föra ditt barn till världen. Inte alla upplever diarré, och för att hjälpa kroppen att bli av med allt överflödigt – och för att undvika att du har avföring mitt på förlossningssängen – kan du bli erbjuden ett laxermedel när du anländer till förlossningen.

4. Tyngdkänsla

I slutet av din graviditet kan det kännas som om barnet trycker på för att komma ut, eller att det kanske till och med kan poppa ut huvudet när som helst. Oroa dig inte – bebisen kommer inte bara att glida ut mellan benen på dig plötsligt. Men du kan uppleva en tyngdkänsla eftersom bebisen i livmodern efterhand ligger i position redo att födas med huvudet väl ned mot livmoderhalsen. Förvärkar hjälper till att skjuta barnet längre och längre ner mot förlossningskanalen, så att ni båda är så redo som möjligt när det är dags.

5. Mensvärk

Du är gravid, men du har mensvärk. Förvånar det dig? Ju närmare du kommer förlossningen, desto mer kan du uppleva att din livmoder krampar på ett sätt som liknar mensvärk. Därför kommer du naturligtvis att känna igen känslan från innan du blev gravid. Det kan kännas som en molande värk i ländryggen eller i nedre delen av magen, och det är helt ofarligt. Det kan vara början på dina värkar, men behöver inte vara det. Det är bara ytterligare ett tecken på att förlossningen närmar sig sakta men säkert.

6. Tilltagande förvärkar

Förvärkar kan du uppleva under en stor del av graviditeten: Det är din livmoder som växelvis spänner och slappnar av för att träna sig inför förlossningen. Samtidigt hjälper förvärkarna till att mogna din livmoderhals och göra den mjukare och kortare. Ju närmare du kommer förlossningen, desto oftare och kraftigare kommer du att uppleva dina förvärkar.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om förvärkar

Förvärkar är i sig inte ett tecken på att förlossningen är nära, och de är inte heller farliga för dig eller ditt barn, även om du upplever dem innan du har nått beräknat datum. Är du orolig, var uppmärksam på om de är regelbundna eller gör ont. Ring till förlossningen om du är osäker – det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, och barnmorskan i telefonen finns där för att ta hand om dig och din bebis i magen.

7. Vattnet går

Endast 8% av alla förlossningar börjar med att vattnet går. Hos vissa kvinnor börjar värkarna direkt efteråt, andra måste vänta på att kroppen kommer igång med värkarbetet. Kanske kommer du inte alls att uppleva att ditt vatten går av sig själv – i vissa fall tar barnmorskan det genom att sticka hål på fosterhinnorna.

Du ska inte heller räkna med ett “plask” som i Hollywood-filmerna. Hos många födande sipprar vattnet bara sakta, men det kommer ändå att vara tillräckligt för att du ska behöva en efterförlossningsbinda.

Det kan fortfarande gå flera dygn innan din bebis ser dagens ljus för första gången, men när vattnet går är det ett tecken på att förlossningen är nära. Det finns ingen anledning att skynda sig till sjukhuset, men ring till förlossningen och avtala med dem när du ska komma in för en kontroll.

8. Värkar

Värkar är ett säkert tecken på förlossning. I början kanske du är osäker på om det verkligen är värkar du upplever. Det kan vara långt mellan dem, och kanske är de oregelbundna och korta. Du kan ladda ner en app på din telefon där du kan registrera dina värkar för att hålla koll på deras regelbundenhet – sök på “contraction tracker” eller “contraction timer”. Det är också en bra idé att få din partner att ladda ner den, så att han eller hon kan hjälpa dig att hålla koll på värkarna. Du ska ringa till förlossningen när det är 3 till 4 minuter mellan värkarna och de varar 1 minut.

BRA ATT VETA:

När ska jag ringa till förlossningen?

Du ska ringa till förlossningen när/om:

  • det är 3-4 minuter mellan värkarna (för omföderskor: 4-5 minuter)
  • värkarna varar en minut
  • det gör så ont att du inte kan prata under värkarna
  • det har varit så i ungefär en timme
  • vattnet går
  • fostervattnet ändrar färg och blir grönaktigt, brunaktigt, blodigt eller luktar illa
  • du blöder mer än vad som motsvarar menstruation

Vad är en slempropp?

Slemproppen är en tjock massa som liknar flytningar och kan vara gulaktig och brunaktig i färgen. Slemproppen sitter i livmoderhalsen och skyddar ditt barn mot yttre bakterier. När tiden för förlossningen närmar sig kan du märka att slemproppen lossnar.

Vad är teckningsblödning?

Inför förlossningen kan du uppleva en blödning som liknar en liten mellanblödning. Detta beror på att små blodkärl i din livmodermun och -hals brister när kroppen förbereder sig för förlossning. Det är helt ofarligt, men om du upplever teckningsblödning innan vecka 37 bör du kontakta förlossningen.

Källor: böckerna “Din graviditet og fødsel” och “Fantastisk fødsel”

Läs också

Barnmorskorna: Så förbereder du dig inför förlossningen

Förlossningsförberedelse: Guide till metoder och populära förlossningsförberedelsekurser

Fördelar och nackdelar med hinnsvepning

Mognadsakupunktur - fungerar det verkligen?