Terminsberäknare – räkna ut ditt förlossningsdatum här

Att beräkna förlossningsdatum är inget nytt koncept, eftersom man alltid har haft en uppfattning om hur länge en graviditet varar. Idag är det dock mycket enklare att räkna ut datumet och följa graviditeten vecka för vecka, jämfört med när din mamma var gravid med dig.
Det är inte konstigt om du känner dig lite förvirrad och undrar ”vilken graviditetsvecka är jag i, och när är det förlossningsdags?” när du först står med ett positivt graviditetstest i handen. Beräkna ditt förlossningsdatum här och få svar på när den lilla kan förväntas att göra entré.
Beräkna ditt förfallodatum
Hur vill du beräkna ditt förlossningsdatum?
Grattis mamma, ditt beräknade förlossningsdatum är
Vill du följa din graviditets utveckling? Få veckovis expertrådgivning och värmande kramar direkt till din inkorg.
Vad är beräknat förlossningsdatum?
Beräknat förlossningsdatum är det uppskattade datumet för när den lilla nykomlingen kommer till världen. Det är dock sällan som spädbarn följer en exakt tidsplan, så du bör snarare se ditt beräknade datum som en riktlinje. Det är normalt att föda någonstans mellan 37 och 42 veckor.
Hur beräknas förlossningsdatum?
Förlossningsdatum beräknas utifrån den första dagen i din senaste menstruationscykel eller baserat på ägglossning eller fertilitetsbehandling. Detta görs med hjälp av en digital förlossningsdatumräknare, som den vi har ovan, eller med ett fysiskt verktyg i form av en plastskiva med vridbar skiva. Den senare finns ofta hos läkaren.
Det finns också speciella verktyg för ägglossningsberäkning riktade till kvinnor som aktivt försöker bli gravida och därför behöver en indikation på vilka perioder de är mest fertila.
Beräkning av förlossningsdatum utifrån ägglossning
Du får en mer exakt beräkning av förlossningsdatum om du känner till tidpunkten för din senaste ägglossning. Här handlar det om ett relativt smalt fönster, eftersom befruktning av ägget endast kan ske inom 24 timmar efter att det släppts från en av dina äggstockar. Härifrån kan du sedan lägga till 38 veckor.
Det är viktigt att komma ihåg att det också finns en sannolikhet för graviditet om du har oskyddat samlag dagarna före ägglossning. Spermier kan nämligen leva upp till 3-5 dygn i livmodern, där de så att säga ligger i väntan på att ett ägg ska dyka upp.
Beräkning av förlossningsdatum utifrån samlag
För en exakt beräkning av förlossningsdatum baserat på datumet för samlag är det fortfarande viktigt att identifiera tidpunkten för din ägglossning, eftersom befruktning vanligtvis sker inom 24 timmar efter ägglossning.
Eftersom spermier kan överleva i livmodern i upp till 3-5 dagar innebär det att samlag dagarna före ägglossning kan leda till graviditet. Därför ger det en något osäker beräkning av förlossningsdatum om man enbart räknar utifrån ett specifikt samlag.
Beräkning av förlossningsdatum vid fertilitetsbehandling
Om du blir gravid efter fertilitetsbehandling ska beräkningen av förlossningsdatum ske utifrån datumet för befruktning, oavsett om det gäller IVF-behandling (reagensglasbehandling), där befruktningen sker utanför kroppen efter ägguttagning eller vid intrauterin insemination (IUI), där mannens sperma förs in i livmodern med ett smalt plaströr.
LÄS OCKSÅ: “Vem är jag, om jag inte är någons mamma?”
Precis som vid beräkning av förlossningsdatum utifrån ägglossning ska det vid beräkning efter fertilitetsbehandling läggas till 38 veckor.
När har jag beräknat förlossningsdatum?
Ditt beräknade förlossningsdatum ligger 40 veckor (280 dagar) efter den första dagen i din senaste menstruationscykel eller 38 veckor (266 dagar) efter ägglossning. Det är dock inte ovanligt att datumet justeras framåt eller bakåt under graviditeten om en ultraljudsundersökning visar att barnet är större eller mindre.
Om du har en oregelbunden menstruationscykel eller av annan anledning inte vet när din senaste blödningsperiod började, kommer ett tidigt ultraljud att användas för att bestämma ditt förlossningsdatum. Vanligtvis sker en eventuell justering av datumet vid nackuppfällningsskanning runt vecka 12.
Beräkna förlossningsdatum med Naegeles regel
Matematiken bakom den smarta förlossningsdatumräknaren går tillbaka till 1800-talet, när den tyske gynekologen Franz Karl Naegele kom fram till att man kunde beräkna barnets förväntade födelsedag genom att lägga ett år till den första dagen i senaste menstruationen, dra bort tre kalendermånader och lägga till sju dagar.
Metoden är baserad på en normal 28-dagars menstruationscykel och en förväntad graviditetslängd på 280 dagar (40 veckor), men det tas inte hänsyn till skottår.
Hur långt gången är jag?
Om du är en av dem som tycker det är mysigt att följa barnets utveckling vecka för vecka, kan du använda en graviditetskalender för att beräkna hur långt gången du är. Precis som beräkningen av förlossningsdatum görs detta utifrån första blödningen i senaste menstruationen.
Och när räknar man då graviditeten från? Du antar förmodligen att du är 0 veckor och 0 dagar gången vid tidpunkten då du blir gravid, men det är faktiskt inte fallet.
Tidpunkten för befruktning kommer sannolikt att vara cirka 14 dagar efter den första dagen i senaste menstruationen, vilket innebär att du är omkring 4 veckor gången när din menstruation uteblir och du upptäcker att du är gravid.
Vilken vecka är jag i?
Beräkna vecka utifrån förlossningsdatum med hjälp av en vecka-för-vecka-räknare, som – på samma sätt som en förlossningsdatumräknare – utgår från den sista menstruationens första dag. Du kan också välja att ange din senaste ägglossning om du är intresserad av att känna till den så kallade gestationsåldern.
Det finns två sätt att räkna antalet veckor i en graviditet. Att vara i vecka 12 är till exempel detsamma som att ha gått 11 hela veckor plus 1 till 6 dagar. Ja, det gäller att hålla tungan rätt i mun!
Metoden med hela veckor plus dagar används i mödravårdsjournalen, så det kommer till exempel att stå 11+3 om du har varit gravid i 11 veckor och tre dagar. Om du däremot pratar om graviditetslängd bland vänner och familj är det mer normalt att säga “jag är i vecka 12”.
En graviditetsvecka-räknare – eller som vi kallar det: en förlossningsdatumräknare – kan hjälpa dig att bli klokare på exakt vilken graviditetsvecka du är i.
När ska jag föda?
Du bör förbereda dig på att föda runt vecka 40, men allt mellan 37+0 och 41+5 anses inom det normala. Om din reaktion efter beräkning av förlossningsdatum till exempel är, “åh nej, mitt förlossningsdatum är på julafton!”, bör du därför inte ta ut sorgerna i förskott… Du kan lika gärna föda på nyårsdagen!
LÄS OCKSÅ: Tecken på förlossning: 8 saker som tyder på att du snart ska föda
En studie från University of London, som registrerade engelska födslar mellan 2004 och 2015, pekar på att de flesta kvinnor föder på natten eller tidigt på morgonen.
Ur ett evolutionärt perspektiv är det faktiskt smart att föda vid den tidpunkten. De flesta däggdjur sover i flock, och den födande mamman är därför bäst skyddad mot rovdjur vid den tidpunkten.
Hur länge är man gravid?
Man är gravid i cirka 40 veckor, vilket vi i dagligt tal avrundar till 9 månader och delar in i tre trimestrar. Här är menstruation och äggmognad inräknade, och det kan därför sägas vara mer korrekt att man är gravid i 38 veckor (266 dagar) från det att spermien befruktar ägget.
Vilken vecka är förlossningsdatum?
Ditt förlossningsdatum ligger i graviditetsvecka 40. Om din första blödningsdag i den sista menstruationen före befruktning var en torsdag, kommer ditt förlossningsdatum därför att vara en torsdag 40 veckor senare. Men hur är det egentligen så att 40 veckor kan bli nio månader uppdelade i tre trimestrar?
Jo, saken är den att fyra veckor är 28 dagar, men månader (förutom februari) har 30 eller 31 dagar, vilket gör varje månad cirka 4,3 veckor lång.
Graviditetens trimestrar delas in på följande sätt:
Första trimestern
1. månad: graviditetsvecka 1 – 4
2. månad: graviditetsvecka 5 – 8
3. månad: graviditetsvecka 9 – 13
Andra trimestern
4. månad: graviditetsvecka 14 – 17
5. månad: graviditetsvecka 18 – 22
6. månad: graviditetsvecka 23 – 27
Tredje trimestern
7. månad: graviditetsvecka 28 – 31
8. månad: graviditetsvecka 32 – 35
9. månad: graviditetsvecka 36 – 40
Hur många föder på beräknat förlossningsdatum?
Det är bara omkring 4-5% som föder på sitt beräknade förlossningsdatum. Därför bör beräkningen tas med en nypa salt och ses som en riktlinje snarare än ett facit. I Sverige föds de flesta barn efter 40 veckor och två dagar, alltså strax efter det beräknade datumet.
Hur länge före förlossningsdatum får man kejsarsnitt?
Eftersom det kan finnas många olika skäl bakom ett planerat kejsarsnitt, är det svårt att ge ett entydigt svar på när ingreppet sker. Om varken moderns eller barnets liv är i fara, kommer en förlossning med kejsarsnitt att planeras så nära förlossningsdatum som möjligt.
LÄS OCKSÅ: Vad är bäst? Kejsarsnitt eller naturlig förlossning?
Hur långt över förlossningsdatum får man gå?
Det är ofarligt att gå några dagar över, så länge du och bebisen mår bra. Du kommer att erbjudas en extra kontroll när du når 41+0, och det rekommenderas att förlossningen sätts igång innan 42 fulla veckor, vilket är det man kallar en “överburen” graviditet.
Om ditt beräknade förlossningsdatum har kommit och gått utan att du sett skuggan av värkar och vattenavgång, kommer din barnmorska att se till att du får extra övervakning. Vid de extra konsultationerna kan du förvänta dig att läkare eller barnmorska kommer att kontrollera storleken på din bebis, övervaka puls och position och fråga om hur mycket rörelse du känner därinne.
Att födas efter den 40:e veckan skadar sällan barnet, men det finns risk för minskad mängd fostervatten eller grönt fostervatten, liksom det blir mer sannolikt att barnet upplever syrebrist under förlossningen.
Varför går man över förlossningsdatum?
Att gå över förlossningsdatum är en naturlig avvikelse vad gäller graviditetslängd. Det är inte möjligt att säga exakt varför vissa bebisar har mer bråttom att komma ut än andra, men det verkar finnas en ärftlig komponent. Dessutom kommer en överburen graviditet ofta att sätta ett prejudikat för framtida graviditeter.
Om du gick över tiden när du var gravid med ditt första barn, är det alltså större sannolikhet att du kommer att gå över tiden vid kommande graviditeter.
Vem går över förlossningsdatum?
Det är i hög grad slumpen som avgör om du ska bära runt på den tunga gravida magen längre än först antaget. Däremot finns det gott om myter, och det sägs till exempel att man med större sannolikhet går över förlossningsdatum om man väntar en pojke.
Det finns ingen evidens för att pojkbarn stannar kvar längre än flickor, och det är också en myt att överburen graviditet – även känd som postterm förlossning – beror på ålder. Däremot pekar forskning på följande orsaker när det handlar om att gå över förlossningsdatum:
- Det är ditt första barn (28 % av förstföderskor går över förlossningsdatum)
- Genetisk disposition (ärftlighet från din mors sida)
- Förlossningsdatumet var felberäknat
- Du är kraftigt överviktig
- Du har tidigare fött efter förlossningsdatum
Vem föder före förlossningsdatum?
Mödrar till flerlingar går vanligtvis inte mycket längre än 35 veckor. Flerföderskor har också en liten tendens att föda tidigare än förstföderskor. Dessutom kan stress, rökning och vissa medicinska preparat bidra till att barnet kommer tidigare än förväntat.
Medan många kvinnor spontant går i förlossning före förlossningsdatum, finns det också fall där komplikationer hos mor och/eller barn gör en tidig igångsättning eller ett planerat kejsarsnitt nödvändigt.
Förlossningsdatum med tvillingar
Om du väntar tvillingar ska du inte förvänta dig en graviditetslängd på mer än 38 veckor. Om du inte redan har gått i förlossning två-tre veckor före förlossningsdatum, kommer det på många sjukhus att rekommenderas att sätta igång förlossningen runt 38 fulla veckor. Detta görs med hänsyn till tvillingarnas hälsa.