Fördelar och nackdelar med hinnsvepning

Hinnsvepning är en populär barnmorskemetod inom kategorin förlossningsmognad. Om du funderar på att detta skulle kunna vara något för dig, läs vidare och lär dig mer om de olika fördelarna och nackdelarna med hinnsvepning.

Senast uppdaterad den

Kanske har du stött på begreppet när du desperat har sökt igenom internet efter tips för att sätta igång en förlossning. Det är helt förståeligt att du vill få ut barnet när förfallodatumet har passerat och dagarna tycks flyga förbi utan att värkarna sätter igång.

Vad är hinnsvepning?

Hinnsvepning innebär att barnmorskan för in två fingrar i slidan och vidare upp i livmoderhalsen till den nedre delen av livmodern, där fosterhinnorna ligger. Här masseras livmoderhalsen för att lossa fosterhinnorna som omger barnets huvud. Den lossande effekten på fosterhinnorna frigör hormonet prostaglandin, som kan sätta igång förlossningsvärkar.

Vad är skillnaden mellan hinnsvepning och hinnsprängning?

Ofta används hinnsvepning synonymt med hinnsprängning, precis som du säkert har hört uttrycket “att ta vattnet”, men det är inte samma sak. Vid hinnsprängning används ett plastverktyg liknande en virknål för att göra hål i fosterhinnan så att fostervattnet börjar rinna ut.

När vattnet har gått, är förlossningen per definition igång. Fostervattnet kommer att fortsätta rinna, och det är bäst om det inte går för lång tid innan barnet kommer ut, eftersom det med ett hål i hinnan som omger barnet har skapats fri passage för bakterier.

Varför få hinnsvepning?

Det kan vara så att du har gått över tiden och håller på att bli galen av väntan. Eller kanske vill du till varje pris undvika igångsättning med medicin? Här kan en hinnsvepning erbjuda en naturlig start på förlossningen utan större hälsorisker eller biverkningar.

Läs också: Mognadsakupunktur - fungerar det egentligen?

Inte alla födande upplever samma stress med att gå över tiden, och vissa känner sig okej – om än tunga – i vecka 41+0. Emellertid kan din barnmorska föreslå en hinnsvepning eller hinnsprängning om det anses vara bäst för barnet att komma ut i världen innan du har gått alltför långt över beräknat förlossningsdatum.

Fungerar hinnsvepning?

Effekten av hinnsvepning är mycket individuell, eftersom kroppar reagerar olika på proceduren, och det beror också på hur långt gången du är. Vissa kvinnor märker ingen särskild effekt, andra får bara förvärkar efteråt, medan ⅓ av gravida upplever att hinnsvepning sätter igång förlossningen.

Även om du bara får förvärkar av hinnsvepningen, hjälper dessa förberedande värkar till att mogna livmoderhalsen inför förlossningen.

När det gäller hinnsprängning är det en annan sak. Om inte värkarna sätter igång kort efter att vattnet har gått, kommer man vanligtvis att sätta in ett värkstimulerande dropp.

Hur snabbt verkar hinnsvepning?

Om hinnsvepningen fungerar och sätter igång processen, kommer du att gå i förlossning inom ett dygn. Det börjar med vad som liknar förvärkar, som senare utvecklas till kraftiga förlossningsvärkar. Vissa får dock bara förvärkar som avtar igen.

LÄS OCKSÅ: Så känns värkar – erfarenheter från 30 mammor

Om hinnsvepningen inte har önskad effekt kan nästa steg vara att ta vattnet, men det kan också vara att din barnmorska föreslår något annat för att sätta igång förlossningen. Alla förlossningar är individuella, och därför beror metoden för förlossningsmognad självklart på hur du och din bebis mår.

När får man hinnsvepning?

De flesta barnmorskor kommer först att utföra en hinnsvepning från ditt beräknade förlossningsdatum, vilket innebär från vecka 40 och framåt. I princip är det inte farligt att göra det tidigare, men det är dokumenterat att hinnsvepning först är effektivt från vecka 38, och det är en förutsättning att din livmodermun har öppnat sig.

Det är en individuell bedömning om en hinnsvepning är rätt lösning som en del av förlossningsmognaden. Om så är fallet kommer barnmorskan att börja med en inre undersökning för att kontrollera om det överhuvudtaget finns tillgång till fosterhinnorna.

Om livmoderhalsen är helt stängd är både hinnsvepning och hinnsprängning uteslutna. Om både du och bebisen mår bra kan det innebära att proceduren skjuts upp några dagar.

Vem kan utföra hinnsvepning?

Barnmorskor är specialister på hinnsvepningar, och det kan göras både inom offentlig vård eller på en privat barnmorskemottagning. I vissa fall kan man ha nytta av flera hinnsvepningar, och då kan det vara värt att investera i egenbetalning, eftersom det offentliga endast erbjuder en omgång hinnsvepning.

Gör hinnsvepning ont?

En hinnsvepning bör i princip inte vara smärtsam, och detsamma gäller hinnsprängning, där vattnet tas. Det kommer oundvikligen att finnas ett visst obehag i samband med dessa ingrepp – lite som mensvärk, men det kommer vanligtvis bara att göra riktigt ont om din kropp inte alls är tillräckligt mogen för förlossning.

Om hinnsvepning utförs för tidigt kan det vara svårt för barnmorskan att nå upp i livmoderhalsen och massera. Detta kommer självklart att medföra viss ömhet – lite som att få en spiral insatt/borttagen eller att ta ett cellprov i livmoderhalsen.

Hur känns hinnsvepning?

De flesta kvinnor tycker inte om att genomgå gynekologiska undersökningar och ingrepp i de nedre regionerna. Till stor del känns hinnsvepning på samma sätt som en vanlig undersökning i underlivet, men själva massagen av livmoderhalsen kan kännas som en stickande känsla, liknande kraftig mensvärk.

LÄS OCKSÅ: Guide: Smärtlindring under förlossningen

Under hinnsvepningen upplever vissa gravida att det kommer lite slemmigt blod, och efter proceduren är det också normalt att se lite småblödningar. Båda delarna är helt ofarliga.

Vad kostar hinnsvepning?

Hos en privatpraktiserande barnmorska varierar priserna för hinnsvepning mellan 500-700 kr. Precis som för förlossningsmognande akupunktur och andra graviditetsrelaterade tjänster gäller det att du bör kontrollera om den aktuella kliniken är ansluten till sjukförsäkringen ”danmark”. Om du har en sjukvårdsförsäkring kan du nämligen i vissa fall få bidrag till behandlingarna.

Fördelar med hinnsvepning?

En klar fördel med hinnsvepning är att du kan undvika igångsättning med t.ex. Angusta-tabletter. Medicinsk igångsättning med tabletter och värkstimulerande dropp kan vara nödvändigt i vissa fall, men det finns en rad kända biverkningar. Hinnsvepning är däremot en naturlig förlossningsmognad som inte innebär någon risk för dig eller ditt ofödda barn.

Nackdelar med hinnsvepning?

Den största nackdelen med hinnsvepning är att det inte alltid fungerar. Ett gynekologiskt ingrepp är aldrig behagligt, och det gäller verkligen även för hinnsvepning. Det kan därför vara en stor besvikelse som tär på din redan låga energi som höggravid, om du får smärtsamma förvärkar efter en hinnsvepning som i slutändan inte resulterar i förlossningsvärkar.

Läs också

Tecken på förlossning: 8 saker som tyder på att du snart ska föda

Fördelar och nackdelar med en hemförlossning

När är det dags att ringa förlossningsavdelningen?

Mognadsakupunktur - fungerar det verkligen?