Gravid vecka 22 (21+0 - 21+6)

I vecka 22 sker mycket snabbt för din bebis, och din kropp förbereder sig alltmer för förlossningen. Det innebär att du kan börja känna av flera fysiska förändringar – både spännande och utmanande.

gravid uge 22

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 22

Hej mamma, vecka 22 är här! Bebisen utvecklas snabbt och kan nu känna dina beröringar. Prova att försiktigt trycka på magen – bebisen kanske kan känna om det är huvudet, rumpan eller en liten arm som möter din hand. Häftigt, eller hur? Bebisen väger nu 420 gram. Din kropp? Östrogen spelar sin roll med värmevallningar, och kanske har du märkt att ditt hår är tjockare och naglarna starkare. Kanske har du också fått de första förvärkarna - det är dock mycket sällsynt för förstföderskor. Det är nu 133 dagar kvar till beräknad förlossning – räknar du ner?

Vad kan jag förvänta mig av vecka 22 som gravid?

I vecka 22 kan du förvänta dig att magen har vuxit en del och att bebisens rörelser blir tydligare. Förvärkar kan börja visa sig – de är helt normala och ett sätt för din kropp att öva inför förlossningen. De känns som korta, milda sammandragningar, och sedan försvinner de igen. Du kan också stöta på svullna anklar, vadkramper eller halsbränna. Men hej, på den ljusa sidan kan de höga östrogennivåerna ge dig fylligare hår och starkare naglar. Även om du kanske mår bra just nu, är det fortfarande viktigt att ta det lugnt när kroppen ber om en paus. Lyssna på den!

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 22?

Din kropp jobbar hårt för att anpassa sig till bebisens tillväxt, och det kan du känna av. Din ökade blodvolym kan leda till svullna fötter och anklar – särskilt mot slutet av dagen. Har du märkt att du plötsligt kan bli lite varm? Värmevallningar är en del av paketet, tack vare hormonförändringarna. Och så finns det dessa pigmentförändringar – huden kan lättare få mörka fläckar om du är i solen, så kom ihåg att skydda dig. Förvärkar kan också komma, särskilt efter att du har varit aktiv. Och om du har ömma vader eller kramper kan stretchövningar vara din räddning.

Vad händer med bebisen i magen under vecka 22?

Bebisen är nu omkring 24 cm lång och väger cirka 420 gram. Huden är fortfarande lite skrynklig eftersom fettlagret inte är helt färdigutvecklat än. Trots att bebisen har slutna ögon kan han eller hon redan nu skilja mellan ljus och mörker – imponerande! Öronen har blivit mjukare och kan registrera ljud både från din kropp och utifrån. Bebisen är också starkare i de små händerna och kan gripa tag i fötterna eller röra vid sitt ansikte. Och navelsträngen? Den blir tjockare och starkare, så syre och näring kan nå bebisen säkert.

Symtom du kan uppleva när du är gravid i vecka 22

  • Förvärkar: Mildare sammandragningar – det är livmoderns sätt att öva sig inför förlossningen.
  • Pigmentförändringar: Solen kan orsaka mörka fläckar, särskilt i ansiktet och på händerna.
  • Vadkramper: De smärtsamma kramperna i vaderna, som speciellt dyker upp på natten.
  • Ödem: Svullna fötter och anklar, särskilt mot dagens slut.
  • Halsbränna: Livmodern trycker på magsäcken, vilket kan ge den irriterande halsbrännan.
  • Täta urinträngningar: Blåsan blir klämd, så du kommer behöva springa ofta till toaletten.

Det ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Kom ihåg att ta hand om din hy – solen kan göra din hud mer känslig för pigmentförändringar, så det är en bra idé att använda solkräm. Stretchövningar och/eller magnesiumspray kan hjälpa till att lindra nattliga kramper, och om du lider av svullna anklar eller fötter, höj dem så ofta som möjligt – särskilt när du vilar. Det kan också hjälpa att sova med en kudde under benen för att minska svullnaden. Kom ihåg att dricka mycket vatten och ta ditt järntillskott.

Mitten av andra trimestern

Din kropp arbetar på högvarv för att hänga med – och det syns på vågen. Det är normalt att gå upp en del nu, och många gravida har redan gått upp hälften av den totala viktökningen. Vattenansamling i kroppen, framförallt i ben och fötter, är helt normalt. Försök hålla dig aktiv med lätt träning som promenader eller gravidyoga – det gör underverk för blodcirkulationen och hjälper mot svullnaden. Och kom ihåg att ge dig själv pauser – du gör ett fantastiskt jobb!

Tillbaka till vecka 21 Fram till vecka 23

Läs också

Vad är bäst – kejsarsnitt eller vaginal förlossning?

"Där låg jag med ärr på magen och två små vackra barn och blev skammad för att jag hade fött med kejsarsnitt."

Innerst inne känns det som att jag inte riktigt har fött barn

7 goda råd när du har leverbetingad graviditetsklåda