Gravid vecka 21 (20+0 - 20+6)

I vecka 21 är det full fart på bebisen, och din kropp märker tydligt av de många förändringarna. Bebisen simmar fortfarande runt med gott om plats, och du kommer förmodligen att känna flera små sparkar och rörelser. Läs mer här.

gravid uge 21

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 21

Hej mamma, vecka 21 är här! Vad betyder det för bebisen? Jo, grunden för minne och tänkande håller på att formas, och bebisen börjar nu träna sina ögonmuskler. Bebisen väger nu omkring 350 gram. Och hur går det för dig? Kanske märker du att bebisen rör sig mer och mer. Och även om det fortfarande är tidigt, kanske du också upplever svullna fötter och anklar – det är de där ödem som smyger sig på. Kom ihåg, det är nu 140 dagar kvar till beräknad förlossning – nedräkningen har börjat!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 21 som gravid?

Vecka 21 markerar att du är väl på väg genom andra trimestern. Du kommer nog märka att bebisen är mycket mer aktiv nu, med små sparkar och rullningar i magen som blir både tydligare och vanligare. Bebisen har fortfarande gott om plats att röra sig på. Om du har fött barn tidigare kan du kanske börja få förvärkar, där livmodern drar ihop sig lite och slappnar av igen – oroa dig inte, det är helt normalt och kroppen tränar inför den stora dagen. Kanske kämpar du också med svullnad i fötter och anklar eller lite ömhet i ländryggen. Även om din kropp arbetar hårt finns det lyckligtvis fortfarande mycket energi att hämta, så njut av det, men kom också ihåg att lyssna på kroppen när den behöver en paus.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 21?

I vecka 21 börjar din kropp verkligen arbeta på högvarv. Din ämnesomsättning kan öka med upp till 15 % för att täcka både dina och bebisens behov, vilket kan få dig att känna dig varmare än vanligt. Du svettas kanske lite mer än tidigare, och vissa gravida känner sig lätt febriga. Förvärkar kan dyka upp – en sorts "träning" för livmodern där den drar ihop sig för att förbereda sig för förlossningen. Om du får förvärkar som gör ont eller är regelbundna, kontakta din barnmorska – det är viktigt att hålla koll på. 

Du kan också vara mer utsatt för urinvägsinfektioner, så var uppmärksam på symtom som frekvent urinering - notera att blåskatarr känns annorlunda när du är gravid: Till exempel kanske du inte upplever sveda som man normalt gör vid en urinvägsinfektion. Tilltagande förvärkar kan dessutom också vara tecken på blåskatarr. 

Vad händer med bebisen i magen i vecka 21?

Din bebis är nu cirka 22 cm lång och väger omkring 350 gram. Bebisens sinnen utvecklas snabbt, och smaklökarna är nu fullt utvecklade. Hjärnans snabba utveckling innebär att bebisen kan börja känna beröring – och ja, bebisen kan faktiskt märka av dina sammandragningar! Det stör dock inte så det finns ingen anledning till oro. Bebisen har fortfarande utrymme att tumla runt, rotera och sträcka på sig, vilket du kan känna som små puffar och sparkar. Det bildas också långsamt avföring (mekonium) i tarmarna.

Symtom du kan uppleva när du är gravid i vecka 21

  • Sammandragningar: Livmodern övar inför förlossningen genom att spänna och slappna av.
  • Värmekänsla: Din ökade ämnesomsättning kan göra dig varmare än vanligt – kom ihåg att dricka mycket vatten.
  • Svullnad: Svullnad, särskilt i fötter och vrister, kan bli mer uttalad mot slutet av dagen.
  • Urinvägsinfektion: Gravida är mer utsatta för blåskatarr, så var uppmärksam på frekvent urinering och sveda.
  • Bebisens rörelser: De små sparkarna och vridningarna i magen blir mer tydliga.

Detta bör du komma ihåg under denna graviditetsvecka

Förvänta dig fler och fler rörelser från bebisen under veckan – det är ett fantastiskt sätt att känna förbindelse med ditt lilla underverk. Har du svullna vrister? Försök att höja fötterna när du sitter och undvik att stå för länge. Drick mycket vatten, det hjälper både mot svullnad och värmekänslan. Om du får smärtsamma eller regelbundna sammandragningar, är det bra att kontakta din barnmorska. Kom ihåg att även hålla koll på tecken på urinvägsinfektion och få det behandlat snabbt – det är viktigt för både dig och bebisen.

Mitten av 2:a trimestern

Mitten av 2:a trimestern kan vara en fantastisk tid – energin är ofta hög, och du känner dig kanske mer tillfreds med din växande kropp. Bebisen utvecklas i snabb takt, och du kommer kanske att känna mer liv i magen när bebisen sparkar och tumlar omkring. Det är också nu som vikten börjar öka lite snabbare – både för dig och bebisen. Många gravida går upp omkring 4-6 kilo under denna period, men det varierar förstås från person till person. Det viktigaste? Lyssna på din kropp. Oroa dig inte för mycket över siffrorna på vågen, utan fokusera på hur du mår.

Tillbaka till vecka 20 Fram till vecka 22

Läs också

Allt du behöver veta om förvärkar

De 10 bästa råden mot vätskeansamling, svullna fötter och ben

Allt du behöver veta om åderbråck i underlivet, ljumsken och på benen

De 6 bästa tipsen mot halsbränna och sura uppstötningar när du är gravid