Gravid vecka 26 (25+0 - 25+6)

Nu när du närmar dig slutet av andra trimestern är bebisen i full gång med sin utveckling. Sparkarna blir starkare och din kropp börjar verkligen förbereda sig för den sista fasen av graviditeten. Läs mer här.

gravid uge 26

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 26

Hej mamma, du är nu i vecka 26! Bebisen växer snabbt och väger nu omkring 800 gram. Huden är inte längre så genomskinlig, och kroppen är täckt av ett fint lager lanugo – den mjuka pälsen som håller bebisen varm. Det finns fortfarande gott om plats för kullerbyttor i fostervattnet. Och din kropp? Bebisens rörelser blir mer kraftfulla, och nu kan andra också känna de små sparkarna om de lägger handen på din mage. Det är 105 dagar kvar till beräknad förlossning – det närmar sig!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 26 som gravid?

Denna vecka blir bebisen mer och mer aktiv, särskilt på kvällen när du slappnar av. Bebisen har redan en form av rytm med vakna perioder och sömn, och det kan du tydligt märka. Din mage fortsätter att växa, och detsamma gör ditt behov av vila. Många börjar känna att vanliga vardagssysslor blir mer utmanande. Det är helt normalt! Du kan också tydligt känna bebisens sparkar nu, och det är ett härligt tillfälle för andra att få känna livet i magen. Kom ihåg att vara uppmärksam på din kroppshållning för att undvika ryggproblem i takt med att magen växer.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 26?

Livmodern växer och trycker dina revben lite uppåt, vilket kan ge en tung känsla i magen och kanske också halsbränna. Halsbränna uppstår ofta när magsäcken blir pressad. Försök att äta små måltider oftare under dagen för att lindra obehaget. Din kroppshållning förändras också, då du kanske börjar svanka mer för att balansera vikten framtill. Om du får ryggsmärtor kan det vara en bra idé att börja med lätt träning eller graviditetsyoga för att stärka ryggen och ge din kropp lite ro.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 26?

Bebisen är nu omkring 33-34 cm lång och väger cirka 800 gram. Bebisens utseende börjar likna en nyfödd, men kroppen är fortfarande tunn eftersom fettlagret under huden inte är helt utvecklat ännu. Hjärnan utvecklas snabbt, och nya fåror och vindlingar bildas för att ge plats åt fler hjärnceller. Bebisen kan nu öppna och stänga ögonen och reagerar på både ljus, ljud och beröring. Och eftersom balansorganen är på plats, kan bebisen nu känna skillnad på upp och ner. Det betyder massor av kullerbyttor och små sparkar – det finns fortfarande gott om plats att tumla runt!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 26

  • Halsbränna: Livmodern trycker på magsäcken och kan ge en brännande känsla i halsen.
  • Ryggsmärtor: Din växande mage förändrar kroppshållningen och kan belasta ländryggen.
  • Täta toalettbesök: Livmodern trycker också på blåsan, så du behöver säkert kissa oftare än tidigare.
  • Förvärkar: Lätta sammandragningar som hjälper kroppen att förbereda sig för förlossningen.
  • Bäckensmärtor: Av vissa även kallat bäckenuppluckring. Vid denna tidpunkt i graviditeten är det normalt att uppleva smärtor i bäckenet, höfterna och ljumsken. Kontakta din läkare om det blir för besvärligt för dig. 
  • Svullna ben och fötter: Kroppen håller på mer vätska, vilket kan leda till svullnad i benen.

Detta bör du komma ihåg denna graviditetsvecka

Om du inte redan har anmält dig till förlossningsförberedelse, är det en bra idé att göra det nu. Här får du både praktisk kunskap om förlossningen och verktyg för att hantera värksmärtor. Samtidigt kan du också lära dig tekniker för att förbereda dig mentalt. Kom ihåg att ta pauser när kroppen ber om det, och börja gärna med bäckenbottenträning för att stärka musklerna och förebygga inkontinens. Var uppmärksam på bebisens rörelser dagligen, och om något känns annorlunda än vanligt, kontakta din barnmorska för att kontrollera att allt är som det ska.

Slutet av andra trimestern

Nu närmar du dig slutet av andra trimestern, och det kan du nog märka! Din mage växer snabbt, och det kan göra enkla saker som att knyta skorna eller hitta en bra sovställning mer besvärligt. Flera gravida upplever nu besvär som halsbränna och ryggsmärtor, och om du börjar känna smärtor från bäckenrelaterade besvär – som stickande smärtor i ljumsken, ömhet vid blygdbenet eller smärtor i ryggen – kontakta din barnmorska. Hon kan hjälpa dig med goda råd eller behandlingar som kan lindra smärtorna.

Tillbaka till vecka 25 Fram till vecka 27

Läs också

Vilka är symptomen på foglossning?

Kan jag måla när jag är gravid?

5 bra råd när du blöder efter förlossningen

5 skäl att använda intimdusch efter förlossningen