Gravid med feber: Här är de 3 bästa tipsen

Har du feber och är gravid? Eller undrar du bara hur det egentligen ligger till med feber under graviditeten? Nedan kan du läsa de bästa råden och vad du bör reagera på om du har fått feber.

Senast uppdaterad den

Är det farligt att ha feber som gravid?

I de flesta fall är det helt ofarligt att ha feber när du är gravid. Febern beror oftast på en virusinfektion som varken är farlig för dig eller fostret. Det finns dock speciella fall, och här är en lista över saker du bör reagera på. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din läkare om du misstänker något.

Hur hög feber får man ha som gravid?

Under större delen av graviditeten bör du hantera feber som du normalt skulle göra: Sök läkare om du har över 40 i feber eller har haft feber i mer än 3-5 dagar. Är du i tredje trimestern är det klokt att ringa läkaren om du har mer än 38 i feber.

Det här ska du reagera på under graviditeten: 

I sällsynta fall kan man drabbas av mer speciella virusinfektioner, och det finns olika saker att vara uppmärksam på.

Parvovirus

Den första infektionen du bör vara uppmärksam på är parvovirus. Parvovirus visar sig hos vuxna som lätt feber och ledvärk i knän, händer och handleder. Du kan bara få parvovirus en gång, så för många gravida är infektionen inte en riskfaktor.

Parvovirus kan lätt misstas för en vanlig förkylning, men i vissa fall kan den leda till tredagarsfeber (även kallad den femte barnsjukdomen), som kännetecknas av utslag på kroppen och/eller kinderna efter sjukdomsperioden.

Om parvovirus uppstår under graviditeten kan det bland annat ge en något ökad risk för spontan abort och blodbrist hos fostret. Risken för spontan abort med en parvovirusinfektion ligger mellan 3% och 15%, och är störst mellan vecka 9 och 16 av graviditeten.

Risken för att allt detta sker är liten, men överlag är risken för problem med parvovirus störst om det uppstår före vecka 20 av graviditeten.

 

LÄS OCKSÅ: Barnmorskorna: Så förbereder du dig för förlossningen

Toxoplasmos

En annan sak att vara uppmärksam på är toxoplasmos. Detta är en infektion som uppstår på grund av smitta med parasiten toxoplasma. Parasiten finns bland annat i rått kött och kattavföring.

Här finns det återigen en risk för att smitta fostret, vilket kan leda till allvarliga infektioner och kan orsaka missbildningar eller spontan abort. Symptomen liknar influensa, men många upplever inga symptom efter smitta med parasiten.

Därför är det viktigt under graviditeten att undvika rått kött och vara försiktig med kattavföring om man har en katt.

LÄS OCKSÅ: Kost och graviditet: Så här ska du äta när du är gravid

 

Vattkoppor

Vattkoppor är en sjukdom som de flesta har haft som barn, men om du inte har det, bör du vara uppmärksam på sjukdomen under din graviditet. Symptomen börjar med feber och utvecklas till ett utslag som oftast börjar på magen eller ryggen och sedan sprider sig till resten av kroppen. Det kan vara allvarligt att få vattkoppor under graviditeten och kan leda till sjukhusvistelse.

Röda hund (rubella)

Det sista du bör vara uppmärksam på är röda hund (även kallad rubella). De flesta svenskar är vaccinerade som barn med den så kallade MFR-vaccin, som täcker mässling, påssjuka och röda hund. Är du inte vaccinerad bör du dock vara uppmärksam, eftersom infektionen kan orsaka allvarliga skador på fostret.

De 3 bästa råden när du har feber under graviditeten

  1. Var uppmärksam på ovanliga symtom, så att du inte missar tecken på något allvarligt. Feber är oftast ofarligt, men det kan vara bra att hålla koll på till exempel utslag – särskilt i början (fram till vecka 20).
  2. Fundera över vilka sjukdomar du har haft och vilka vacciner du har fått. Om du till exempel både haft vattkoppor och fått MPR-vaccin kan du bocka av vattkoppor och röda hund från din risklista.
  3. Undvik parasiten toxoplasma genom att hålla dig borta från rått kött, tvätta frukt och grönt extra noggrant och låta någon annan tömma kattlådan.
Källa: Sundhed.dk

Läs också

"Jag låg på badrumsgolvet och försökte sova mellan kräkningarna"

"Det är okej att hata graviditeten och samtidigt älska sin bebis"

Vem är jag om jag inte är någons mamma?

Akupunktur mot graviditetsbesvär – detta behöver du veta