"Kost och graviditet: Så här ska du äta när du är gravid"

"Vad får jag äta? Vad bör jag undvika?" Det kan vara mycket förvirrande att navigera detta. Därför har vi skapat en guide med de viktigaste kostråden för dig som är gravid.

Senast uppdaterad den

Det handlar självklart om att äta hälsosamt och näringsrikt som alltid, men det finns några tydliga råd och riktlinjer du bör följa, bland annat för att få i dig de nödvändiga vitaminer när du är gravid.

Först och främst bör du självklart undvika rökning, alkohol och begränsa mängden koffeinhaltiga drycker. Det rekommenderas att du maximalt intar 300 mg koffein per dag. Eh, vad motsvarar det? Jo, det motsvarar 2-3 koppar vanligt bryggkaffe.

LÄS OCKSÅ: Får man dricka kaffe när man är gravid?

Det rekommenderas istället att du äter mer frukt och grönt, mer fisk, fler fullkornsprodukter och väljer magert kött och mejeriprodukter.

Men hur är det med de mer specifika sakerna du får och inte får äta?

Får man äta sushi när man är gravid?

Ja, hur fungerar det egentligen med graviditet och sushi? Det pratas mycket om det, och det snabba svaret är: JA! Du får i princip äta sushi när du är gravid, men det finns några riktlinjer du bör följa:

  • Du bör helt undvika tonfisk (samt haj och gädda), eftersom det innehåller dioxin och kvicksilver, som är giftiga ämnen och därför inte bra för ett foster.
  • Dessutom bör du vara uppmärksam utomlands, eftersom de kanske inte har samma lagkrav på den råa fisken de serverar på restauranger som vi har i Danmark. I Danmark är det nämligen lagkrav att den råa fisken ska ha varit fryst i 24 timmar innan den får serveras, men så är det inte i alla länder.

Så om du älskar sushi, se till att följa ovanstående regler. Det finns massor av sushi du fortfarande kan njuta av!

Kan man äta fisk när man är gravid?

Ja! Det rekommenderas att du äter minst 350 gram fisk i veckan. Du bör dock undvika gädda, haj och färsk tonfisk, och när det gäller konserverad tonfisk bör du nöja dig med en burk per vecka. Detta beror på innehållet av dioxin och kvicksilver, som finns i mindre mängder i konserverad tonfisk än i färsk tonfisk.

LÄS OCKSÅ: “Det är okej att hata graviditeten och samtidigt älska sin bebis”

Dessutom bör du helst undvika icke-värmebehandlad fisk, som gravad och rökt fisk, eftersom de kan innehålla små mängder av Listeria-bakterien.

Får man äta kött när man är gravid?

Tyvärr måste du avstå från råbiff när du är gravid. Som gravid bör man undvika att äta rått kött eller kött som inte är värmebehandlat. Anledningen till detta är att det kan innehålla en parasit, kallad toxoplasma, som kan orsaka sjukdomen toxoplasmos.

LÄS OCKSÅ: Goda råd om järntillskott för gravida

Dessutom bör du helt undvika lever och fiskleverolja, eftersom de innehåller större mängder A-vitamin som kan vara skadligt för barnet. Leverpastej är okej i mindre mängder, men undvik de “magra” varianterna, eftersom de också har ett högt innehåll av A-vitamin.

Vad sägs om ost och lakrits?

I Danmark produceras endast mjuka ostar gjorda av pastöriserad mjölk, som du gärna får äta. Dock bör du undvika utländska mjuka ostar, eller kontrollera ingredienslistan för opastöriserad mjölk, eftersom opastöriserad mjölk också kan innehålla Listeria-bakterien.

LÄS OCKSÅ: Kan gravida äta ost?

Tyvärr för lakritsälskare måste man också begränsa sig här under graviditeten! Oroa dig inte, vi skrev begränsa – inte helt undvika! Det rekommenderas att man begränsar sitt intag av lakrits till maximalt 50 gram per dag, så du behöver inte leva helt utan.

Undvik stora mängder ingefära

För dem som rider på ingefärsvågen finns det tyvärr också begränsningar här när du är gravid. Ingefära rekommenderas annars som ett illamåendestillande medel, men du bör vara uppmärksam på hur stora mängder du intar.

År 2019 gjorde Livsmedelsinstitutet en studie med råttor, som visar att ett stort intag av ingefära kan öka risken för missfall. Studien säger dock inget om vilka innehållsämnen i ingefära som påverkar graviditeten.

Produkter med högt innehåll av ingefära, som ingefärsshots eller kosttillskott med ingefära, bör du helst undvika. Du får fortfarande gärna äta mat som innehåller små mängder ingefära, så ingen anledning till oro om det finns i en maträtt. Så länge det inte är starkt koncentrerat, är det helt okej att äta den kryddiga roten under graviditeten.

Vill du ha tydlig information från kompetenta läkare om kost och graviditet, rekommenderar vi att du lyssnar på denna podcast av Læger Formidler.

Läs också

Hemorroider och graviditet: De 5 bästa råden till dig som är gravid

Guide – Så gör du mellangårdsmassage

Gravid och inkontinent: 3 goda råd för dig som är gravid

Vitaminer som gravid: Vilka kosttillskott bör jag ta?