Graviditetscravings kan dyka upp i många olika former – och vissa är mer lämpliga än andra. Tyvärr kan vissa livsmedel faktiskt vara skadliga för det lilla livet i magen, och du bör också lägga alkohol och/eller cigaretter på hyllan under graviditeten.
Den här gången pratar vi om ost!
Får du äta ost när du är gravid?
Det korta svaret är JA! Du som är gravid kan njuta av de allra flesta typer av ost. Och har osten varit i ugnen – eller på annat sätt blivit uppvärmd – kan du faktiskt äta alla sorters ost under graviditeten.
Graviditet och råmjölsost
Det enda du behöver ha extra koll på när det gäller ost under graviditeten, är om det rör sig om en råmjölsost. Livsmedelsverket rekommenderar att gravida undviker mjuka råmjölsostar, eftersom de ofta tillverkas av icke-pastöriserad mjölk. Dessa ostar kan innehålla en högre koncentration av listeriabakterier.
En hård råmjölsost är däremot helt okej för dig som är gravid. I fasta ostar som till exempel Grana Padano och Gruyère kan listeriabakterier inte växa. För mjuka råmjölsostar gäller däremot att bakterietillväxten ökar med tiden – även i kylskåpet.
Vad är råmjölsost?
Råmjölsost är ost som tillverkas av färsk, opastöriserad mjölk. Det har alltså ingenting att göra med den råmjölk vi syftar på vid amning. Rent amningstekniskt används råmjölk som ett annat ord för colostrum, det vill säga den allra första, näringsrika mjölken som din bebis får från bröstet precis efter födseln.
Varför ska gravida undvika opastöriserad ost?
Listeria kan förekomma i många livsmedel. För dig med ett starkt immunförsvar är det sällan ett problem – men under graviditeten är immunförsvaret försvagat. Det ökar risken för att bli sjuk av listeria, vilket i värsta fall kan orsaka fosterskador, missfall eller för tidig födsel.
Det är inte bara gravida som bör undvika dessa mjuka ostar. Äldre, alkoholberoende personer, cancerpatienter och personer med diabetes löper också ökad risk för listeriainfektion om de äter råmjölsostar.
LÄS OCKSÅ: Kan du dricka kaffe när du är gravid?
I sällsynta fall kan även mjuka ostar gjorda på pastöriserad mjölk innehålla listeria, oftast då som följd av bristfällig hantering i produktionen.
Vilka ostar är opastöriserade?
Det finns både mjuka och hårda opastöriserade ostar, men det är enbart de mjuka råmjölsostarna som kan innebära en risk för ditt ofödda barn. Det gäller till exempel färskostar som varken lagras eller pressas, kitostar (som Taleggio och Munster), feta samt mögel- och dessertostar som camembert, comté, brie och gorgonzola.
Det finns dock goda nyheter för dig som är gravid och ostälskare i Sverige! Svensk lag kräver att alla mjuka och halvfasta ostar görs på pastöriserad mjölk. Om suget efter chèvre blir stort går det därför fint om den är svenskproducerad, men undvik mjuka råmjölsostar som importerats, till exempel från Frankrike.
En riktigt kunnig ostkännare kan förmodligen känna skillnaden. För en ostspecialist är det ingen tvekan om att Gruyère, Comté, Camembert och liknande smakar allra bäst och har mest djup i sina råmjölsversioner. För de flesta av oss är dock skillnaden minimal.