Kan gravida äta ost?

Det finns så många saker du bör undvika att äta när du är gravid, men är ost en av dem? Läs mer om vilka ostar du kan äta som gravid här.

Senast uppdaterad

Graviditetscravings kan dyka upp i många olika former – och vissa är mer lämpliga än andra. Tyvärr kan vissa livsmedel faktiskt vara skadliga för det lilla livet i magen, och du bör också lägga alkohol och/eller cigaretter på hyllan under graviditeten.

Den här gången pratar vi om ost!

Får du äta ost när du är gravid?

Det korta svaret är JA! Du som är gravid kan njuta av de allra flesta typer av ost. Och har osten varit i ugnen – eller på annat sätt blivit uppvärmd – kan du faktiskt äta alla sorters ost under graviditeten.

Graviditet och råmjölsost

Det enda du behöver ha extra koll på när det gäller ost under graviditeten, är om det rör sig om en råmjölsost. Livsmedelsverket rekommenderar att gravida undviker mjuka råmjölsostar, eftersom de ofta tillverkas av icke-pastöriserad mjölk. Dessa ostar kan innehålla en högre koncentration av listeriabakterier.

En hård råmjölsost är däremot helt okej för dig som är gravid. I fasta ostar som till exempel Grana Padano och Gruyère kan listeriabakterier inte växa. För mjuka råmjölsostar gäller däremot att bakterietillväxten ökar med tiden – även i kylskåpet.

Vad är råmjölsost?

Råmjölsost är ost som tillverkas av färsk, opastöriserad mjölk. Det har alltså ingenting att göra med den råmjölk vi syftar på vid amning. Rent amningstekniskt används råmjölk som ett annat ord för colostrum, det vill säga den allra första, näringsrika mjölken som din bebis får från bröstet precis efter födseln.

Varför ska gravida undvika opastöriserad ost?

Listeria kan förekomma i många livsmedel. För dig med ett starkt immunförsvar är det sällan ett problem – men under graviditeten är immunförsvaret försvagat. Det ökar risken för att bli sjuk av listeria, vilket i värsta fall kan orsaka fosterskador, missfall eller för tidig födsel.

Det är inte bara gravida som bör undvika dessa mjuka ostar. Äldre, alkoholberoende personer, cancerpatienter och personer med diabetes löper också ökad risk för listeriainfektion om de äter råmjölsostar.

LÄS OCKSÅ: Kan du dricka kaffe när du är gravid?

I sällsynta fall kan även mjuka ostar gjorda på pastöriserad mjölk innehålla listeria, oftast då som följd av bristfällig hantering i produktionen.

Vilka ostar är opastöriserade?

Det finns både mjuka och hårda opastöriserade ostar, men det är enbart de mjuka råmjölsostarna som kan innebära en risk för ditt ofödda barn. Det gäller till exempel färskostar som varken lagras eller pressas, kitostar (som Taleggio och Munster), feta samt mögel- och dessertostar som camembert, comté, brie och gorgonzola.

Det finns dock goda nyheter för dig som är gravid och ostälskare i Sverige! Svensk lag kräver att alla mjuka och halvfasta ostar görs på pastöriserad mjölk. Om suget efter chèvre blir stort går det därför fint om den är svenskproducerad, men undvik mjuka råmjölsostar som importerats, till exempel från Frankrike.

En riktigt kunnig ostkännare kan förmodligen känna skillnaden. För en ostspecialist är det ingen tvekan om att Gruyère, Comté, Camembert och liknande smakar allra bäst och har mest djup i sina råmjölsversioner. För de flesta av oss är dock skillnaden minimal.

Vad är listeria?

Listeria-monocytogenes är en relativt vanlig bakterie som har sitt ursprung i jorden. Den förekommer i mycket små mängder i många livsmedel och kan även hamna i mjölk via mjölkning. För de flesta vuxna leder en infektion med listeria till lindriga influensaliknande symtom, men bakterien kan vara farlig för ofödda bebisar.

Hur stor är risken att få listeria som gravid?

I ett land som Sverige, där näringsmärkningarna är goda och kraven på livsmedelssäkerhet är höga, är risken för att drabbas av listeria mycket låg – oavsett om du är gravid eller inte. Statens Serum Institut registrerade endast 43 fall i hela landet under 2020, och det är främst äldre personer som blir allvarligt sjuka.

7 värdefulla tips för att undvika listeria

  • Undvik mjölk- och ostprodukter tillverkade på opastöriserad mjölk
  • Se till att kylskåpet alltid håller 5°
  • Var extra noggrann med god kökshygien
  • Ät charkuterier, kallrökt och gravad fisk så färskt som möjligt
  • Köp inte färdigblandad sallad eller paté från delikatessavdelning
  • Släng mat som passerat sista förbrukningsdag
  • Värm mat tills den är riktigt ångande het (ca 75°)
  • Får gravida äta brieost?

Som utgångspunkt bör du undvika brie, då den – precis som camembert – räknas till vitmögelostar och kategoriseras som mjuka råmjölksostar. Men en dansktillverkad brieost är helt säker för dig och din bebis, då dansk ost alltid tillverkas av pastöriserad – det vill säga värmebehandlad – mjölk.

Får gravida äta gorgonzola?

Som gravid bör du helst undvika gorgonzola, eftersom det är en blåmögelost som, likt andra mögelostar som till exempel Roquefort, vanligtvis är baserad på opastöriserad mjölk. Skulle du ändå få i dig en liten mängd gorgonzola-dip eller Danablu i en salladsdressing är det dock ingen fara att oroa sig för.

På samma sätt som med brie kan du ibland hitta gorgonzola tillverkad på pastöriserad mjölk – så läs ingrediensförteckningen noga. Äter du ute är det bäst att avstå, eftersom du inte kan vara helt säker på hur osten har hanterats eller förvarats.

Får gravida äta parmesan?

Om du är sugen på italiensk mat med generösa mängder riven ost på toppen under graviditeten, har du goda nyheter: Det finns inget farligt med att äta parmesan eller andra hårda ostar när du är gravid – inte ens om de kommer från opastöriserad mjölk. Du kan alltså med gott samvete njuta av importerade sorter också.

De hårda ostsorterna – där välkända Parmigiano-Reggiano, Pecorino och Manchego ingår – innehåller betydligt mindre vatten än mjuka ostar, vilket kraftigt minskar möjligheten för bakterier att växa. En mikroskopisk liten mängd bakterier gör varken dig eller din bebis skada.

Kan gravida äta mozzarella?

Mozzarella är en mycket populär ost eftersom svenskarna älskar det italienska köket. Du kan alltid äta mozzarella under graviditeten om osten används till gratinering – till exempel på en lasagne. Generellt är färsk mozzarella också säker eftersom de flesta typer av mozzarella i svenska matbutiker är pastöriserade.

Kan gravida äta feta?

Du kan gärna äta feta under graviditeten, förutsatt att den är pastöriserad. För att vara säker kan du välja ett svenskt alternativ, men kom ihåg att bara greker får använda namnet feta. I kyldisken här hemma hittar du därför oftast den färska, vita osten i saltlag under namn som salladsost eller salladstärningar.

Kan gravida äta mjukost?

Mjukost och graviditet fungerar utmärkt tillsammans, vilket är tur, för kex med mjukost från Philadelphia eller Buko är en favorit bland många gravida kvinnor. En gammal klassiker som räkost är också pastöriserad, så den kan du också njuta av om du skulle få ett sug under graviditeten.

Sammanfattningsvis: Du bör så långt det är möjligt undvika mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk, men vit- och blåmögelostar är helt i sin ordning om de är producerade i Danmark. Smaklig måltid!

Som tidigare nämnt är det endast ett fåtal svenskar som blir sjuka av listeriainfektion, så du behöver verkligen inte oroa dig själv om du ibland njuter av en kex med brie.

Läs också

Kost och graviditet: Så här bör du äta när du är gravid

De 7 bästa tipsen: Allt du behöver veta om att flyga som gravid

Fullständig packlista till BB-väskan

Gravid app: De 5 bästa apparna för att följa bebis och graviditet