Att flyga under graviditeten är en av de många frågor du måste ta ställning till under den ljuva väntetiden. Kanske din partner vill bjuda dig på en sista romantisk resa innan vardagen börjar handla om blöjor och barn? Den så kallade babymoon är de blivande föräldrarnas motsvarighet till honeymoon (bröllopsresa), och det kan varmt rekommenderas!
Men hur är det egentligen med reglerna för gravida och flygning? Är det farligt att flyga under graviditeten, och hur sent får du flyga som gravid? Det kan du få svar på här, och i slutet av artikeln ger vi dig några goda råd på (luft)vägen.
Får jag flyga när jag är gravid?
Du kan flyga under graviditeten om du har en okomplicerad graviditet och i övrigt är vid god hälsa. Det gäller faktiskt för större delen av graviditeten. Om du har lust att ge dig ut på en flygresa med stor mage och eventuella graviditetsbesvär - det är en annan sak.
Om du lider av graviditetsillamående och kräkningar, vilket för de flesta sker i första trimestern, är det kanske inte superbekvämt att flyga. Och när du känner dig stor och tung kan det vara tröttsamt och obekvämt att resa i tredje trimestern - oavsett om det sker på land, till sjöss eller i luften.
Hur länge får man flyga som gravid?
Du får i princip gärna ge dig ut på långa transatlantiska sträckor, men ju längre du kommer i graviditeten, desto tuffare blir det. Dessutom bör du vara uppmärksam på blodproppar, som uppstår oftare bland gravida. Resor på under fyra timmar innebär mindre risk, men kom ihåg kompressionsstrumpor oavsett vad.
Är det farligt att flyga som gravid?
Om du lyssnar på kroppens signaler och i allmänhet tar förnuftiga försiktighetsåtgärder, är det inte farligt att flyga som gravid. Det kan vara ansträngande för den gravida kroppen att ta långa flygturer - ja, men det är en myt att flygning kan leda till missfall eftersom trycket i flygplanet påverkar livmoderhalsen.
När får jag inte längre flyga som gravid?
Det enskilda flygbolaget avgör hur länge du är välkommen ombord, så kontrollera reglerna noggrant innan du bokar biljetten! Hos SAS gäller det i skrivande stund att du får flyga fram till graviditetsvecka 36, och fram till vecka 38 kan du boarda sträckor av max 4 timmars varaktighet.
Reglerna är något annorlunda om du väntar flerlingar. Scandinavian Airlines tillåter till exempel inte gravida som väntar tvillingar eller trillingar att flyga när det är åtta veckor eller mindre till beräknat förlossningsdatum. Bestämmelserna är generellt strängare om du bär mer än ett barn.
LÄS OCKSÅ: Komplett packlista för sjukhusväskan
När flygbolag och leverantörer av reseförsäkringar inför mer eller mindre strikta begränsningar vad gäller gravida och flygning, beror det inte på en överhängande fara relaterad till flygning under graviditet. Nej, det handlar snarare om att ta det säkra före det osäkra för att undvika besvärliga situationer i de sällsynta fall där problem uppstår under resan.