10 graviditetsbesvär du bör känna till
Yay! Du är gravid! Men vad är nu detta? Oj, vilken illamående... och den där tröttheten... Varför har ingen berättat det för dig? Oroa dig inte - det gör vi. Läs om de besvär du kan uppleva under graviditeten här.

Senast uppdaterad den
De flesta drömmer nog om att segla igenom graviditeten som en moderlighetens gudinna med den där alldeles speciella glow…men vi vet nog alla att det kan dyka upp några hinder på vägen.
Oavsett om du känner dig bekväm i din växande kropp eller inte, är en rad olika besvär en ofrånkomlig del av att vara gravid.
Det finns en hel del graviditetsbesvär, men kom ihåg att det är få gravida som upplever att drabbas av allt på samma gång. Vi vill inte måla fan på väggen, så denna guide till graviditetsbesvär är snarare ett litet lexikon som kort informerar om vad som kan – men inte nödvändigtvis kommer – i din riktning.
Vilka besvär kan jag uppleva under graviditeten?
Som du säkert redan vet är vissa graviditetsbesvär mer vanliga än andra, och de uppstår gärna vid olika tidpunkter under graviditeten. Det handlar dessutom om ett brett spektrum, eftersom graviditetsillamående till exempel kan vara allt från en övergående irritation till ett invalidiserande tillstånd, precis som bäckenuppluckring kan kräva sjukskrivning.
Via länkar i de följande avsnitten kan du hitta mer djupgående artiklar om de utmaningar som kan visa sitt fula ansikte under graviditeten.
Trötthet under graviditeten
Trötthet beror främst på de hormonella förändringarna tillsammans med förändringar i blodsocker och blodtryck, eftersom din kropp måste dela mängden blod med barnet. Tyngd i kroppen från den ökade vikten och fostrets tryck på de inre organen kan självklart också leda till trötthet – särskilt i tredje trimestern.
Gravid och trött går tyvärr ofta hand i hand, och nästan alla gravida kommer vid något tillfälle under de +/- 40 veckorna uppleva att bli överväldigade av trötthet. Det är absolut inte farligt i sig, men om din graviditetströtthet hindrar dig från att utföra vardagliga sysslor, är det dags att kontakta läkaren.
Om du upplever uttalad trötthet, trots att du sover bra, äter hälsosamt och tar de rekommenderade vitamintillskott för gravida, kan det nämligen vara ett symptom på graviditetsdiabetes. Om du är överviktig och/eller har diabetes i familjen, bör du genomgå ett glukosbelastningstest för att utesluta detta.
Hemorroider under graviditeten
Hemorroider är smärtsamma utvidgningar av blodkärl (åderbråck) i ändtarmen. Alla kan i princip få hemorroider, och det beror oftast på ohälsosam kost och dåliga toalettvanor, men varför får många gravida hemorroider? Det beror på att livmodern expanderar och skapar ett tryck mot bäckenet, samtidigt som gravidhormoner och järntillskott ökar risken för förstoppning.
Graviditetsillamående
Graviditetsillamående är för många en trogen följeslagare, som ofta är värst i början av graviditeten och fram till vecka 12, vilket förmodligen beror på att det är då vi producerar mest av graviditetshormonet hCG. Det obehagliga illamåendet – ofta åtföljt av kräkningar – kallas ofta morgonillamående, även om det kan störa under alla dygnets timmar.
LÄS OCKSÅ: “Jag låg på badrumsgolvet och försökte sova mellan kräkningarna”
Illamåendet är inte i sig farligt, men om du under en längre period varken kan behålla mat eller vätska, bör du söka läkarhjälp. Särskilt svårt graviditetsillamående, hyperemesis gravidarum, kännetecknas av att fortsätta under större delen av graviditeten, och här kan behandling ofta vara nödvändig.
Bäckenuppluckring
Faktum är att bäckenuppluckring är ett paraplybegrepp som täcker alla de besvär du kan uppleva i bäckenområdet, bland annat i ljumskar, höfter och skinkor. Smärtorna tros härröra från gradvis överbelastning av bäckenområdet på grund av viktökning under graviditeten – dina muskler och leder är helt enkelt överansträngda i den nedre regionen.
Graviditet och inkontinens
Inkontinens är ofrivilligt urinläckage, och det finns två former: stressinkontinens kännetecknas av spontana urinläckage när du är i rörelse, och trängningsinkontinens, där man upplever stark kissnödighet och inte kan hålla sig.
LÄS OCKSÅ: ”Jag var tvungen att byta trosor varje gång jag nös”
Ökad kissnödighet och inkontinens uppstår vanligtvis i tredje trimestern när det växande barnet trycker och sparkar på blåsan, men du kan också uppleva förändringar tidigt i graviditeten när gravidhormonerna gör sitt intåg. Samtidigt kan du uppleva att ha mer flytningar under graviditeten, så det är ingen dum idé att köpa lite extra graviditetsunderkläder att byta med.
Bristningar
De flesta känner nog till bristningar, som uppstår vid snabb tillväxt (antingen i längd eller bredd), och där huden inte kan hänga med. För gravida uppstår denna speciella form av randiga ärrbildningar ofta på magens hud, eftersom huden sträcks avsevärt i takt med att barnet växer i livmodern.
Förutom att bristningarna kan vara irriterande av estetiska skäl, är känslan av utsträckt hud inte den trevligaste. Det kan kännas lindrande att smörja in huden med en härlig olja rik på E-vitamin.
Graviditetsklåda
Det är helt normalt och ofarligt att besväras av lite klåda på den växande magen, precis som de tidigare nämnda bristningarna ibland kan klia. Du bör dock söka läkare om klådan är särskilt svår på handflator, fotsulor, armar och ben, eftersom det kan vara tecken på graviditetsbetingad leverklåda.
Vatten i kroppen
Som gravid är du extra benägen att uppleva vätskeansamlingar, ödem, i fötter och vrister, precis som det inte är ovanligt med svullna fingrar i tredje trimestern. Ödem beror på nedsatt venpumpaktivitet och/eller dåligt återflöde av blod, och under graviditeten uppstår de bland annat eftersom kroppens hormonbalans är överansträngd.
Förvärkar
Alla får förvärkar, men det är mycket olika när de börjar, hur ofta de kommer och hur de känns. Vanligtvis börjar förvärkar som små nyp och spänningar i den nedre delen av magen runt graviditetsvecka 25, men vissa märker bara av dem lite grann.
De kan kanske inte riktigt kategoriseras som ett besvär under graviditeten – de är snarare en naturlig del av slutspurten, eftersom de kortvariga muskelsammandragningarna är livmoderns sätt att träna och öka sin kapacitet inför förlossningen. Ja, man kan faktiskt kalla dem en försmak av förlossningsvärkarna.
Graviditetsdepression
Depression under graviditeten tros drabba omkring 12% av gravida. Det är mycket vanligt att uppleva humörsvängningar, oro för moderskapet och rädsla för barnets hälsa, men du bör prata med din läkare eller barnmorska om du upplever ihållande sorg och modlöshet under graviditeten.
Risken för att utveckla en efterfödselsreaktion är större om du är deprimerad under graviditeten, så det är mycket viktigt att ta svåra känslor under graviditeten på allvar. Det är ingen skam att be om hjälp. Det gör dig på inget sätt till en dålig mamma.
De vanligaste graviditetsbesvären
- Trötthet: nästan alla gravida drabbas förr eller senare av trötthet
- Illamående: 70-85 % kämpar med illamående under första trimestern
- Bäckenuppluckring: ungefär hälften av alla gravida får bäcken- och/eller symfysbesvär
- Inkontinens: varannan höggravid upplever problem med att hålla tätt
- Bristningar: Cirka 90% får bristningar i större eller mindre grad
- Vatten i kroppen: Ca. 80% av alla gravida får ödem i slutet av graviditeten
Goda råd i kampen mot graviditetsbesvär
Det kan verka banalt eller rentav irriterande när välmenande vänner/kollegor/familjemedlemmar påminner om att förändringar i dina vanor kan lindra graviditetsbesvären. Du känner säkert redan till olika rekommendationer när det gäller kost, sömn och motion. Men det ligger något i det; sunda vanor kan ofta göra skillnad för dig som kämpar med graviditetströtthet osv.
Kanske är du typen som himlar med ögonen för att du har provat allt och kan upprepa Folkhälsomyndighetens råd till gravida i sömnen. Känner du däremot behov av en uppfräschning, så kommer här några goda råd för att förebygga de klassiska graviditetsbesvären.
- Undvik trötthet och yrsel med multivitaminer och järntillskott
- Drick minst två liter vatten om dagen för att undvika yrsel
- Bekämpa illamåendet med många lätta mellanmål
- Få extra energi genom att äta hälsosamt och varierat
- Träna din bäckenbotten med dagliga knipövningar
- Håll dig i form och få upp pulsen ca. 30 minuter om dagen