Gravid till första läkarbesöket – när och vad ska du förbereda dig på?

Du står nu med ett graviditetstest med två streck i handen, ja kanske har du till och med tagit flera hemmatester för att vara säker. Den är positiv – du är gravid! Och vad händer nu? Om din första tanke är att besöka läkaren, så är du inte helt fel ute.

Jag är gravid – när ska jag gå till läkaren?

Du kan vara helt lugn, det finns tydliga råd från hälsomyndigheterna när du upptäcker att du har ett litet frö i magen. I första steget handlar det om att boka en tid för den första undersökningen hos din allmänläkare, och det bör ske någon gång mellan graviditetsvecka 6 och 10.

Hur tidigt ska jag kontakta läkaren efter ett positivt graviditetstest?

Det varierar när man väljer att kontakta läkaren – vissa tar genast fram telefonen, medan andra behöver smälta nyheten. Det är dock en bra idé att kontakta din läkare så snart som möjligt, så att den första graviditetsundersökningen kan planeras in före graviditetsvecka 10.

Om du inte vill kontakta din läkare omedelbart, bör du notera när du hade din senaste menstruation och eventuellt när befruktningen kan ha skett. Denna information är viktig för att planera när du kan bli kallad till nackuppviktsundersökning.

LÄS OCKSÅ: Beräkna din förlossningsdag här

Dessutom bör det noteras att från det ögonblick testet är positivt bör du följa de officiella råden för gravida – inklusive att ta vitamintillskott för gravida. Då är allt på den säkra sidan för dig och den lilla krabaten som börjar ta form inuti.

Beräkna ditt förfallodatum


Hur vill du beräkna ditt förlossningsdatum?


Vad händer vid första läkarbesöket?

Det första läkarbesöket är en kombination av fysiska undersökningar, vägledning kring livsstils- och hälsoråd samt några val som du behöver ta ställning till under din graviditet. Det första mötet med din läkare syftar till att ge dig skräddarsydd hjälp för dina behov och önskemål.

Låt oss börja med de fysiska undersökningarna. Vid ditt första läkarbesök kommer du att genomgå en hälsokontroll som består av följande:

  • Mäta vikt och längd: ett högt BMI påverkar den rekommenderade viktökningen under graviditeten, eftersom överviktiga har ökad risk för graviditetsdiabetes.
  • Mäta ditt blodtryck: lätt förhöjt blodtryck är inte nödvändigtvis farligt, men mycket högt blodtryck ökar risken för att utveckla havandeskapsförgiftning.
  • Ta ett blodprov: läkaren behöver veta din blodgrupp, och det är också viktigt att utesluta infektionssjukdomar som syfilis och HIV.
  • Ta ett urinprov: mäts för att kontrollera socker och protein med avseende på att undersöka för urinvägsinfektion m.m.
  • Eventuellt en gynekologisk undersökning: Detta är en medicinsk bedömning som bl.a. beror på om du har spiral, upplever smärta eller blöder från slidan.

Förutom de hälsomässiga undersökningarna kommer du och läkaren att ha ett samtal om de gällande hälsoråden. Läkaren är skyldig att ge vägledning om kosttillskott under graviditeten, sund livsstil, arbetsbelastning och medicin. Samtidigt får du vid mötet instruktioner för dina undersökningar under graviditeten hos läkare, sjukhus och barnmorska. Din läkare kommer också att fråga var du önskar föda, även om det kanske känns avlägset vid det tillfället.

För att genomföra en fullständig hälsokontroll kommer du också att bli tillfrågad om ärftliga sjukdomar i familjen, samt om ni vill tacka ja till erbjudandet om undersökningar av ert foster. Det gäller nämligen att nackuppklarning redan ska genomföras i slutet av första trimestern.

Så förbereder du dig inför det första läkarbesöket

Det är inte obligatoriskt att förbereda sig inför den första graviditetsundersökningen, men det är en fördel om du kan uppge när du hade din senaste menstruation och/eller ägglossning. Dessutom är det bra att vara förberedd på att svara på frågor om symptom och eventuella besvär.

LÄS OCKSÅ: Gravid med illamående: Här är de 5 bästa råden mot graviditetsillamående

För många kan det dessutom ge sinnesro att ha klara svar på några av de frågor och beslut som hör till det första mötet med läkaren. Kanske drömmer du innerligt om en intim hemförlossning, eller oroar du dig för missbildningar hos ditt foster? Då kan du med fördel själv överväga eller diskutera dina behov med din förlossningspartner. Du kan också ta fram anteckningsboken och skriva ner frågor till din läkare, så att du får sagt allt du har på hjärtat vid mötet.

Vad är en vandringsjournal?

En vandringsjournal är en slags kalender eller anteckningsbok i form av en samling papper där din läkare och barnmorska skriver viktiga uppgifter om din graviditet. Det handlar om en översikt över förloppet och resultat från olika undersökningar. Den roliga titeln syftar på hur journalen “vandrar” mellan händerna på de olika yrkespersonerna under graviditeten.

Tidigare var vandringsjournalen ett papper du fick, men i dessa högteknologiska tider är journalen oftast ett elektroniskt dokument. Vissa tycker om att spara sin vandringsjournal och lägga den i fotoalbumet för barnets första år. Andra har en mer nostalgisk relation till den och glömmer kanske att ta med den hem i sjukhusväskan.

Vilka graviditetsundersökningar ska jag gå på?

Är du fortfarande lite förvirrad och småstressad över frågor som, när ska jag till läkaren under graviditeten? Hur många lediga dagar ska jag ansöka om? Det är helt förståeligt! Lyckligtvis kommer din vandringsjournal och meddelandena i din Eboks att hjälpa dig att få en översikt över de olika graviditetsundersökningarna.

Du är inte tvungen att ta emot alla erbjudanden, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande:

Ska pappan följa med till den första läkarundersökningen?

Den blivande pappan eller medmamman är inte tvungen att följa med, men det finns flera fördelar för er båda om personen följer med till den första läkarundersökningen. Först och främst är det det mest solidariska beslutet om din partner stöttar dig i den stora livsförändring du står inför.

Ditt behov av stöd är dock inte bara känslomässigt. Det är också praktiskt. Det kan vara till stor nytta att pappa eller medmamma, precis som du, är informerad om gravidvitaminer och känner till olika do’s and don’ts under graviditeten. Det är mycket att hålla reda på, så det är skönt att ha någon annan med för att påminna dig om att ta järntillskott och komma iväg till undersökningarna på sjukhuset.

Kära blivande pappa eller medmamma

Du är bättre förberedd på de stora förändringarna i ert liv om du deltar i läkarundersökningarna – kanske inte alla, men försök att följa med så mycket som möjligt. Mamman bär på barnet i 9 månader, så en stor del av ansvaret ligger naturligt på hennes axlar, men genom att delta i läkarundersökningar, barnmorskekonsultationer och undersökningar kan du känna dig mer inkluderad i graviditeten.

Läs också

När ska du berätta om din graviditet?

Gravid och trött? Här är de 7 bästa råden

Allt du behöver veta om förvärkar

Viktökning och graviditet: Hur mycket bör du gå upp i vikt?