När kan man känna rörelser? 3 bra tips om du inte har känt bebisen idag

När börjar man känna rörelser? Och hur känns egentligen de små rörelserna? Lär dig mer om din bebis rörelser här, och få tre bra tips om du inte har känt bebisen idag.

Senast uppdaterad den

Känslan av en bebisrörelser inne i magen är så speciell att den är svår att beskriva. Den är lika delar unik och märklig, och det är helt okej om du inte alltid tycker att det är fullständigt magiskt.

Under graviditetens gång kommer rörelserna att förändras, och medan perioder med buff och puff kan vara mysiga, kommer du säkert också uppleva tillfällen då de inre knuffarna är mindre bekväma.

Hur tidigt kan man känna liv?

Vissa gravida känner de första fosterrörelserna när de är 14-16 veckor in, men de flesta gravida känner liv för första gången runt vecka 18-20. Redan från den tidiga graviditeten är det dock full fart på fostret, och vid 12-veckorsscanningen kan du bli förvånad över att se hur mycket den lilla rör sig.

De flesta gravida är otåliga efter att känna bebisen sparka för första gången, och för några av oss blir det därför lite antiklimax när de första fosterrörelserna bara kan kännas som en mullrande känsla och förväxlas med tarmrörelser efter en starkt kryddad måltid.

LÄS OCKSÅ: Gravid med illamående: Här är de 5 bästa råden mot graviditetsillamående

Som med så mycket annat relaterat till graviditet bör du inte jämföra dig med andra. Det finns alltså ingen anledning till panik om din gravida väninna känner akrobatik i magen från vecka 17, medan du ännu inte upplever något i vecka 19.

Dessutom kan du som flergångsföderska inte jämföra dina egna graviditeter. När man känner liv som förstföderska kan besvaras lika diffust som frågan om när man börjar få förvärkar. Typiskt gäller att förstföderskor känner liv senare, och det är helt normalt om det först sker runt tiden för missbildningsscanningen i vecka 20.

Hur känns det när bebisen sparkar?

Tidiga fosterrörelser kan bland annat kännas som bubblor i magen, fjärilar eller vågor, men när bebisen verkligen sparkar, så kommer det att kännas som sparkar – bara inifrån. Ibland kommer det snarare att handla om puffar, tryck eller massage, men om den lilla ninjan träffar revbenen kan du bli lite öm.

När kan man känna bebisen sparka?

En sak är när du kan känna bebisen, men när kan man känna liv utifrån? Här är det irriterande svaret igen att det är individuellt. Vanligtvis kommer sparkarna att vara helt tydliga för andra runt den 26:e graviditetsveckan, men det varierar – bland annat i förhållande till din kroppstyp, livmoderns lutning och viktökning under graviditeten.

Det är ingen hemlighet att det är en stor upplevelse när barnets far eller medmor för första gången kan ”hälsa” på den lilla. På det sättet kan personen känna sig närmare junior, precis som vid ultraljudsundersökningarna under graviditeten.

Ni bör dock ha tålamod, för det handlar om att röra bebismagen vid precis rätt tidpunkt. Och det kommer ibland att hända att du till exempel ropar på din mamma för att hon ska känna barnbarnet, men bebisens sparkar redan har upphört innan hon når fram till dig i soffan.

När ska jag senast känna liv?

Gränserna för vad som är normalt är otroligt breda på denna punkt, och det är helt okej om du först riktigt kan känna liv runt graviditetsvecka 20-22. Ett bra råd för att påskynda processen är att luta dig tillbaka, blunda och fokusera all din uppmärksamhet på magen.

Du kommer typiskt att känna mindre liv om du har tusen saker på gång, än om du är avslappnad i kroppen och bara tänker på det liv du håller på att skapa.

Hur ofta ska jag känna liv?

När de första bubblande rörelserna börjar i andra trimestern behöver du inte känna liv på daglig basis. Det är okej att det i början går ett par dagar emellan, och du kommer förmodligen behöva koncentrera dig för att registrera fosterrörelserna. Från vecka 24 ska du dock känna liv varje dag.

Vid en tidpunkt efter vecka 25 kan du uppleva att bebisens fysiska aktiviteter blir mer eller mindre schemalagda. Vissa är mer aktiva än andra, och några har vild fest varje natt, medan andra mest boxas på morgonen.

Hur många gånger om dagen bebisen rör sig så att du kan känna det är också individuellt. Dessutom kan det ha betydelse om du själv är aktiv eller inte. Precis som det gäller efter födseln, när den lilla till exempel sitter i bärsjal, kan mammas rörelser vagga bebisen till sömns.

När ska jag reagera på mindre liv?

Från vecka 24 och fram till födseln bör det gärna vara aktivitet i bebismagen varje dag. Om du märker att den lilla inte rör sig som vanligt, och att rörelserna känns svagare – eller helt uteblir, ska det tas på allvar. I första hand kan du prova några huskurer.

Goda råd om du inte har känt bebisen idag

  • Slappna av helt och blunda för att verkligen känna de små rörelserna
  • Säg hej till bebisen med några kärleksfulla puffar på olika ställen på magen
  • Ge bebisen en ordentlig köldchock genom att dricka ett stort glas isvatten

Ring till din läkare, barnmorska eller direkt till förlossningen om det inte har haft någon effekt inom en timme och du börjar bli orolig. Det är inte alls säkert att något är fel – kanske har bebisen bara en lat dag, men det är bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite.

Anledningar till att du känner mindre rörelser

Brist på rörelse kan vara ett dåligt tecken, eftersom en frisk bebis kommer att ha energi att träna sin lilla kropp för att vara redo för födseln. Om moderkakan inte förser barnet med tillräckligt med syre och näring, kommer det naturligt att bli mindre aktivt för att spara energi.

Du kommer också att känna mindre rörelser om du har feber eller har det väldigt varmt som höggravid i juli månad. Som gravid bör du dricka omkring två liter vatten om dagen, och om du har feber eller av andra skäl svettas, bör du dricka ännu mer.

Slutligen bör det nämnas att vissa typer av medicin, rökning, alkohol och andra rusmedel kan påverka barnets rörelser negativt. Dessa saker avråds naturligtvis också av andra skäl, och när det gäller användning av medicin bör du alltid fråga din läkare eller barnmorska.

Känner man mindre rörelser nära förlossning?

Man kan frestas att tro att ju större bebisen blir, desto mer kan han eller hon göra sig påmind. Detta är dock bara fallet fram till en viss punkt. När du har kommit långt in i tredje trimestern är bebisen nämligen så stor att det inte längre finns plats för stora arm- och benrörelser.

LÄS OCKSÅ: Tecken på förlossning: 8 saker som tyder på att du snart ska föda

Det betyder inte att du inte ska känna rörelser – tvärtom är det mycket viktigt att det sker dagligen. Rörelserna kommer dock att kännas annorlunda än de gjorde i slutet av andra trimestern. Där du kanske tidigare kände att det bodde en boxare i din mage, kan rörelserna nära termin snarare jämföras med en mer eller mindre hårdhänt massage.

Även om det mycket väl kan vara helt normalt att den nu nästan färdigbakade bebisen gör färre kullerbyttor, är det ändå en bra idé att kontakta barnmorskan om du – trots försök med ovanstående tips – känner mindre rörelser nära förlossning.

Läs också

Hemorroider och graviditet: De 5 bästa råden till dig som är gravid

De 10 bästa råden mot vätskeansamling, svullna fötter och ben

Gravid och trött? Här är de 7 bästa råden

Ligamentvärk: Här är allt du behöver veta