5 bra tips: Så tar du hand om ditt ärr efter kejsarsnitt
Du har fött med kejsarsnitt, och nu är det dags att bekanta dig med din nya kropp, mage och ärr. Det kan kännas lite överväldigande, men var lugn – du är inte ensam. Här får du 5 tips på hur du bäst tar hand om ditt kejsarsnittsärr.

Senast uppdaterad den
Du som är nybliven mamma kan lätt tro att ärret efter kejsarsnittet läker av sig självt, men så är det inte. Utan rätt uppmärksamhet riskerar du ett besvärande ärr, och en bristfällig läkningsprocess kan i värsta fall leda till nedsatt fertilitet, problem med urinblåsan och smärtor i underlivet.
Hur tar jag hand om mitt ärr efter kejsarsnitt?
Goda råd om tiden efter kejsarsnitt ingår inte alltid i förlossningsförberedelserna eller de rutinmässiga besöken hos barnmorskan, och personalen på förlossningsavdelningen betonar sällan hur viktigt det är med till exempel ärrvävnadsmassage. Därför har vi samlat 5 bra råd för att ta hand om ditt kejsarsnittsärr, så att du är bättre rustad för ditt nya liv som en som har fött med kejsarsnitt.
1. Lär känna ditt kejsarsnittsärr
Många av oss undviker gärna att röra vid kroppens funktioner, och det är inte ovanligt att känna obehag för blod och nålar. Men som nybliven en som har fött med kejsarsnitt kan det vara en riktigt bra idé att förstå hur kroppen läker, eftersom det ger dig en bättre uppfattning om hur du bäst sköter ditt kejsarsnittsärr.
Vad är ärrvävnad?
Ärrvävnad är sammanväxningar mellan kroppens olika vävnadslager, och den kan sprida sig. Föreställ dig en bok där du lätt kan bläddra bland sidorna. De rör sig mjukt och obehindrat. Om du råkar spilla cola i boken klibbar däremot några av sidorna ihop.
Detsamma händer med ärrvävnad – vävnaderna klibbar ihop, och precis som med colan påverkas inte bara den plats där vätskan hamnade. När vävnaderna klibbar ihop blir de hårda, mindre elastiska och blodtillförseln till området blir begränsad.

Ärrvävnad efter kejsarsnitt
När ett barn föds med kejsarsnitt behöver kirurgen gå igenom sju lager för att komma in till bebisen. Bland dessa lager finns bindväven, som kan ses som en slags “stödsocka” som håller ihop våra muskler och organ.
Den 12-15 cm långa linjen på magens hud är därför bara toppen av isberget, och ärrmassage bör inte enbart ses som en kosmetisk behandling. Rätt vård ska förebygga smärtor och förhindra att ärret blir stramt och hårt samt undvika känselförändringar.
2. Massage av ärret
Ärrvävnadsmassage kan vara mild eller gå mer på djupet, beroende på dina behov och ditt ärr. Vissa har inga problem med att röra vid kejsarsnittsärret, medan andra kan tycka att det är obehagligt och äckligt. Om du känner dig mer bekväm med att överlåta massagen av ditt ärr till en professionell, kan du söka hjälp hos en osteopat, kraniosakralterapeut eller fysioterapeut med specialisering i ärrvävnad.
- Efter 1 dag: Det stora plåstret som täcker operationssåret kan tas bort efter 24 timmar. Vanligtvis gör en sjuksköterska detta åt dig. Nu är det också säkert att ta ditt första bad efter förlossningen, men du bör inte röra vid ärret.
- Efter 1 vecka: De små remsorna börjar fransa sig och kan nu tas bort. Om de är svåra att ta bort kan det hjälpa att ta ett varmt bad eller smörja med lite olja. Du kan eventuellt fortsätta använda kirurgisk tejp för att hålla stygnen samman.
- Efter 4 veckor: Behandling efter kejsarsnitt kan försiktigt påbörjas efter en månad, eller när själva såret har läkt, vilket vanligtvis är efter 5 veckor om det inte har varit några komplikationer. Här kan du beroende på ditt ärrs tillstånd börja röra vid det för att förbereda dina nervändar för beröring. Börja med att vänja huden runt själva ärret vid att bli berörd - kanske i början genom att röra utanpå kläderna.
- Efter 6-8 veckor: Nu kan du försiktigt börja massera ärret i små cirklar. Kom ihåg att andas lugnt samtidigt. Det kan svida lite när du börjar “arbeta” med ärret. En brännande känsla och ömhet betyder inte nödvändigtvis att något är fel, men det kan vara en bra idé att ta det lugnt i ett par dagar om du upplever detta.
- Efter 10-12 veckor: Nu kan du börja sträcka vävnaden mer på djupet och “lyfta” lite i ärret. Notera var ditt ärr känns stramt. Här håller du ett försiktigt drag och känner hur vävnaden långsamt ger efter/smälter mellan dina fingrar. Det ska fortfarande inte ge dig smärta, men denna behandling kan kännas lite obehaglig. Kom ihåg att andas lugnt samtidigt.
LÄS OCKSÅ: Fysioterapeutens tips – Allt om oxytocin och träning efter kejsarsnitt
3. Använd englehud för ditt kejsarsnittsärr
Du sys med både inre och yttre stygn som löses upp av sig själva inom 4-5 veckor. Efter att plåstret och remsorna har tagits bort en vecka efter operationen, kan du själv fortsätta att täcka ärret med kirurgisk tejp – även kallad englehud, som “håller” på ärret och stöttar sårkanterna.
Det är inte nödvändigt att ta bort det när du duschar, och samma bit englehud kan sitta i cirka 14 dagar åt gången. Ärret behöver dock också luft emellanåt, och du bör naturligtvis ta bort den kirurgiska tejpen om du masserar med olja eller kräm.
4. Använd olja för ditt ärr efter kejsarsnitt
Från det att vävnaden har läkt, cirka fyra veckor efter operationen, är det en bra idé att börja använda olja för ditt ärrvävnad. Du kan börja med att applicera en liten mängd när du försiktigt ska börja arbeta med ärret enligt steg-för-steg-guiden ovan.
En härlig olja, som t.ex. the kind oil, gör ärrvävnadsmassagen lättare, samtidigt som huden tillförs närande ämnen. Väljer du en naturlig olja med E-vitamin minskar irritation och rodnad, och ärret kommer – vid daglig användning – att framstå som mindre synligt.
Kräm för ditt ärr
När det kommer till krämer och salvor för ärr och bristningar är det viktigt att vara försiktig, eftersom vissa tillverkare lovar mer än de kan hålla. Det finns flera olika produkter på marknaden, och du riskerar att spendera mycket pengar utan att uppnå önskat resultat.
Kräm för ärr efter operation kommer aldrig att få ärret att försvinna, men precis som olja kan krämer med E-vitamin hjälpa ärrläkningen på vägen. Dessutom kommer en bra kräm att lindra eventuell klåda i ärret och kännas skön i samband med den viktiga ärrvävnadsmassagen.
5. Håll koll på ärrets läkning
Ett blåmärke, till exempel efter ett slag i huvudet, ändrar färg över tid. Under den tid det tar för det skadade området att läka, kommer du att se nyanser av både svart, rött, gult och grönt. På samma sätt kommer ett ärr efter kejsarsnitt att ändra karaktär under läkningsprocessen. Här följer de typiska bekymringarna i samband med kejsarsnittsläkning.
"Mitt kejsarsnittsärr är rött"
Det finns inte nödvändigtvis anledning till oro om ditt kejsarsnittsärr är rött. Ofta kommer det att avta om du ger ärrvävnadsmassagen en liten veckas paus. Om ärret samtidigt är svullet och känns varmt, kan rodnaden dock vara ett tecken på infektion, och då är det viktigt att söka läkare.
"Mitt ärr buktar ut"
I alla typer av ärr kan det uppstå förtjockning i den tidiga läkningsprocessen, men det kommer vanligtvis att gå tillbaka utan problem. Om det däremot uppstår förtjockning flera månader efter operationen, och det sprider sig utanför ärrets ursprungliga gränser, bör du reagera.
Det kan vara att du har utvecklat ett så kallat keloid-ärr. Denna typ av ärr uppstår när hudcellerna producerar för mycket av proteinet kollagen, vilket särskilt sker hos personer med mörk hud. I vissa fall är det bara en fråga om estetik, men om ett keloidärr orsakar långvarig ömhet och klåda, kan man få behandling via sin läkare.
"Mitt ärr är hårt"
Medan de flesta kejsarsnitt framstår som en tunn linje i nivå med huden runtomkring, upplever vissa kvinnor att deras ärr drar inåt och fäster sig vid den underliggande muskelhinnan. Vävnaden över ärret kommer att puta ut, så du får en ”korv” på magen där ditt kejsarsnittsärr buktar ut.
Är ditt kejsarsnittsärr hårt, eller har du problem med ett mycket stramt kejsarsnittsärr, kan det dessutom leda till långvariga begränsningar i din rörlighet.
"Mitt ärr känns stramt"
Om du upplever att ditt ärr är stramt, kan det på samma sätt som ett hårt ärr leda till en utbuktning av den omgivande huden. Det är viktigt att vara proaktiv med mycket massage, så att vävnaden får mer rörelse, näring och blodcirkulation samt blir mer elastisk.
"Mitt ärr är känsellöst"
Ett kejsarsnitt kommer – precis som vilken annan operation som helst – att påverka nerverna, och det är normalt att uppleva känselförändringar. Vissa kvinnor upplever nedsatt känsel i flera år efter sitt kejsarsnitt. Det kan vara en “främmande” och lite obehaglig upplevelse, men du behöver inte oroa dig för att det är farligt.
Vid ihållande känselförändringar måste du aktivt hjälpa din hjärna att känna igen området som en ny del av dig. Något så enkelt som att smeka ärret ett par gånger om dagen kan hjälpa nervsystemet på vägen, så att du långsamt får tillbaka känseln i huden runt operationsärret.
Smärta i ärr efter kejsarsnitt
Det är ingen hemlighet att du kommer att uppleva smärta efter ett kejsarsnitt. Det handlar trots allt om ett kirurgiskt ingrepp, och du kommer att behöva ta en god portion piller, som i första hand delas ut på sjukhuset.
Rätt smärtbehandling är avgörande för att du ska kunna komma ur sjukhussängen och ta hand om den lilla nykomlingen.
LÄS OCKSÅ: Bra att veta: Amning och medicin
Under de första 2-3 veckorna efter kejsarsnittet kan du uppleva en känsla liknande mensvärk. Det är helt normalt. Vid behov kan du ta receptfria läkemedel som Panodil, Pinex och Pamol, vilket går bra även om du ammar eller pumpar. Som naturlig smärtlindring kan du dessutom använda momkinds kyl-/värmepåse.
Smärta och besvär efter kejsarsnitt varierar från person till person, precis som vi uttrycker vår upplevelse av smärta olika. Det är viktigt att skilja mellan sveda, ömhet och verklig smärta. Om ditt kejsarsnittsärr gör ont, ska du naturligtvis kontakta din läkare – hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Vad kan man göra åt äldre ärr från kejsarsnitt?
Låt oss klargöra direkt: Inga ärr är för gamla för att behandlas. Du kan fortsätta (eller börja) med djup ärrvävnadsmassage flera år efter att junior kommit till världen – både på egen hand eller med vägledning från en fysioterapeut.
De flesta kejsarinnor finner med tiden ro med sina ärr och den historia som ligger i det. Ja, i en hektisk vardag med blöjbyten och leverpastejmackor kan man till och med helt glömma att det finns där!
LÄS OCKSÅ: Magen efter kejsarsnitt – här är allt du behöver veta
Ett särskilt hårt och stramt indraget ärr kan korrigeras genom att en plastikkirurg lossar ärrbindningarna mot bukväggen, så att kanterna på ärret lyfts i nivå med den omgivande huden på magen. Andra väljer att minska sina kejsarsnittsärr med hjälp av laserbehandlingar. Båda alternativen är dock en kostsam affär, så du bör överväga det noggrant och gå varsamt fram.
Till sist är det dock viktigt att påminna om att alla graviditeter, förlossningar och därmed även ärr är unika – inga två är likadana. Vissa människor bildar mer ärrvävnad än andra, och du bör därför inte jämföra ditt kejsarsnittsärr med din väninnas.