Psykiska reaktioner efter förlossningen

Många finner bristningar, hemorrojder och inkontinens skamligt, men de psykiska reaktionerna efter förlossningen är tyvärr minst lika tabubelagda som de fysiska. Känslan av att inte räcka till som mamma kan i verkligheten göra mer ont än den värsta tänkbara bristningen.

Redan innan förlossningen kan det vara en bra idé att känna till symtom på förlossningsdepression och förstå vad de olika typer av efterförlossningsreaktioner kan innebära.

Det kan kännas befriande att upptäcka att andra kvinnor också kämpar med mammarollen. När vi talar öppet och ärligt om det som gör ont, lyfter vi tillsammans. Du kan mycket väl tycka att det är svårt att bli mamma, samtidigt som du älskar ditt barn. Den ena saken utesluter inte nödvändigtvis den andra.

Vad är en efterförlossningsreaktion?

En efterförlossningsreaktion ska förstås som en paraplybeteckning som samlar de negativa sinnestillstånd som kan uppstå efter en förlossning. Vi har att göra med ett spektrum, eftersom t.ex. ångest och depression kan upplevas i olika grader, där endast några behöver medicinering.

Det finns inget sätt att förutse om du kommer att få en efterförlossningsreaktion, även om vissa har större risk än andra. Det gäller t.ex. att kvinnor som tidigare haft psykologiska utmaningar är mer utsatta. Dessutom är det inte ovanligt att få en efterförlossningsreaktion om du har gått igenom en särskilt komplicerad förlossning som t.ex. slutar med akut kejsarsnitt eller allvarliga bristningar i mellangården.

Vad är baby blues?

Baby blues är känslor av sorg som många kvinnor upplever under de första dagarna och upp till 1-2 veckor. De flesta kommer att känna ett behov av att gråta 2 till 3 dagar efter förlossningen, och det är helt naturligt – ja faktiskt hälsosamt – att låta tårarna flöda fritt.

Vad är en förlossningsdepression?

En förlossningsdepression kan i första hand förväxlas med baby blues, men symtomen kommer att vara mer intensiva, vara längre och påverka din förmåga att ta hand om barnet och hantera andra dagliga uppgifter. Du kan få hjälp via läkare eller barnmorska, liksom det kan vara ett stöd att involvera sitt nätverk.

De flesta kvinnor kommer någon gång att uppleva att det är svårt att bli mamma. Medan svåra tankar om moderskapet i sig inte är en sjukdom, är det viktigt att ingripa om de negativa tankemönstren tar mer plats än de positiva. En förlossningsdepression eller föräldradepression påverkar ofta anknytningen, och situationen kan förvärras med tiden.

Tecken på förlossningsdepression

Precis som det gäller för den tidiga baby blues, kommer symtom på förlossningsdepression att omfatta sorg, trötthet och modlöshet. Ett annat tecken är bristande självkänsla. Du kanske känner att du inte alls räcker till som mamma. Dessutom kan förlossningsdepression lägga en allvarlig dämpare på kärleken till ditt barn.

För många nyblivna mammor kan det vara svårt att skilja mellan vad som är normalt och vad som kräver hjälp utifrån. Du kommer aldrig att möta en kvinna för vilken moderskapet alla dagar är en dans på rosor. Vi har alla våra upp- och nedgångar. Därför är det viktigt med öppna och ärliga gemenskaper, där mammor kan dela sina tankar om moderskapet.

Har jag en förlossningsdepression?

Psykiska problem före och efter förlossningen är mer utbredda än tidigare antaget, men det är skillnad på en dålig period och en uttalad förlossningsreaktion. Humörsvängningar och kort stubin är t.ex. en helt naturlig konsekvens av sömnlöshet. Sök hjälp hos barnmorska, barnhälsovård eller läkare om du är osäker.

Det kräver mod att erkänna att du ibland har lust att lämna din familj. Kanske du är rädd för att någon ska komma och ta ditt barn ifrån dig. Det är en fruktansvärd känsla som du absolut inte ska bära ensam. Därför är det viktigt att du är ärlig vid en eventuell efterförlossningsscreening hos läkaren eller vid barnhälsovården.

Kan män få förlossningsdepression?

Medan vi typiskt förknippar förlossningsdepression med kvinnor, kan nya fäder också uppleva allvarliga humörsvängningar efter att ha tagit hem barnet från sjukhuset. Sömnbrist, smärtsamma skrikattacker och otröstlig gråt kan självklart också påverka män. Dessutom kan anknytning vara svårare för den förälder som inte har burit barnet i 9 månader.

Tidigare forskades det inte så mycket i ämnet män och förlossningsdepression, liksom man först på senare år har fått upp ögonen för de reaktioner som medföräldrar kan uppleva i samband med den nya föräldrarollen. Lyckligtvis finns det idag mer öppenhet och mindre skam. Det hjälper alltid att dela med likasinnade, och det finns t.ex. många bra pappagrupper för föräldralediga fäder.

Varför får man förlossningsdepression?

Det kan finnas flera orsaker till att du utvecklar en depression efter att ditt barn kommit till världen, och ofta kommer flera orsaker att samverka. En förlossningsdepression är på inget sätt en karaktärsbrist eller en svaghet. Ibland är det helt enkelt bara en komplikation vid att föda ett barn.

Även om du har haft en bra förlossning och allt i princip “borde” vara frid och fröjd i föräldrabubblan, kan fysiologiska förändringar skada din mentala hälsa. Efter förlossningen sker nämligen en drastisk minskning i produktionen av östrogen och progesteron, vilket kan bidra till att göra dig trött, seg och deprimerad.

Vad är efterförlossningspsykos?

Efterförlossningspsykos är en sällsynt, men allvarlig efterförlossningsreaktion. Personer som upplever psykos sägs ‘förlora kontakten’ med verkligheten. Det kan bland annat yttra sig så att du ser overkliga saker, hör röster eller får vanföreställningar. Detta kan vara extremt skrämmande och förvirrande.

Det finns ingen entydig förklaring till varför vissa kvinnor utvecklar en efterförlossningspsykos, men lyckligtvis kan sjukdomen behandlas. Det sker med olika typer av humörstabiliserande och antipsykotisk medicin. För att undvika återfall är det som regel viktigt att fortsätta medicin och regelbundna undersökningar i ett år innan en gradvis nedtrappning.

Glansbilder och verklighet

Det är i mer än en bemärkelse svårt att bli mamma. Det kommer att finnas perioder där verkligheten inte lever upp till glansbilderna på sociala medier. Föräldralivet är tyvärr inte alltid lika med mysiga stunder i amningsstolen, lugna promenader i parken och cafébesök med vännerna.

Om du bara hör och läser om moderskapets många underbara sidor, kan du lätt bli allvarligt besviken. Genom att läsa ärliga berättelser från mammor som t.ex. har haft förlossningsdepression, får du en mer nyanserad bild av efterförlossningstiden.

När vågorna går höga och bebisen skriker lika högt, är det inte konstigt att du ibland får lust att skrika lite i en kudde. Det är helt okej, och du är varken den första eller den sista mamman som knyter nävarna och ser rött. Och kom ihåg att efter stormens piskande kommer solen fram.