Goda råd mot mensvärk: 7 saker som kan lindra

Aj, aj, aj, den där menstruationen kan vara smärtsam! Var lite extra snäll mot dig själv – här får du 7 bra tips för att lindra värken en aning.

Senast uppdaterad den

Får du också mensvärk i nedre delen av magen som gör ont eller smärtor i ländryggen när du har din månatliga blödning? Då är du långt ifrån ensam. De flesta kvinnor upplever smärtor i samband med sin menstruation. Vissa upplever kraftig mensvärk, medan andra har mildare smärtor. Men vad kan man egentligen göra åt dem?  

Du kan faktiskt själv göra några saker för att bli av med eller lindra de plågsamma smärtorna. Vi ger dig 7 bra tips på saker som hjälper mot mensvärk. 

Vad är mensvärk? 

Man känner faktiskt inte helt till orsaken till mensvärk, men forskare tror att det beror på signalämnet – och nu måste du hålla tungan rätt i munnen – prostaglandin. Prostaglandin får nämligen din livmoder att dra ihop sig, och det är det som känns som menskramper eller smärtor.

Ämnet ger alltså små värkliknande smärtor, men tro mig: För de flesta kommer smärtorna inte i närheten av riktiga förlossningsvärkar. 

LÄS OCKSÅ: Hur ont gör det egentligen att föda?

Signalämnet finns också i medicin för igångsättning av förlossningar och medicinsk abort, just för att det får musklerna som livmoderns väggar består av att dra ihop sig. 

Mensvärk känns mycket individuellt från kvinna till kvinna. Vissa upplever kraftig mensvärk, medan andras smärtor är mildare och några få har turen att inte känna av det alls. Smärtorna kan kännas som skarpa hugg i nedre delen av magen eller runt anus, som kramper i magen, smärtor i ländryggen eller i övre delen av benen.

Mensvärk när du är gravid

Är du gravid och har mensvärk? Ja, det låter kanske helt galet, eftersom mens och graviditet inte direkt går hand i hand, men det är faktiskt helt normalt att uppleva mensliknande smärtor, särskilt i början av din graviditet. 

Innan du upptäcker att du är gravid kan du uppleva molande värk i nedre delen av magen och ömma bröst. Tecken som kan vara helt vanliga precis innan din mens, men som också kan vara tidiga symptom på att du är gravid. Kroppen måste förstå att den faktiskt är gravid och inte ska ha mens. Därför är det normalt att ha lätta mensliknande smärtor under graviditeten, men om du tycker att det gör för ont eller känns onormalt för dig, kontakta din barnmorska eller läkare. 

Vad hjälper mot mensvärk?

9 av 10 kvinnor har smärtor i samband med sin mens. De flesta upplever att smärtorna är värst den första dagen, men vissa får så kraftig mensvärk att de har ont i flera dagar eller måste sjukskriva sig från jobbet.

Men vad kan man göra mot mensvärk? När du ligger där i fosterställning på soffan kan det kännas som om det inte finns något att göra för att lindra smärtan – men håll ut. Det finns faktiskt några saker du kan göra för att bli av med din mensvärk eller åtminstone minska den. Läs vidare och få 7 tips mot mensvärk. 

7 bra råd mot mensvärk 

  1. Massage: En bra massage på ländryggen kan vara till stor hjälp mot mensvärk, särskilt om du har mycket ont i ländryggen under din mens.
  2. Undvik stress: Precis som med så mycket annat kan din mensvärk bli ännu värre om du är stressad. Försök koppla av så mycket som möjligt och se till att få tillräckligt med sömn.
  3. Värme: Lägg en värmedyna på magen eller ländryggen. Håll den eventuellt på plats med dina menstruationstrosor på det område där du har mest ont. Ett varmt bad kan också ha en lindrande effekt på mensvärk. 
  4. Motion: Rör på dig. Ja, det låter kanske inte särskilt lockande när du har ont, men många kvinnor upplever att det hjälper att träna. Särskilt milda träningsformer som simning och yoga, där du sträcker ut bäckenbotten och ländryggen, kan vara skönt.  
  5. Smärtstillande: Ipren eventuellt i kombination med paracetamol som Panodil är effektiva medel för att hjälpa dig bli av med din mensvärk. Kontrollera alltid bipacksedeln innan du tar smärtstillande. 
  6. P-piller: P-piller kan också hjälpa till att minska din mensvärk. Prata med din läkare och hör hur preventivmedlet kan hjälpa dig. 
  7. Byt kopparspiral mot hormonspiral: Kopparspiral är ett billigare och hormonfritt alternativ till hormonspiral, men många kvinnor upplever också att kopparspiralen ger kraftigare menstruationer och svår mensvärk. Om du upplever detsamma, prata med läkaren om möjligheten att byta till en hormonspiral. 

Smärtstillande mot mensvärk

Smärtstillande medicin är ett mycket effektivt sätt att bli av med din mensvärk. Vanligtvis räcker det med svaga smärtstillande som du kan köpa receptfritt på apoteket eller i din närmaste mataffär. Mensvärk behandlas bäst med inflammationsdämpande medicin, även kallade NSAID-preparat, såsom Ipren. 

Om dina smärtor är mycket intensiva kan du kombinera Ipren och Panodil, men ta aldrig mer än den dos som står på förpackningen. Ta tabletterna så snart du känner att smärtan börjar komma, och om du fortfarande har ont 8 timmar senare kan du ta en ny dos. 

Om du är en av dem som knappt kan vara i din egen kropp när du blöder, kan du också få starkare smärtstillande på recept, men det kräver ett besök hos läkaren. 

P-piller och mensvärk

P-piller används ofta för att behandla stark och kraftig mensvärk eftersom de ser till att du inte får ägglossning. När du undviker ägglossning bildar du inte signalämnet prostaglandiner, som troligen är orsaken till smärtan. På så sätt blir dina smärtor mycket mindre om du tar p-piller. 

Det är dock mest meningsfullt att ta p-piller om du behöver preventivmedel. Om det bara är för att minska din mensvärk, försök först några av de andra 7 råden som smärtstillande eller motion. 

Du bör också vara medveten om att p-piller kan ha en rad biverkningar som du måste överväga om det är värt att riskera för att undvika din mensvärk. 

Hormonspiral kan också minska din mensvärk, men har liksom p-piller också en rad biverkningar. 

Sök läkare om du har svåra smärtor 

Som sagt är det helt normalt att ha ont när du har mens, men vissa kvinnor får så svåra smärtor att de inte står ut med att vara i världen. Det finns också de som alltid har haft mild mensvärk och sedan plötsligt förändras den till att bli kraftig och mycket smärtsam. Om dina smärtor är så svåra eller förändras i karaktär kan det vara en bra idé att kontakta din läkare.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om endometrios

Smärtorna kan nämligen bero på sjukdom, och de vanligaste orsakerna till mycket kraftig eller plötsligt uppkommen svår mensvärk är endometrios, muskelknutor i livmodern eller din spiral som irriterar livmoderslemhinnan. 

6-10 % av kvinnor i fertil ålder lider av endometrios, som är en sjukdom där det finns områden av livmoderslemhinna som sitter utanför livmoderhålan. Den slemhinnan blöder samtidigt som du har mens och kan därmed ge kraftiga magsmärtor och samtidigt orsaka problem med att bli gravid.

Läs också

När kommer mensen tillbaka efter förlossningen?

När kan jag använda tampong efter förlossningen?

5 bra tips för dig som blöder efter förlossningen

Sex efter förlossning – hur och när?