"Hemorrojder efter förlossning: Här är de 5 bästa råden"

Har du fått hemorrojder i samband med din graviditet eller efter förlossningen? Här kan du läsa vidare för att få praktiska tips om hur du snabbt kan bli av med dem.

Senast uppdaterad den

Jannie Dobel

Faktagranskad av:

Jannie Dobel

UroGynObs fysioterapeut

Kanske hade du redan hemorrojder innan du födde, eller så kom de under förlossningen. Oavsett vilket är de ganska besvärliga, och vi vill gärna bli av med dem snabbt! Även om hemorrojder kan vara envisa, kan du faktiskt göra en hel del själv för att bli av med dem.

Vad är en hemorrojd?

Hemorrojder är kort sagt åderbråck, alltså utbuktningar av blodkärl som finns i ändtarmen. De sitter vanligtvis uppe/inne i ändtarmen, men ibland ”buktar de ut” och blir synliga vid ändtarmsöppningen. I grunden är hemorrojder ofarliga och kräver endast behandling om de gör ont.

LÄS OCKSÅ: Hemorrojder och graviditet: De 5 bästa råden till dig som är gravid

Hemorrojder delas in i 4 grader beroende på deras storlek:

  • Grad 1 blöder, men är inte synliga runt ändtarmen
  • Grad 2 buktar ut när du trycker, men glider tillbaka av sig själv
  • Grad 3 buktar konstant ut och måste tryckas in på plats
  • Grad 4 buktar ut och kan inte tryckas tillbaka (sällsynt)

Försvinner hemorrojder efter förlossning?

Om du har haft en hemorrojd, har blodkärlet fått en ”svag punkt”. Denna svaga punkt försvinner inte, vilket innebär att det finns en risk för att hemorrojden kommer tillbaka. Det sker vanligtvis om området belastas, till exempel vid svår förstoppning, ny graviditet och/eller förlossning.

Hemorrojderna blir dock alltid mindre när belastningen på ändtarmen upphör, till exempel när du inte längre är gravid.

Den bästa behandlingen mot hemorrojder efter förlossning

Många kvinnor upplever förstoppning efter förlossningen. Detta beror bland annat på minskad tarmrörelse på grund av hormonpåverkan och järntillskott. När du pressar för att tömma tarmen kan det leda till hemorrojder, sprickor och i värsta fall en prolaps av bäckenorganen.

LÄS OCKSÅ: Prolaps av bäckenorganen efter förlossning: Vad kan du göra?

Det är inte roligt att också behöva hantera smärta och blödningar från ändtarmen när man som nybliven mamma redan har fullt upp med den lilla. Därför har vi samlat de fem bästa råden för vad du kan göra för att bli av med hemorrojderna.

1. Gå på toaletten korrekt

Gå på toaletten när du känner behov av att tömma tarmen – gärna första gången. Undvik att pressa. Sitt med benen uppe på en pall, luta överkroppen lite framåt och skjut ut rumpan. Då öppnar du upp tarmen så att avföringen lättare kan passera.

Stöd eventuellt mellangården med handen täckt av toalettpapper. När du är klar kan du ge hela underlivet en mild men effektiv rengöring med momkind skylleflasken.

2. Titta på dina kostvanor

Som mammor till små barn har vi en tendens att glömma bort oss själva. Ofta tar vi bara en bulle i farten. Men om du har en hemorrojd är det viktigt att du äter mycket fibrer och dricker vätska – och här är vatten bäst. Kaffe räknas också, men försök att begränsa intaget.

Håll magen igång med fiberrik kost och drick cirka 2 liter per dag. Ät rikligt med frukt och grönt – med undantag för råa morötter, som faktiskt kan orsaka förstoppning. Vissa kvinnor svär vid chiagröt, men det kan vara individuellt vad tarmarna fungerar bäst med, så prova dig fram.

3. Ge din rumpa en paus

Om hemorrojden är där och den irriterar och gör ont, oavsett vad du gör, förtjänar du några tips på hur du kan lindra smärtan här och nu. Så att du istället kan fokusera på att amma, ge flaska, byta blöja (både bebisens och kanske din egen), laga mat och allt det andra.

Du kan använda en kylpåse, eller göra ett isbind av ett vanligt efterförlossningsbind, som du packar in i en tygblöja. Sedan lägger du det i din trosa, sätter dig i soffan och säger ”AHHH, mamma behöver en paus!”

4. Magnesia och psylliumfröskal

Om det fortfarande går trögt, testa 1–2 Magnesia-tabletter innan du går och lägger dig. Magnesia kan kombineras med psylliumfröskal. Om du tar psylliumfröskal, kom ihåg att dricka mer än 1–2 liter per dygn så att du inte blir förstoppad.

MYT: Laxermedel är beroendeframkallande. NEJ. Laxermedel kan skona ditt underliv från onödig smärta, oro och långa toabesök, så att du kan fokusera på att vara mamma. Du kan därför lugnt använda laxermedel från apoteket för att hjälpa tarmen på traven.

5. Gör det riktigt ont, kontakta din läkare

Om det gör jätteont och du har svårt att sitta ner, tveka inte att ringa din läkare. Många undviker läkarhjälp på grund av tabut som tyvärr förknippas med hemorrojder. Men du ska inte behöva leva med långvarig smärta. Även om det innebär att du får lägga dig på britsen och blotta baken!

Din läkare kan ge dig trygghet, rekommendera en bra hemorrojdkräm eller skriva ut stolpiller som lindrar besvären. Det kan kännas väldigt gränsöverskridande, men du – ta emot all hjälp du kan få!

Läs också

Guide – Så utför du mellangårdsmassage

Allt du behöver veta om åderbråck i underlivet, ljumsken och benen

5 anledningar att använda intimdusch efter förlossningen

Bristningar: Varför får man dem och hur kan man hantera dem?