Vad är bäst? Kejsarsnitt eller naturlig förlossning?
Om du är gravid har du förmodligen funderat på hur du vill föda. Kanske har du övervägt om du vill föda med kejsarsnitt eller vaginalt. Men finns det en metod som är bättre än den andra? Läs vidare här.

Senast uppdaterad den
Kanske drömmen är en hemfödsel i badkar, men du måste nöja dig med ett akut kejsarsnitt under full narkos. Det finns nämligen många okända faktorer när det kommer till att föra barn till världen. Här tar vi upp ett känsligt ämne, eftersom många kvinnor förknippar det med sorg eller skam om det blir nödvändigt att ompröva sina födelseönskningar.
De flesta går inte igenom plus/minus 40 veckors graviditet utan att tänka på förlossningen. Medan vissa planerar en naturlig förlossning med doula, är andra fast beslutna att genomgå kejsarsnitt eftersom de är rädda för att föda. Men vad kan egentligen sägas vara bäst rent objektivt sett? Och vilken betydelse har det om vi ändå inte kan styra händelsernas gång?
Hvad er en naturlig fødsel?
I daglig tale er en naturlig fødsel synonym med en vaginal fødsel, men hvad hvis der indgår hindeløsning, vestimulerende drop, epiduralblokade eller sugekop? Afhængig af, hvordan man definerer naturlighed, kan man hævde, at en fødsel kun er naturlig, hvis forløsningen sker uden hjælpemidler og medicinsk smertelindring.
Spørgsmålet virker måske ikke væsentligt i sig selv, men det bliver det, når vi i modsætning til en naturlig fødsel taler om kejsersnittet som noget unaturligt. Det lugter af forkerthed og kan virke stigmatiserende for de kvinder, der bringer børn til verden af denne vej.
Er et kejsersnit en fødsel?
Ja! En fødsel defineres ved “det at et (færdigudviklet) barn eller et pattedyrs unge presses ud af livmoderen og fysisk adskilles fra moderen” (ordnet.dk). Om dette sker med hjælp fra en kirurg, siger ordbogen altså intet om. Alligevel taler vi ofte om kejsersnit kontra fødsel, som om kejsersnittet ikke er en fødsel.
Kejserinder har tendens til at tale passivt om forløsningen af vores børn. Det sker blandt andet, når vi siger “jeg fik kejsersnit”, i stedet for “jeg fødte ved kejsersnit”. For nogle lyder det måske som ligegyldig semantik, men faktisk kan måden vi italesætter det gøre en enorm forskel i forhold til at acceptere fødslens forløb. Kejsersnit er en fødsel!
Hvad er den bedste måde at føde på?
Generelt er en fødsel via kejsersnit forbundet med mere traume og større risiko for komplikationer. Samtidig lyder den sundhedsfaglige vurdering, at en vaginal fødsel er bedre for barnets sundhed og i forhold til amning. Derfor vil en kvinde med en ukompliceret graviditet altid blive anbefalet at føde vaginalt.
Når det er sagt, vil den gode fødselsoplevelse naturligvis være bestemt af, om du føler dig godt tilpas og i sikre hænder. Det er derfor svært at svare helt sort/hvidt på dette spørgsmål. Det bedst tænkelige scenarie må derfor siges at være det, hvor lægens anbefalinger harmonerer med forældrenes ønsker.
Fordele ved en vaginal fødsel
Mange kvinder beskriver det som et adrenalinkick uden sidestykke, når barnet melder sin ankomst efter den slidsomme pressefase. Du oplever måske følelsen af at være en sand superwoman, og din partner kan tage del i magien, hvis han eller hun får mulighed for at tage imod.
For både mor og barn gælder det, at fordelene er mange, mens risiciene er få.
- Indlæggelsestiden og helingsperioden er typisk kortere
- Barnets immunforsvar styrkes af sunde bakterier fra fødselskanalen
- Turen gennem fødselskanalen kickstarter nervesystemet
- Barnet kommer op på brystet med det samme
- Barnets lunger stimuleres og tømmes for fostervand
Hvilke ulemper er der ved en vaginal fødsel?
Ulemper og risici forbundet med vaginal fødsel har typisk at gøre med pelvis-musklerne og vævet omkring skedeåbningen. Desuden kan vanskelige fødsler, hvor der er anvendt tang eller sugekop, føre til fastlåsninger i barnets led. I disse tilfælde bør man søge kiropraktor.
LÆS OGSÅ: Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten
Blandt andre problemer, der kan opstå i forbindelse med en vaginal fødsel er:
- bristninger og klip i mellemkødet samt gener fra eventuelle sting
- prolaps, som er en nedsynkning af underlivet
- smerte eller nedsat følsomhed i forbindelse med samleje
- inkontinens på grund af svækket bækkenbund.
Fordele ved kejsersnit
For mange gravide er det angstprovokerende ikke at vide, hvordan fødslen kommer til at forløbe. Med et planlagt kejsersnit slipper du for denne uvished. Du kan forberede dig på, hvad der kommer til ske, og der kan være tryghed forbundet med at have en fast dato i kalenderen.
Her følger andre fordele ved det planlagte kejsersnit:
- Du undgår en svækket bækkenbund
- Du undgår bristninger og/eller prolaps
- Det er mere sikkert i tilfælde, hvor barnet ikke har hovedet først
- Du er bedøvet og slipper for smerten forbundet med presseveer
Vilka nackdelar finns det med kejsarsnitt?
I Danmark finns en tendens att riskerna med kejsarsnitt överskattas. Detta sker bland annat eftersom data från planerade och akuta kejsarsnitt ofta blandas ihop. Faktum är att akuta kejsarsnitt är mer riskfyllda än de planerade, men det betyder inte att ett planerat kejsarsnitt är utan nackdelar.
Följande är nackdelar som kan vara kopplade till båda typer av kejsarsnitt:
- Minskad produktion av oxytocin, vilket kan försvåra amningen
- Barnet går miste om nyttiga mjölksyrebakterier från slidan
- Längre tid innan hud mot hud
- Större sannolikhet för att barnet utvecklar astma och allergi
- Infektioner i operationssåret
- Fula ärr och stramhet i vävnaden
- Längre sjukhusvistelse och läkningstid
- Förbud mot tunga lyft i sex veckor
Vad är skillnaden mellan ett akut kejsarsnitt och ett planerat kejsarsnitt?
Beslutet om akut kejsarsnitt tas ofta om förlossningen stannar av och livmodermunnen inte öppnar sig. Det kan hända att det trots goda värkar inte sker någon framgång i förlossningen. En långdragen förlossning är inte farlig i sig, men om barnets hjärtljud sjunker kan det bli kritiskt.
Om kejsarsnittet är planerat upplever man inte värkar. Här handlar det inte om att lösa ett problem som uppstår under förlossningen, utan om att avvärja potentiell fara före förlossningsdatumet – vanligtvis i vecka 38 eller 39. Det kan till exempel vara om barnet ligger fel eller om du utvecklar havandeskapsförgiftning.
När det gäller själva ingreppet är det inte stor skillnad mellan akut och planerat kejsarsnitt. I de flesta fall gäller för båda att du kan nöja dig med lokalbedövning istället för full narkos. Det betyder att du är bedövad från magen och nedåt. Du är dock vid medvetande och kan ha din partner med på operationssalen.
Den psykiska belastningen är en helt annan när du inte har haft möjlighet att förbereda dig mentalt. Dessutom är det vanligtvis så att läkningstiden är kortare vid ett planerat kejsarsnitt eftersom du inte har hunnit pressa.
Kan jag själv välja om jag vill ha kejsarsnitt?
I situationer utan medicinska orsaker kan det vara svårt att genomdriva en önskan om kejsarsnitt. Om du är allvarligt rädd för att föda erbjuds du vanligtvis särskilda samtal med en specialiserad barnmorska eller förlossningsläkare som kommer att försöka övertala dig att föda vaginalt.
Det viktigaste är att du är tillräckligt informerad om vad du väljer till och vad du väljer bort. I de allra flesta fall tas det på allvar om du ihärdigt framför seriösa invändningar mot en vaginal förlossning. Vissa kvinnor är så ängsliga för att föda, att rädslan kan stressa fostret.
LÄS OCKSÅ: 5 goda råd: Så behandlar du ditt ärr efter kejsarsnitt
Om du tidigare har fött med kejsarsnitt har du större möjlighet att välja det vid en framtida förlossning. På samma sätt har många kvinnor fri möjlighet att välja kejsarsnitt om den senaste vaginala förlossningen resulterade i en svår grad av bristningar.
Dessutom är det vanligtvis enkelt att välja kejsarsnitt om du
- väntar flerlingar
- har ett särskilt smalt bäcken
- är nervös för att föda ett barn i sätesbjudning
- lider av en kronisk sjukdom
- har diskbråck eller andra ryggproblem
Vaginal förlossning efter kejsarsnitt
Tidigare kejsarsnitt ökar risken för kejsarsnitt vid en framtida förlossning, eftersom ärret i livmodern medför en liten risk för att livmodern brister när förlossningsvärkarna börjar. Risken är cirka 5% för barn födda med 12 månaders mellanrum eller mindre. Om det är 3 år mellan barnen minskar risken till 1%.
I grund och botten kan du dock föda vaginalt efter en tidigare förlossning med kejsarsnitt, men beroende på orsaken till det tidigare kejsarsnittet kan läkarna i vissa fall rekommendera ytterligare ett kejsarsnitt. Och oavsett vad, avråds hemförlossning eftersom komplikationer under förlossningen snabbare kan leda till ett akut kejsarsnitt. Detta gäller till exempel om förlossningen stannar av eller om barnet ligger snett.
Är kejsarsnitt den enkla lösningen?
Det finns fortfarande en uppfattning om att kejsarsnitt på egen begäran är den “enkla lösningen”. Detta kan kännas som ett slag i ansiktet på de otaliga kejsarinnor som har stått inför beslutet. Bland dem kan du vara säker på att de flesta inte motiverar valet med enkelhet.
Som beskrivits ovan är det inte heller enkelt att “beställa” ett kejsarsnitt här i Danmark. Du kan därför vara säker på att din läkare eller barnmorska skulle protestera om du enbart önskade kejsarsnitt för att ta en enkel genväg förbi det hårda värkarbetet.
Drömförlossning versus verklighet
Det är viktigt att finna ro med förlossningens förlopp, eftersom känslor av “felaktighet” kan påverka den tidiga anknytningen mellan mor och barn. Även om det är en bra idé att göra en förlossningsplan bör du ge utrymme för och vara öppen för förändringar under förlossningen.
LÄS OCKSÅ: Tecken på förlossning: 8 saker som tyder på att du snart ska föda
Det är helt okej att ändra sig när det gäller medicinsk smärtlindring – till exempel vid epiduralblockad, och du har varken misslyckats som mor eller kvinna om den lilla kommer till världen via kejsarsnitt.
Kom ihåg att även om du inte får den bästa förlossningen kan du vara säker på att få den bästa bebisen!