Amningsrådgivarens 5 bästa tips för amning

Om du planerar att amma din bebis kan du här ta del av fem bra tips från en amningsrådgivare, så att du får de bästa förutsättningarna för en trygg amningsupplevelse.

Senast uppdaterad den

Azadeh Houshmand-Øregaard

Faktagranskad av:

Azadeh Houshmand-Øregaard

Læge og IBCLC-certificeret ammevejleder

För vissa kvinnor går amningen lätt och utan problem, medan den för många andra kan vara riktigt svår. Oavsett vad är det en bra idé att ha tänkt igenom amningen. Det finns faktiskt mycket du själv kan göra för att få en bra start på amningen.

Även om många olika faktorer kan spela in i ett misslyckat amningsförlopp har jag här gjort en lista över rekommendationer och överväganden som förhoppningsvis kan hjälpa till att lösa några av de klassiska utmaningarna i samband med att börja amma.

1. Förberedelse – du KAN förbereda dig

Det finns delade åsikter om hur mycket man egentligen KAN förbereda sig för amning, och hur mycket information om amning en höggravid kvinna är mottaglig för när hon ännu inte har ett barn i famnen.

Ändå är det en bra idé att ha förberett sig lite, så du vet vad du kan förvänta dig dagarna efter förlossningen med råmjölk, när mjölken rinner till, vad som styr mjölkproduktionen osv.

Det är bra att veta att vissa kan amma utan problem, medan andra kan tycka att det är svårt. Det är också en bra idé att ha tittat på sina bröst och bröstvårtor. Kanske har du platta eller inåtvända bröstvårtor, vilket kan göra det särskilt svårt.

2. Förväntningar – amning är inte lätt för alla

Om du har en föreställning om att du får ditt barn i famnen efter förlossningen och bara kan lägga det till bröstet, och att det blir smooth sailing därifrån, så kan du riskera att få en obehaglig överraskning om problem uppstår.

LÄS OCKSÅ: De 5 vanligaste orsakerna till att amningen går fel: amningserfarenheter från nya mödrar

Det är tyvärr ett faktum att amning inte är lätt för alla, och att många upplever problem med amning. Det är också ett faktum att en amningsperiod kan bestå av många faser, och att det kan komma hinder på vägen.

Om du inte är förberedd på att det kan uppstå problem under en amningsperiod – t.ex. att ditt barn plötsligt inte vill ta bröstet, får tänder och börjar bita, eller att du kanske får bröstinflammation eller sår på bröstvårtorna. Då kan det bli svårt att kämpa vidare om du stöter på några av dessa problem.

Det är också en riktigt bra idé att komma överens med sig själv och en eventuell partner om hur mycket man egentligen är villig att kämpa om amningen blir en kamp.

3. Övning – amning fungerar inte alltid från dag ett

Ditt barn föds med vissa instinkter som gör att han eller hon kan hitta bröstet och dia. Men även om barnet har de grundläggande färdigheterna, är det fortfarande något som måste övas – och ni måste öva tillsammans.

Barn och bröst är olika, och det är inte alltid som mammans bröst och barnets mun nödvändigtvis passar perfekt ihop. Därför kan det vara så att ni behöver öva sugtekniken, så att du inte får sår och smärta, eller att ni behöver öva på olika positioner. Det kan vara så att du i början bara kan amma i en eller två positioner, vilket kanske gör det svårt att amma när du är utanför hemmet.

Det kan också vara så att amningen gör ont, eller att det kräver många försök innan ditt barn får rätt grepp. Därför kan det vara så att du helst vill gå undan när du ska amma för att få lugn och ro omkring både dig och ditt barn, så att ni kan öva i fred.

Allt detta är helt normalt. Det är viktigt att veta att amning kräver övning, och att det inte nödvändigtvis bara fungerar perfekt från dag ett.

4. Uthållighet – ge inte upp

Precis som allt annat som ska läras och övas i livet, kräver amning också uthållighet. För det kan finnas dagar då du känner för att ge upp. Du kanske blir trött på att ha ett barn som är så beroende av dig, och att du aldrig kan vara borta hemifrån mer än ett par timmar åt gången. Om ditt barn varken vill ta flaska eller napp, måste du verkligen vara tillgänglig med brösten hela tiden.

Det kan också vara så att amningen går helt problemfritt, men du ändå känner för att kasta in handduken vissa dagar, för att du bara är så trött att du inte orkar mer. Det kan också vara att du får problem med sår, smärta eller en alltför snabb utdrivningsreflex. Eller alla möjliga andra potentiella problem – att du till slut känner för att kasta in handduken.

Det är viktigt att veta att det finns många faser i en amningsperiod, och att många saker kan och kommer att bli bättre om man får hjälp, håller ut och kämpar vidare.

5. Tålamod – amning är hårt arbete

Ha tålamod med dig själv och med ditt barn. Det är hårt arbete att nära en annan människa med sin kropp, och det är inte alltid så roligt. Det tar tid att lära sig, både för dig och för ditt barn.

Det kan vara att ditt barn har en tendens att suga för ytligt, eller att du måste använda flera minuter på att lägga barnet till i början, eftersom det helt enkelt inte kan få grepp. Kanske har du ont de första 10 gångerna du lägger barnet till och måste ta bort det och försöka igen tills du hittar en ställning som inte är smärtsam. Allt detta är helt normalt.

LÄS OCKSÅ: Lange bryster, nisseøl och amme-the – Vi testar 7 myter om amning

Dessutom är det normalt att känna att det verkar hopplöst att bli av med amningsnappen, eftersom ditt barn bara inte vill amma utan den. Och kanske är det svårt att lära ditt barn att han eller hon ska sluta bita, eftersom du har försökt i en vecka utan framgång. Amning kan verkligen sätta tålamodet på prov.

När du har de rätta verktygen i förhållande till teknik och positioner, kommer du dock – med all sannolikhet – att upptäcka förbättringar längs vägen. Ofta kommer man dock först att märka att något har förändrats när man ser tillbaka på en period och plötsligt inser att ens barn t.ex. inte har bitit på flera dagar.

Sist men inte minst: brist på hjälp kan självklart också vara en helt uppenbar orsak till att det går fel. Så kom ihåg att söka hjälp om du upplever problem med amning. Väldigt många amningsproblem kan nämligen lösas med kvalificerad hjälp.

Artiklen er skrevet af Azadeh Houshmand-Øregaard, læge, PhD og IBCLC-certificeret ammevejleder.

Läs också

Hur länge kan bröstmjölk hålla sig?

De 5 bästa råden mot ömma bröstvårtor

De 6 viktigaste typerna av amningstillbehör

13 bra amningspositioner