1. Förberedelse – du KAN förbereda dig
Det finns delade åsikter om hur mycket man egentligen KAN förbereda sig för amning, och hur mycket information om amning en höggravid kvinna är mottaglig för när hon ännu inte har ett barn i famnen.
Ändå är det en bra idé att ha förberett sig lite, så du vet vad du kan förvänta dig dagarna efter förlossningen med råmjölk, när mjölken rinner till, vad som styr mjölkproduktionen osv.
Det är bra att veta att vissa kan amma utan problem, medan andra kan tycka att det är svårt. Det är också en bra idé att ha tittat på sina bröst och bröstvårtor. Kanske har du platta eller inåtvända bröstvårtor, vilket kan göra det särskilt svårt.
2. Förväntningar – amning är inte lätt för alla
Om du har en föreställning om att du får ditt barn i famnen efter förlossningen och bara kan lägga det till bröstet, och att det blir smooth sailing därifrån, så kan du riskera att få en obehaglig överraskning om problem uppstår.
LÄS OCKSÅ: De 5 vanligaste orsakerna till att amningen går fel: amningserfarenheter från nya mödrar
Det är tyvärr ett faktum att amning inte är lätt för alla, och att många upplever problem med amning. Det är också ett faktum att en amningsperiod kan bestå av många faser, och att det kan komma hinder på vägen.
Om du inte är förberedd på att det kan uppstå problem under en amningsperiod – t.ex. att ditt barn plötsligt inte vill ta bröstet, får tänder och börjar bita, eller att du kanske får bröstinflammation eller sår på bröstvårtorna. Då kan det bli svårt att kämpa vidare om du stöter på några av dessa problem.
Det är också en riktigt bra idé att komma överens med sig själv och en eventuell partner om hur mycket man egentligen är villig att kämpa om amningen blir en kamp.
3. Övning – amning fungerar inte alltid från dag ett
Ditt barn föds med vissa instinkter som gör att han eller hon kan hitta bröstet och dia. Men även om barnet har de grundläggande färdigheterna, är det fortfarande något som måste övas – och ni måste öva tillsammans.
Barn och bröst är olika, och det är inte alltid som mammans bröst och barnets mun nödvändigtvis passar perfekt ihop. Därför kan det vara så att ni behöver öva sugtekniken, så att du inte får sår och smärta, eller att ni behöver öva på olika positioner. Det kan vara så att du i början bara kan amma i en eller två positioner, vilket kanske gör det svårt att amma när du är utanför hemmet.
Det kan också vara så att amningen gör ont, eller att det kräver många försök innan ditt barn får rätt grepp. Därför kan det vara så att du helst vill gå undan när du ska amma för att få lugn och ro omkring både dig och ditt barn, så att ni kan öva i fred.
Allt detta är helt normalt. Det är viktigt att veta att amning kräver övning, och att det inte nödvändigtvis bara fungerar perfekt från dag ett.