Är bröstinflammation farligt?
Det är i sig inte farligt att ha en inflammation som bröstinflammation, men för att undvika svåra smärtor och en potentiell försämring, bör symtomen behandlas. Genom att tömma bröstet ordentligt avhjälps de tilltäppta mjölkgångarna, men vid en mer envis bakteriell bröstinflammation behövs antibiotika.
En annan bra anledning att vara uppmärksam på och behandla symtomen på bröstinflammation är att du kan utveckla en så kallad bröstböld. Om det finns misstanke om en sådan obehaglig sak, kommer läkaren att skicka dig till en ultraljudsundersökning på sjukhuset.
Vad är en bröstböld?
Oroa dig inte, en böld i bröstet är inte samma sak som en cancerknöl! Ungefär var tionde kvinna med mastit får bröstbölder, vilket är ett område i vävnaden som fylls med var. Det behandlas genom att spola ut inflammationen, vilket görs med ett tunt dränage i bröstet, och det sker vanligtvis under lokalbedövning.
Kan jag amma när jag har bröstinflammation?
JA, fram med det ömma bröstpartiet och den hungriga bebisen! Amning rekommenderas vid bröstinflammation och är faktiskt ofta vägen ut ur tillståndet, så att du får tömt ditt överfyllda mjölkförråd. Om du utvecklar en bröstböld kan det dock vara en idé att prata med läkaren om amningen ska fortsätta.
5 bra råd mot bröstinflammation
- Kylterapi från momkinds kyl-värmekudde ger naturlig smärtlindring och hjälper mot spänning och svullnad.
- Lägg barnet till ofta och ge amningarna gott om tid, så att du kan tömma förråden ofta.
- Ta eventuellt paracetamol eller ibuprofen om du har särskilt ont, så att det blir uthärdligt att amma och tömma de stackars ömma brösten.
- Om din lilla inte suger tillräckligt med mjölk kan du med fördel handmjölka eller skaffa en bröstpump, så att du själv kan tömma mjölkförrådet.
- Stimulera amningen genom att försiktigt massera dina bröst både före, under och efter varje amning – till exempel under en varm dusch.
Förebyggande av bröstinflammation
Kallt vinterväder är en riktig bandit när det gäller bröstinflammation, så håll brösten varma! I det svenska klimatet kan du lätt frysa när bebisen är med på trottoarcafé eller du ammar på en bänk under en längre promenad. Här kan sköna amningsinlägg i ull i amnings-bh:n bli dina bästa vänner i förebyggandet av bröstinflammation.
En annan vanlig orsak till bröstinflammation är dålig sugteknik. Ett bra verktyg för att undvika bröstinflammation är därför att sätta sig in i bra sugtekniker och amningspositioner, eventuellt med en bra amningskurs eller besök av en duktig amningsrådgivare.
Bland många bra amningstips gäller det att junior ska gapa stort och få in mycket mer av bröstet i munnen än man först skulle tro. Och du ska veta att barnet effektivt får ut mjölken genom att ha hakan tätt mot bröstvävnaden, så att det skapas lite tryck på vävnaden och tillströmningen av mjölk.
LÄS OCKSÅ: Sugteknik hos nyfödd: Så säkerställer du att bebisen suger korrekt
Ett annat råd för att förebygga bröstinflammation, som kanske ligger i den lite svårare änden, är avslappning. Med bebis på armen är det svårt att få tid för sig själv, men både i behandling av bröstinflammation och förebyggande mot inflammation i bröstet är vila superviktigt.
Kanske kan du klämma in lite selfcare på soffan medan din partner/väninna/mamma tar en promenad med den lilla? Du har säkert också hört uttrycket “sov när bebisen sover”, och ja – här handlar det bara om att låta disk, stök och smuts i hörnen vara.
Sätt på en bra serie, ät en massa gott och kom ihåg att dricka mycket vatten - se alltid till att ha en stor vattenflaska till hands. Amning drar verkligen mycket energi, och du riskerar att bli utsvulten och uttorkad, så det gäller att fylla på med mat och vätska.
Orsaker till bröstinflammation
Den främsta orsaken är i de flesta fall att dina bröst är fyllda till brädden med mjölk och mjölkgångarna blir tilltäppta. Att sitta i drag eller på annat sätt utsättas för kyla bidrar till att stänga tillströmningen i mjölkgångarna, och precis som med andra sjukdomar är risken därför störst under vintermånaderna.
En annan vanlig orsak är infektion som kommer utifrån. Håll därför noga koll på om du får sår på och vid bröstvårtorna. Bakterier kan nämligen hitta vägen in i bröstvävnaden via sår och sprickor – och då har vi problem! Kontakta din hälsovårdare eller en amningsrådgivare om du börjar få sår – det är ofta ett tecken på en olämplig sugteknik och bör åtgärdas så snart som möjligt.
LÄS OCKSÅ: De 5 bästa råden mot ömma bröstvårtor
Svampinfektioner kan också vara i spel när det gäller återkommande bröstinflammation. Invasion av svamp i bröstet ger stickande smärtor djupt in i brösten, vilket naturligtvis minskar lusten att amma. På så sätt samlas mjölken upp i förråden, och bröstinflammation gör sin oönskade entré.
För att hålla svamp i bröstet eller inflammation i bröstvårtan borta, är det viktigt att lufttorka bröstet efter amning. Svamptillväxt trivs nämligen i en fuktig, instängd miljö. Det är naturligtvis inte alltid möjligt att sitta med brösten i det fria, men det handlar också om att undvika att gå med samma våta amningsinlägg under längre tid.
Symtom på bröstinflammation
Du har säkert redan hört det från amningsrådgivare och/eller sjukvårdspersonal på sjukhuset: amning ska inte göra ont. Det är sant, men du bör ändå veta att vissa besvär är naturliga under en amningsperiod. Men när är besvären symtom på bröstinflammation? Hur känns det att ha bröstinflammation?
Tecken på bröstinflammation
- Ett område på bröstet känns varmt
- Ömhet och spänningar i bröstet
- Feber och andra influensaliknande symtom
- Röda fläckar på bröstet
- Svårigheter att tömma bröstet helt under amning
Får bröstinflammation om och om igen
Bröstinflammation kan vara en envis åkomma som är mycket besvärlig, särskilt om du får hög feber och behöver penicillin. Tyvärr är det inte alltid de naturliga metoderna som maximal amning och vila hjälper, och tyvärr upplever många ammande mödrar att bröstinflammation blir en tråkig återkommande följeslagare i din amningshistoria.
LÄS OCKSÅ: De 5 vanligaste orsakerna till att amningen går fel: amningserfarenheter från nya mödrar
Det går inte att säga exakt varför vissa kvinnor är mer benägna att få bröstinflammation än andra. Du kan mycket väl ha en väninna som aldrig följer de goda råden för att förebygga bröstinflammation, men ändå inte får det. Medan du själv får bröstinflammation för minsta lilla, om du till exempel hoppar över en kvällsamning för att gå på fest.
Precis som det gäller för exempelvis urinvägsinfektion, så är det tyvärr bara så att vissa kroppar är mer utsatta än andra, vilket du får trösta dig med om du tänker “varför får jag bröstinflammation om och om igen?”.
Behandling av bröstinflammation
Som utgångspunkt bör du se om du kan bli av med bröstinflammationen på egen hand genom frekvent amning och/eller pumpning. Du måste helt enkelt tömma dina bröst ordentligt för att avhjälpa de tilltäppta mjölkgångarna. För många blir det dock nödvändigt att besöka läkaren.
Bröstinflammation kan vara otroligt smärtsamt och utmattande, därför ska du inte vara rädd för att be om hjälp från familj och vänner. Med en omgång bröstinflammation har du världens mest legitima ursäkt för att unna dig lite välförtjänt avkoppling!
Behandling av bröstinflammation kräver ofta en penicillinkur, och medan du väntar på att återhämta dig, ska du så långt det är möjligt tillåta dig själv att slappna av och ladda batterierna. Få någon att hjälpa till med bebisen mellan amningarna. Se till att själv få i dig en massa god näringsrik mat, och dra en sovmask över ögonen medan du lyssnar på momkind podcast.