De 6 viktigaste typerna av amningstillbehör
Amning kan vara fullt av utmaningar, särskilt i början – och ja, det kan vara tufft att få det igång. Som tur är finns det många bra produkter som kan göra det hela lite lättare! Läs vidare här och lär dig mer om olika amningsprodukter.

Senast uppdaterad den
Det kan vara riktigt svårt att etablera amningen, och även med korrekt amningsteknik kan det uppstå besvärliga faser i din amningsresa. Det stora utbudet av produkter utvecklade för ammande mödrar visar att du inte är ensam med dina amningsutmaningar.
Här kan du läsa om de vanligaste hjälpmedlen som du kan behöva när du och din bebis ger er ut på er amningsresa. Det handlar om amningsnapp, bröstvårtsalva, amningskupor, amningskuddar, amningsinlägg och bröstpumpar.
Amningsnapp
Amningsnapp kallas också för bröstvårtsnapp eller di-napp. De består av tunn, flexibel silikon som bärs över mammans bröstvårta under amning. Bröstvårtskydd bör generellt betraktas som en kortsiktig lösning. Om din bröstvårta verkar platt eller spetsig efter amning är det oftast ett tecken på en dålig sugteknik.

När och varför ska man använda amningsnapp?
Amningsnapp används främst för att skydda skadade bröstvårtor eller för att hjälpa ett barn att få grepp om bröstvårtan. De kan till exempel användas om du har ”platta” eller små bröstvårtor, eller om barnet av andra skäl har problem med att få grepp om bröstvårtan.
Hälsovårdspersonal kan också rekommendera amningsnapp till mödrar vars för tidigt födda barn har svårt att få ordentligt grepp.
Amningsnapp är tänkt som en kortvarig lösning. De kan hjälpa till att rädda en amningsperiod, men de löser inte ett eventuellt underliggande problem, och därför bör de helst inte användas utan att först identifiera det underliggande problemet. Det är viktigt att de används korrekt och gärna i samråd med en amningsrådgivare.
LÄS OCKSÅ: De 5 bästa råden mot ömma bröstvårtor
Det rekommenderas att vänta med att använda amningsnapp tills mjölken har runnit till (vanligtvis 2-4 dagar efter förlossningen), eftersom stimulering av bröstet under denna period spelar en särskilt viktig roll för mjölkproduktionen senare i amningsperioden.
Nackdelar med amningsnapp
En nackdel med amningsnapp är att det kan vara svårt att vänja barnet av med att använda dem när man väl har börjat. Även om det i vissa fall kan vara svårt, går det oftast med lite tålamod att få barnet att amma utan amningsnapp.
Du bör också vara medveten om att en amningsnapp kan vara en riktig bakteriebomb om du inte kokar dem regelbundet.
Det är också en nackdel att amningsnapp ofta blir en snabb och enkel lösning när vårdpersonalen på förlossningsavdelningen har för bråttom för att ge korrekt vägledning. Många kvinnor skrivs ut med amningsnapp efter förlossningen utan att ha fått vägledning i korrekt användning av dessa eller information om när och hur användningen av amningsnapp ska avslutas.
Om de inte används korrekt kan amningsnapp dessutom ge ett sämre flöde, så att barnet får mindre att äta och du löper större risk att utveckla mjölkstockning och – i värsta fall – bröstinflammation. Amningsnapp kan minska stimuleringen av bröstet och kan därför i teorin också minska mjölkproduktionen, särskilt om amningsnappen har fel storlek eller sitter fel på bröstet.
Bröstsalva
Det är inte lätt att ta en paus från amning när du har skadade bröstvårtor, så du behöver effektiv lindring! Bröstkrämer kan hjälpa som fuktgivande och läkande barriär. Det kan vara särskilt användbart under de första veckorna när bröst och barn just ska lära känna varandra.
Alla de olika formerna av bröstsalva fungerar eftersom de bildar en skyddande hinna på huden och håller bröstvårtan fuktig, och på så sätt bidrar till det som kallas ”våt sårläkning”, vilket är det bästa sättet att få såren att läka. Förr i tiden sa man att såren skulle ha luft, men idag vet man att våt sårläkning är bättre.
Det finns ingen vetenskaplig dokumentation för att vissa typer av salvor påskyndar sårläkning, eller att någon är bättre än andra när det kommer till läkning av spruckna bröstvårtor. Ändå har många kvinnor glädje av dem, då de upplever en skyddande och lindrande effekt.
Lanolin salva amning
Lanolin salva är ett otroligt populärt vårdmedel för ömma och spruckna bröstvårtor. Huvudingrediensen är en vaxartad olja som finns i fårull, och den har i århundraden använts till olika hudvårdsmedel. Eftersom lanolin är ett naturmaterial är det säkert för både mor och barn.
Det har ingen egentlig smak, så du behöver inte oroa dig för att avskräcka den lilla från bröstet, och det behöver inte torkas av bröstet innan amning. Om du inte använder din salva med lanolin till bröstvårtorna kan resten användas på torra nagelband eller som läppbalsam.
Det medföljer en momkind lanolinsalva i din mombox, om du beställer en complete care box, complete care box – kejsarsnitt, deluxe care box eller deluxe box – kejsarsnitt.
Amningssalva utan lanolin
Bröstsalva utan lanolin är det självklara valet för kvinnor med känslighet för ull och veganer (dock finns bivax i vissa av salvorna). I lanolinfria bröstkrämer hittar du vanligtvis ingredienser som olivolja, ringblomma och sheasmör. Var uppmärksam på att undvika parfym, petroleum och alkohol samt andra allergiframkallande ingredienser.
Det är en bra idé att hålla sig till krämer och salvor som är avsedda för bröstvårtorna, eftersom andra krämer kan vara mer uttorkande eller innehålla ingredienser som inte är avsedda att komma i kontakt med småbarn. Det är dessutom viktigt att vara medveten om huruvida salvan ska torkas av bröstet innan amning – det kan vara en nackdel om det finns sår och sprickor.
Amningsskydd
Bröstvårtskydd är ett gammalt husmorsknep, och våra förfäder (förmödrar!) har troligen använt musselskal i årtusenden. De kallas mycket passande ”amningsskydd”, eftersom de används som skydd för att skydda skadade bröstvårtor mot slitage från kläder och amningsinlägg. Samtidigt säkerställer de att bröstsalva inte torkas av på kläderna.
Genom att sätta skal på bröstet ger du bröstvårtan ett litet luftutrymme under blusen. Det kan hjälpa i samband med sår och sprickor, men användningen bör begränsas, liksom du naturligtvis bör fastställa hur besvären har uppstått. Du kan köpa amningsskydd av olika slag på apoteket. De är vanligtvis tillverkade av silikon och kan lätt placeras i vilken typ av bh som helst.

Amningskudde
En amningskudde har vanligtvis formen av en bumerang, donut eller halvmåne med varierande tjocklek. De finns i alla möjliga mönster och färger, så du hittar lätt en som passar din smak. Det är en bra idé att välja en med avtagbart överdrag, så du kan tvätta bort mjölkfläckar och kräk. Alternativt kan du lägga några fina tygblöjor på.
Varför använda amningskudde?
Särskilt i början kan det vara svårt att få den lilla att ta bröstet. Här kan en bra amningskudde bli din räddning. Som utmattad ammande mamma kan du lätt hamna i en obekväm position, eftersom du har ont eller är nervös för att bebisen ska tappa greppet och börja skrika. Det kan också vara så att du är ny på tekniken och behöver hitta rätt i amningen innan du hittar den position som fungerar bäst för dig/er.
En amningskudde är inget krav – och det går alldeles utmärkt att använda vanliga kuddar istället. Medan vissa kvinnor föredrar att sitta med stora donut-liknande kuddar under bröstet, klarar andra sig bra med en vanlig huvudkudde.
Det viktigaste är att du är uppmärksam på din rygg och dina axlar, och att du inte behöver anstränga dig och därmed spänna dig för att hålla din bebis nära bröstet och säkerställa en bra amningsteknik. Det blir bara svårare att ta hand om bebisen om du får nackspärr!
Amningsinlägg
Amningsinlägg är för dina bröst vad hygienbindor och trosskydd är för ditt underliv. Deras syfte är att absorbera mjölk och flytta bort den från huden. Det är inte trevligt att gå runt och känna sig blöt på bröstet mellan amningarna, och det kan både leda till luktproblem och infektion. Särskilt i början av en amningsperiod kan många kvinnor uppleva att det läcker mycket mjölk från bröstet. Det brukar avta efter några månader för de flesta.
Återanvändbara amningsinlägg
Tvättbara amningsinlägg är det miljövänliga och budgetvänliga alternativet till engångsamningsinlägg. Utbudet är stort i de svenska babybutikerna och webbutikerna, liksom du kan hitta flera typer av amningsinlägg på apoteket. De är vanligtvis vita eller naturfärgade och tillverkas både i bomull, ekologisk bomull, bambufibrer, silke och ull. Men vad ska man välja?
Amningsinlägg av bomull
Amningsinlägg i bomull är det säkra valet, eftersom de enkelt kan tvättas i tvättmaskinen och torktumlaren tillsammans med t.ex. sängkläder och tygblöjor. Du kan med fördel använda en tvättpåse. Bomull är mjukt och bekvämt, och du kommer vanligtvis att ha en bra uppsugningsförmåga i dessa amningsinlägg.
Amningsinlägg av bambu
Bambufibrer är det nya svarta. Eftersom det är ett naturligt, mjukt och mycket hållbart textilmaterial, är det inte konstigt att det särskilt har blivit populärt i babyprodukter. Amningsinlägg i bambu känns otroligt bekväma mot huden, och det sägs att de har en bättre uppsugningsförmåga än bomull.
LÄS OCKSÅ: Vilka amningsinlägg ska jag välja?
Amningsinlägg av silke
I amningsinlägg ingår silke vanligtvis i kombination med ull, där utsidan t.ex. består av merinoull, medan tyget i kontakt med bröstet är 100% silke. Dessa amningsinlägg är särskilt lämpliga för kvinnor som inte tål ull eller har mycket ömma bröstvårtor. Silke är bäst för spruckna bröstvårtor, där ull kan fastna. De ska tvättas för hand eller på skonsamt program.
Amningsinlägg av ull
Kyla kan bidra till utveckling av bröstinflammation, och därför är det viktigt att hålla brösten varma. För detta ändamål är ett ullamningsinlägg i amningsbh:n den bästa lösningen. Dessutom har ull den fantastiska egenskapen att det är antibakteriellt, fuktabsorberande och innehåller lanolin, som är bra för bröstvårtorna.
Bröstpump
Att lära sig använda en bröstpump tar vanligtvis tid och tålamod, men när du väl har knäckt koden kan den bli en riktigt god vän. Utpumpning med bröstpump är ett fantastiskt verktyg om du har problem med mjölkproduktionen för att stimulera bröstet att producera mer mjölk.
Om du har problem med att få amningen att fungera kan det i vissa fall vara en bra idé att pumpa efter varje amning. Rådgör eventuellt med en amningsrådgivare om du är osäker på om det är en bra idé för dig/er.
Det är så smart att man kan frysa in sin bröstmjölk, och du kan således pumpa ut och förvara ett litet lager för senare bruk. Om du ska dricka alkohol på en fest, eller om ditt barn ska passas av någon annan, är det också väldigt skönt att ha utpumpad mjölk redo.
LÄS OCKSÅ: Hur länge kan bröstmjölk hålla sig?
Dessutom kan en bröstpump hjälpa om du t.ex. har inåtvända bröstvårtor eller om ditt barn har svårt att få grepp – då kan du pumpa i en minut tills bröstvårtan formas och eventuellt tills utdrivningsreflexen startar, innan du lägger barnet till.
Manuell bröstpump
Som namnet antyder fungerar en manuell bröstpump med handkraft. En uppsamlingskopp placeras över bröstvårtan, och du trycker kontinuerligt på ett handtag på pumpen för att skapa det vakuum som suger ut mjölken från bröstet. Om du bara planerar att pumpa ibland kan en manuell pump vara ett bra val.
Elektrisk bröstpump
Om du pumpar uteslutande eller behöver vara borta från din bebis åtta eller fler timmar om dagen, är en elektrisk bröstpump en bra investering. Elektriska bröstpumpar skapar själva vakuumet och pumpar därmed ut mjölken lättare jämfört med en manuell pump. Många upplever också att det kommer mer mjölk med en elektrisk bröstpump än med en manuell.
Vissa elektriska bröstpumpar kräver ett eluttag, medan andra använder uppladdningsbara batterier. Fördelen med elektriska bröstpumpar är också att de bättre kan simulera den sugteknik och rytm som barnet naturligt har, med små snabba sug i ett par minuter till att börja med tills mjölken rinner till, följt av långsammare sugande rörelser när mjölken rinner till och barnet dricker.

Handmjölkning
När man pratar om bröstpumpar är det viktigt att inkludera den traditionella formen av mjölkning, handmjölkning, där du med handkraft pressar ut mjölk från bröstet. Det är ett bra verktyg om du till exempel behöver stimulera mjölkproduktionen eller lätta på trycket, till exempel under en varm dusch.
Det kräver lite övning att mjölka för hand, så det är bra att massera och värma bröstet lite först – till exempel med en liten värmedyna. När mjölken börjar rinna, greppar du bröstet vid kanten av areola med tummen överst, pressar handen in mot bröstkorgen, klämmer fingrarna mot varandra och släpper. Upprepa rörelserna i en rytmisk takt.
Blir du tillräckligt skicklig på att pumpa mjölk för hand, kan du enkelt samla upp och förvara bröstmjölk i kylskåpet eller frysen, precis som när du använder en bröstpump för att mjölka för senare bruk. Kom ihåg att vara noga med hygienen när det gäller hantering av bröstmjölk. Tvätta händerna noggrant innan handmjölkning.