9 tips för att öka mjölkproduktionen

Många ammande mödrar oroar sig över sin mjölkproduktion. Lyckligtvis finns det flera sätt att boosta den. Här är 9 bra tips för att öka din mjölkproduktion.

Senast uppdaterad den

Sasha Orheim

Faktagranskad av:

Sasha Orheim

Barnmorska och amningsrådgivare

Många ammande mödrar kommer vid något tillfälle under sin amningsperiod att oroa sig för om de har för lite mjölk till sin bebis. Upplever du att din mjölk inte riktigt rinner till efter förlossningen, eller att din mjölkproduktion plötsligt minskar vid ett senare tillfälle under amningsperioden, finns det lyckligtvis flera saker du själv kan göra för att öka mjölkproduktionen igen.

Mjölkproduktion efter förlossningen

Precis när du har fött har du så kallad råmjölk i brösten, som är en tjock, gul mjölk. Det finns inte särskilt mycket, men råmjölken innehåller alla de näringsämnen som ditt spädbarn behöver under dagarna efter förlossningen. Det tar vanligtvis mellan 3 och 5 dagar innan den bestående, vita mjölken rinner till. 

Det kan vara några tuffa dagar, eftersom bebisen blir hungrig, vill amma mer och mer och kanske börjar bli frustrerad. Men det är också en naturlig och viktig del av processen för att få mjölken att rinna till, för din bebis behöver stimulera bröstet så mycket som möjligt under de första dagarna efter förlossningen, så att den bestående mjölken kan rinna till.  

Det är helt normalt att som nybliven förälder bli orolig om ens barn verkar hungrigt under dagarna efter förlossningen och vill till bröstet hela tiden. Men vet att det är helt normalt och en del av processen. Det är självklart viktigt att ditt barn inte går ner för mycket i vikt eller får för lågt blodsocker. Men faktiskt är det helt inom normalområdet att ditt barn går ner upp till 10% av sin födelsevikt innan mjölken rinner till och vikten börjar öka igen. 

Kan jag själv öka min mjölkproduktion?

Om det inte finns något fysiologiskt hinder för att du kan producera mjölk till ditt barn, finns det mycket goda chanser att du kan få tillräckligt med mjölk för att mätta bebisen. Hur mycket mjölk du producerar beror i hög grad på efterfrågan från bebisen och hur bröstet stimuleras – alltså om bebisen suger tillräckligt ofta och stimulerar bröstet korrekt.

Det finns några få fall där det fysiologiskt kan vara svårt att producera tillräckligt med mjölk. Det kan till exempel vara om du har genomgått bröstoperation, har hypoplasi (brist på körtelvävnad) eller ämnesomsättningssjukdom. 

Hur ökar man mjölkproduktionen? 

Det är helt avgörande för din mjölkproduktion att bebisen ammar tillräckligt, suger korrekt vid bröstet och får bröstet stimulerat på rätt sätt. Det viktigaste du kan göra för att få en bra start samt öka din mjölkproduktion – om du eventuellt är orolig för att ha för lite mjölk – är alltså att amma, amma, amma.

LÄS OCKSÅ: Har jag för lite mjölk?

Det handlar alltså om en slags amnings boot camp, och det kan kännas som hårt arbete. Här är det viktigt att understryka att du långt ifrån är ensam om att uppleva amningsutmaningar i början eller under amningsperioden.

Det är helt normalt att bebisen ammar nästan dygnet runt i början av amningen. Det kommer att förändras igen, och du kan ofta få upp produktionen inom ett par dagar om du märker att den minskar under amningsperioden. 

9 bra tips för att öka mjölkproduktionen

  • Kontrollera sugtekniken
  • Använd olika amningspositioner
  • Erbjud fri mjölkbar
  • Gå in i amningsbubblan
  • Försök få lugn och vila
  • Kom ihåg näring och vätska till mamma
  • Prova bröstkompressioner och massage
  • Pumpa med bröstpumpen
  • Sök professionell hjälp

Sugteknik och mjölkproduktion

Många bebisar har spänningar eller låsningar i mun och käke, vilket kan innebära att de inte kan få ett ordentligt grepp om bröstet. Detsamma kan gälla om din bebis har ett stramt tungband, vilket kan innebära att bebisen inte kan stimulera bröstet korrekt. Det kan innebära att din bebis inte får ordentligt grepp om bröstet, blir frustrerad vid bröstet eller snabbt blir trött och somnar vid bröstet istället för att suga. 

LÄS OCKSÅ: Sugteknik hos nyfödd: Så säkerställer du att bebisen suger korrekt

Om din bebis suger för ytligt på bröstet kommer bröstet inte att stimuleras optimalt, och det kan dessutom ofta uppstå sår på bröstvårtorna – vilket i sin tur kan leda till att du ammar mindre eftersom det gör för ont. Därför är det avgörande att du säkerställer att din bebis har rätt sugteknik från början.

Din bebis ska gapa stort, vända ut läpparna över bröstet och ha så mycket av bröstet i munnen som möjligt. Bebisen ska inte bara suga på bröstvårtan utan på själva bröstvävnaden. 

Om din bebis snabbt somnar vid bröstet kan du stimulera bebisens sugreflex genom att stryka på bebisens kinder, handflator eller rygg. Men se alltid till att kontrollera orsaken till att din bebis somnar så snabbt under amningen. 

Olika, växlande amningspositioner

Under amning ska ditt bröst stimuleras på rätt sätt och här spelar amningspositioner en avgörande roll. Det är viktigt att du använder positioner där bebisen kan få riktigt bra grepp och komma helt nära bröstet istället för att ”hänga” i bröstvårtan.

Det spelar ingen roll hur det ser ut – det viktiga är att din bebis kan få bra grepp om bröstet. Och det kan vara en bra idé att växla mellan olika amningspositioner som hjälper bröstet att bli tömt hela vägen runt.

Friamning – fri mjölkbar

För att säkerställa att ditt bröst stimuleras tillräckligt är det en bra idé att låta din bebis styra antalet amningar samt längden på amningarna. En nyfödd har en mycket liten magsäck och bröstmjölk är mycket lättsmält, så det lilla barnet har ett helt naturligt behov av att amma ofta. Alltså inte bara amma var tredje timme eller bara 15 minuter åt gången om din bebis efterfrågar bröstet mer än så.

När din bebis själv får styra hur ofta hen vill amma, kommer du ofta inte att uppleva problem med mjölkproduktionen – förutsatt att barnet stimulerar bröstet korrekt. 

Hud mot hud i amningsbubblan

Hud mot hud är helt avgörande för mjölkproduktionen, eftersom det stimulerar hormonet oxytocin, som hjälper till att få mjölken att rinna till. Något av det viktigaste du kan göra för att öka din mjölkproduktion är därför att ligga hud mot hud med ditt barn. Det gäller både när amningen ska etableras och senare i amningsperioden.

Om du känner att din mjölkproduktion har minskat, prova med ett par dagar i sängen med din bebis där ni inte gör annat än att amma och ligga hud mot hud. För de allra flesta kommer det att hjälpa till att boosta mjölkproduktionen igen.

Den viktiga vilan

Din kropp behöver återhämtning när den ska producera mjölk. En stressad kropp har svårare att producera tillräckligt med mjölk och stresshormoner kan hämma utdrivningen och innebära att din bebis inte får tillräckligt med mjölk. Så om du upplever en minskning i din mjölkproduktion kan det vara en bra idé att du avbokar alla möten, låter besök och cafébesök vänta och ger dig själv fullständig ro.

Försök att vila och sova så mycket du överhuvudtaget kan – även om vi vet att det kan vara svårt med en liten bebis. Men det är verkligen värt att prioritera sin egen återhämtning. Och låt en eventuell partner eller andra i ditt nätverk ta hand om alla praktiska sysslor som matlagning, städning osv., så att du kan ha fullt fokus på att slappna av och vara med din bebis. 

Näring till mamma

Det är viktigt att du ser till att få tillräckligt med näring när du ska amma ditt barn. Massor av vätska och bra näringsrika fetter är essentiella. Det finns ingen entydig evidens för att det finns någon specifik mat som boostar mjölkproduktionen.

Vissa kvinnor upplever att de har goda effekter av att dricka lättöl eller amningste, och det finns nyare studier som pekar på att kvinnor producerar mer mjölk genom att dricka alkoholfri öl när de ammar. Det finns också en rad olika örter som anses kunna främja mjölkproduktionen. Det finns dock ingen slutgiltig evidens för detta. 

LÄS OCKSÅ: Långa bröst, julöl och amningste – Vi testar 7 myter om amning

Kom ihåg att för lite mjölk är ett symptom på ett underliggande problem, som inte i sig självt kan lösas genom att inta vissa livsmedel. Under alla omständigheter är det dock viktigt att du får gott om näringsrik mat och massor av vätska när du ammar. För att producera mjölk till din bebis behöver din kropp få fyllt på depåerna ordentligt.

En termo drickflaska med sugrör håller vattnet kallt i flera timmar, vilket gör det lite mer inbjudande att få i sig tillräckligt med vätska. Dessutom kan den öppnas med en hand, vilket är genialt när man sitter eller ligger och ammar. 

Bröstkompressioner och massage

Du kan hjälpa mjölken på traven genom att göra så kallade bröstkompressioner medan du ammar din bebis. Genom att använda bröstkompressioner eller massera bröstet under amning kan du stimulera utdrivningen, så att mer mjölk kommer ut ur bröstet. På så sätt får din bebis mer mat, och du kommer att producera mer mjölk eftersom mer mjölk tas ut ur bröstet.

Power pumping

Om du upplever problem med mjölkproduktionen kan du stimulera bröstet med en bröstpump. Ett effektivt sätt att öka mjölkproduktionen är att power pumpa. Genom power pumping stimulerar du bröstet med en bröstpump mycket frekvent under en kort tidsperiod. Ett exempel på hur du kan pumpa kan se ut så här: 

  1. Pumpa i 10 minuter
  2. Ta en paus i 10 minuter
  3. Pumpa i 10 minuter
  4. Ta en paus i 10 minuter
  5. Pumpa i 10 minuter

Om du pumpar för att öka din mjölkproduktion, var uppmärksam på om du upplever obehag vid pumpningen. I så fall kan det vara att tratten inte passar ditt bröst, eller att pumpen har ett för starkt sug. Det kan kännas ansträngande att pumpa för att öka mjölkproduktionen, så det är viktigt att du lyssnar på din kropp och ger dig själv omsorg och erkännande för det stora arbete du gör. 

Sök amningsrådgivning

Om du fortsätter att uppleva utmaningar med mjölkproduktionen är det en bra idé att söka professionell hjälp för att få klarhet i den bakomliggande orsaken till problemet. Vissa barn kan ha spänningar i mun och käke efter en svår förlossning, eller de kan vara födda med stramt tung- och/eller läppband, vilket kan göra det svårt för barnet att stimulera bröstet på rätt sätt.

En specialist inom amning kan ofta hjälpa dig att öka din mjölkproduktion. 

Hur lång tid tar det att öka mjölkproduktionen?

Det finns inget exakt svar på hur lång tid det tar att öka mjölkproduktionen. Medan vissa kvinnor upplever att de efter 2-3 dagar i sängen hud mot hud kan öka mjölkproduktionen avsevärt, kan andra behöva power pumpa i flera veckor innan produktionen är tillbaka på rätt nivå. 

Det beror helt på den individuella situationen, eftersom det finns så många olika faktorer som kan påverka – till exempel om du har varit sjuk, känner dig stressad eller om din bebis inte har sugit optimalt från början. Men vet att med en dedikerad insats är det möjligt för de flesta mammor att öka produktionen igen. 

Det kan naturligtvis vara stressande att vänta på att mjölkproduktionen ska öka med en bebis som blir mer och mer hungrig. Och det är fullt förståeligt om du väljer att ge din bebis en flaska för att den lilla ska få mer ro. Kom bara ihåg att varje gång du ger en flaska är det viktigt med bröststimulering, så att din kropp vet att den ska producera mer mjölk och inte mindre, om ditt mål är att öka din mjölkproduktion. 

Artikeln är skriven i samarbete med Sasha Orheim, barnmorska, amningsvägledare och medgrundare av Barselsrummet

Läs också

Hur länge bör jag amma?

Går man ner i vikt av att amma?

Får jag dricka kaffe när jag ammar?

9 tidiga tecken på graviditet