Hur länge blöder man efter förlossningen? 5 saker du behöver veta
Efter förlossningen kan du förvänta dig blödningar – det är helt normalt och går tyvärr inte att undvika oavsett om du har fött vaginalt eller med kejsarsnitt. Läs vidare här för att bli mer insatt i förlossningsblödningar och vad du bör vara uppmärksam på.

Senast uppdaterad den
Direkt efter förlossningen får du ofta en vuxenblöja och ett par nättrosor i handen, och sedan är scenen satt. Att du kommer blöda efter att du har fött barn är oundvikligt – oavsett om det skett vaginalt eller via kejsarsnitt.
Mängden, färgen och hur länge förlossningsblödningen pågår varierar däremot från kvinna till kvinna. I den här artikeln får du även lära dig mer om vad blodkoagler är och vad det innebär att ha avslag (barselsflåd).
Varför blöder du efter förlossningen?
Så snart barnet har kommit till världen börjar din livmoder dra ihop sig och stöta ut moderkakan, som under nio månader har försett ditt barn med syre och näring. När moderkakan föds lämnar den efter sig ett blödande ”sår” där den suttit fast vid livmoderväggen.
Vanligtvis kommer moderkakan (placenta) inom en halvtimme efter att barnet fötts. Oftast går det relativt smidigt genom att barnmorskan drar i navelsträngen medan du hjälper till att krysta.
Förlossning av placenta

Det är viktigt att livmodern snabbt efter förlossningen börjar dra ihop sig för att stänga av de blodkärl i livmodern som har försett moderkakan med blod. Sammandragningarna kallas också för eftervärkar och de har till syfte att förhindra kraftig blödning.
LÄS OCKSÅ: Efterfödselbindor: Hur många, hur länge, var kan de köpas?
För att minska risken för kraftig blödning efter förlossning, erbjuds alla födande i Danmark en injektion med syntetiskt oxytocin. Oxytocin är ett hormon som kroppen också själv producerar och som bland annat stimuleras när barnet läggs till bröstet efter förlossningen.
Blodförlust efter förlossningen
Om du har en särskilt kraftig blödning som inte verkar avta, kommer din barnmorska och/eller förlossningsläkare alltid att agera. Stora blodförluster efter förlossningen beror oftast på att livmodern har problem med att dra ihop sig och/eller att en del av moderkakan inte har kommit ut.
Man talar om tidig post partum blödning om du förlorar över 500 ml blod inom det första dygnet, och allvarlig post partum blödning är när du förlorar över 1 liter blod. Sen post partum blödning avser en onormal blödning som uppstår någonstans mellan 24 timmar och 12 veckor efter förlossningen. Detta är något mer sällsynt än stora blodförluster omedelbart efter förlossningen.
LÄS OCKSÅ: Ditt underliv efter förlossningen: 5 bra råd från fysioterapeuten
Oavsett vad kommer stor blodförlust efter förlossning innebära att du behöver undersökas närmare, och i de flesta fall är det nödvändigt med en operation för att ta bort resterna av moderkakan. Detta sker antingen under lokalbedövning eller full narkos, beroende på hur mycket du har blött, och därefter kommer du så snart som möjligt att återförenas med din bebis igen.
Hur länge blöder man efter förlossningen?
Det är normalt att blöda och ha avslag (även kallat lochia) i upp till åtta veckor efter förlossningen, men för många födande slutar det efter sex veckor. Vid 8-veckorskontrollen hos din läkare kommer det att ställas frågor om blödningarna, och du får även din bäckenbottenmuskulatur och läkning av bristningar kontrollerade vid en gynekologisk undersökning.

Vad är avslag?
Avslag är långsamt avtagande mängder sekret från slidan, som ändrar färg i takt med att såret i livmodern läker, och det återstående blodet blandas med livmoderslemhinnan, mindre mängder fostervatten och fosterhinnor, slem från livmoderhalsen och vanligt slidsekret. Det har vanligtvis en karakteristisk sötaktig lukt.
Hur mycket är det normalt att blöda?
Det är normalt att blöda upp till en halv liter blod efter förlossningen. I Danmark upplever cirka 10-15% av alla födande att blöda mer än ½ liter, medan 6-7% förlorar över 1 liter blod efter förlossningen. Det kan låta mycket, men större blödningar kan lyckligtvis behandlas med mindre kirurgiska ingrepp och/eller medicin.
Det är dessutom viktigt att komma ihåg att kroppen under graviditeten har bildat 1-1½ liter extra blod, och det finns därför “utrymme” att förlora en del av det under förlossningen. Bland de kosttillskott som rekommenderas för gravida, är järn viktigt, eftersom det är en av de “byggstenar” som utgör blodcellerna.
LÄS OCKSÅ: 5 anledningar att använda en sköljflaska efter förlossningen
De första dagarna efter ditt kejsarsnitt eller vaginala förlossning, kommer du förmodligen att blöda motsvarande en riktigt kraftig menstruation. Det handlar om färskt blod i en stark röd färg, och du kanske ser att blodet kommer ut i klumpar – så kallade blodkoagler.
Under de följande åtta veckorna bör din blödning/avslag avta långsamt, men det kan variera lite från dag till dag, och fysisk aktivitet kan till exempel göra att blödningen ökar i intensitet. Med tiden kan du byta de riktigt stora bindorna mot lite mindre bindor eller gå över till menstruationstrosor.
Om du börjar blöda kraftigt, eller om blödningen ökar efter flera dagar med små blödningar, bör du för säkerhets skull kontakta förlossningsavdelningen eller din egen läkare.
En plötslig kraftig blödning efter förlossningen kan bero på att det fortfarande finns rester av moderkakan kvar, och om så är fallet är det viktigt att det upptäcks i tid och behandlas. Det kan vanligtvis lösas medicinskt och kräver endast i sällsynta fall en skrapning.
Är det normalt med klumpar i blodet?
Det kan vara en chock när man byter efterfödselbindor efter förlossningen och upptäcker en eller flera klumpar i blodet. Dessa blodklumpar uppstår eftersom blodet koagulerar och bildar det som också kallas blodkoagler, och du ser det kanske särskilt efter att ha legat ner en längre tid.
För vissa kan det vara gränsöverskridande när klumparna glider ut, eftersom de kan vara ganska stora och slemmiga. Det är helt normalt att hitta klumpar i blodet efter förlossningen, men du bör söka läkare om det finns blodkoagler större än mandariner eller hönsägg – särskilt om de åtföljs av smärta i underlivet.
Vilken färg ska blodet ha?
Färgen på din blödning efter förlossning kan variera mycket. I början kommer blodet att ha en stark röd färg, och det kan finnas klumpar i en vinröd färg. Senare kommer du att uppleva avslag i en mer brunaktig eller rosa färg och i slutet är färgen lätt gulaktig.
Avslag (på latin lochia) kan delas in i tre stadier av avtagande färg och mängd: lochia rubra, lochia serosa och lochia alba. Färgförändringen beror på att det kommer mindre och mindre blod från såret i livmodern, och att blodet blandas med slem från livmoderslemhinnan och sekret från slidan.
Om ditt barselsflöde plötsligt blir grönaktigt och/eller börjar lukta mycket starkt, bör du kontakta din läkare, eftersom det kan vara tecken på en infektion.
Barselsflöde eller vanligt flytning?
Huruvida det handlar om barselsflöde eller vanligt flytning efter förlossning, kan vara svårt att avgöra – särskilt när blödningen nästan har upphört. En bra minnesregel är att så länge det finns färg i ditt flytning, är det fortfarande barselsflöde. Färgen betyder nämligen att det fortfarande finns sår i livmodern där moderkakan satt.
Alla kvinnor får flytningar. Vanliga flytningar är vita och kommer i mindre mängder, som sällan leder till helt våta trosor. De är tunna, krämiga eller lätt slemmiga och luktar sällan.
Mängden och lukten beror på saker som cykel, ålder och sexuell aktivitet. Det gäller för alla kvinnor – födande eller ej, att man bör få det undersökt om ens flytningar luktar illa.
Vaginal förlossning eller kejsarsnitt: Är det skillnad på blödningen?
Det är i princip ingen skillnad på blödning efter vaginal förlossning och blödning efter kejsarsnitt. I båda fallen beror blödningen på att livmodern lämnas med ett öppet sår där moderkakan har suttit.
Däremot kan förlossningens förlopp, komplikationer och försenad amningsstart påverka hur snabbt livmodern återgår till sin ursprungliga storlek, liksom moderns ålder och antalet tidigare förlossningar kan spela in. Det finns många okända faktorer.
Det kirurgiska snittet i livmodern kan kanske omedelbart ge mer intensiva blödningar, men å andra sidan kan det också komma extra blod efter en vaginal förlossning på grund av skador i förlossningskanalen och bristningar.
LÄS OCKSÅ: Sömnad efter förlossning: Här är allt du behöver veta
Dessutom kan du ha oturen att få hemorrojder under graviditeten eller i samband med förlossningen, och det kan leda till blödningar från anus. Det är viktigt att skilja var blödningarna kommer ifrån, eftersom blödande hemorrojder kräver närmare undersökning.
Min blödning efter förlossningen kommer och går
Det är inte ovanligt att blödningen efter förlossningen varierar lite i styrka från dag till dag, men generellt bör den avta. Om du märker att din blödning plötsligt ökar, bör du kontakta din läkare.
Precis efter förlossningen kan du uppleva att du blöder lite mer om du är fysiskt aktiv eller anstränger dig mer än vanligt. Kanske kan du ta det som en signal från din kropp att den behöver lite extra omsorg och vila. När du sedan reser dig upp efter att ha legat ner en längre tid, kan det komma en rejäl mängd blod. Det är helt normalt.

5 bra tips när du blöder efter förlossningen
- Byt binda ofta för att förebygga svamp och andra infektioner
- Använd inte tampong eller menskopp – det ökar risken för infektioner
- Undvik badkar, simhall och bad i havet så länge du blöder
- Använd en sköljflaska för att rengöra underlivet från stelnat blod
- Om du är redo för sex med penetration, använd kondom
Blöder fortfarande efter förlossningen – bör jag vara orolig?
En minoritet kommer att ha småblödningar upp till tio veckor efter förlossningen. Det är inte nödvändigtvis ett farligt tecken. Vid 8-veckorskontrollen kommer din läkare att fråga om blödningen har upphört och göra en gynekologisk undersökning för att kontrollera att allt är som det ska.
Om du fortfarande blöder vid denna undersökning, bedömer din läkare om ytterligare undersökningar är nödvändiga. Om det är något fel, till exempel en kvarvarande del av moderkakan, kommer det att åtgärdas. Av denna anledning är det viktigt att gå på 8-veckorskontrollen, liksom att alltid lyssna på kroppens signaler och agera om något känns fel.
När ska jag ringa läkaren?
När man plötsligt står med en nyfödd och en efterförlossningskropp kan det vara svårt att veta vad som är normalt och förväntat, och vad som är utanför det vanliga. En tumregel är att du alltid bör ringa din läkare om du är osäker. De kan ge dig råd om vad du ska göra.
Du bör ringa din läkare om…
- du plötsligt börjar blöda väldigt kraftigt
- det finns klumpar i blodet som är större än ett ägg
- du får feber, känner dig dålig och/eller har starka smärtor
- din blödning/avslag är grönaktig och luktar starkt
- efterförlossningsblödningarna inte minskar över veckorna
Dessa saker kan vara tecken på att det finns en infektion i såret, att livmodern har svårt att dra ihop sig, eller att en del av moderkakan sitter fast. Vid svåra smärtor eller oro utanför läkarens öppettider kan du kontakta förlossningsavdelningen eller ringa jourläkaren (1813).