När blir magen normal igen efter förlossningen?

Varför är magen fortfarande stor efter förlossningen? Hur lång tid tar det egentligen innan magen har dragit ihop sig? Och när får man börja träna den igen? Hitta svaren här.

Senast uppdaterad den

Faktagranskad av:

Tilde Bøgild

Jordemoder

En graviditet är en enorm omställning för kroppen. Under 9 månader förändras den både inuti och utanpå, och även efter att ditt lilla underverk har kommit till världen har din kropp mycket arbete kvar att göra.

Du kanske märker att din mage fortfarande ser gravid ut, även om det inte längre finns en bebis därinne, och det finns faktiskt en bra förklaring till det.

“Det finns ett stort hålrum där barnet har varit. Det hålrummet måste dra ihop sig så att livmodern kommer på plats igen”, berättar Tilde Bøgild, som är barnmorska vid Smertefri Fødsel.

Den goda nyheten är att magen drar ihop sig helt av sig själv. Men det kräver tålamod, och du kan inte förvänta dig en platt mage från den dag du lämnar sjukhuset. Läs vidare här för att bli klokare på när magen blir normal efter en förlossning.

Varför är magen fortfarande stor efter förlossning?

Förutom det stora hålrummet från bebisen som måste dra ihop sig, finns det en rad andra saker som också kan göra att din mage är stor efter en förlossning. Det förklarar barnmorska Tilde Bøgild.

“Före graviditeten är magmusklerna helt samlade framtill, men när man blir gravid delar sig musklerna. Dina tarmar måste lägga sig på plats, din lever blir förskjuten och måste ställa sig på plats. Kroppen ser helt annorlunda ut – både inuti och utanpå – efter en förlossning”.

Hon understryker att de flesta av dessa saker kommer på plats helt av sig själva, men att vissa kvinnor upplever så kallad rectus diastase – eller delade magmuskler – där magmusklerna inte drar ihop sig. Det kan innebära att man fortfarande ser gravid ut lång tid efter förlossningen, och om man har besvär av det rekommenderar hon att prata med en fysioterapeut om det.

Läs också: Rectus diastase – fysioterapeutens guide till delade magmuskler efter förlossningen

När drar magen ihop sig igen?

Innan magen ser normal ut igen, måste den genomgå en stor transformation. Livmodern måste dra ihop sig, tarmar och lever måste lägga sig till rätta, magmusklerna måste komma på plats och huden måste dra ihop sig. Det fantastiska är att din kropp kan klara detta helt själv.

Redan efter de första dygnen har din kropp gjort en stor del av arbetet, men det kan ta längre tid innan allt är på plats.

“Livmodern lägger sig på plats inom de första 6 veckorna. Magmusklerna tar lite längre tid,” förklarar Tilde Bøgild. Studier visar att 2 av 3 kvinnor upplever att deras magmuskler samlar sig igen ungefär ett år efter förlossningen. Tilde Bøgild rekommenderar att man kontaktar en fysioterapeut om magen fortfarande ser mycket gravid ut 3 månader efter förlossningen och du misstänker delade magmuskler.

“Om man har besvär av det, tycker jag att man ska få hjälp,” säger hon.

När kan jag börja träna magen igen efter förlossningen?

När du kan börja träna efter förlossningen är mycket individuellt. Det beror både på vad din utgångspunkt var innan förlossningen, hur aktiv du har varit och hur din förlossning har varit.

Men om du vill ge dig själv de allra bästa förutsättningarna för att komma igång med träningen efter förlossningen, kan det vara en bra idé att börja med knipövningar.

“Du kan gärna börja med att känna efter om du överhuvudtaget kan känna din ändtarm och hålla inne en fis. Det kan man troligtvis inte i början, och då ska man inte bli rädd. Det kan mycket väl vara så att du inte kan knipa alls, men då är det bara den utgångspunkt du startar från,” säger Tilde Bøgild.

Hon rekommenderar att börja med knipövningar redan från förlossningen, och när du känner dig redo kan du så smått börja träna magen.

“Det är en bra idé att bygga upp lite styrka i din core, så att du kan börja träna hela coremuskulaturen med rygg, bäcken och mage.”

Få råd om hur du tränar efter en förlossning med vår guide till knipövningar och dessa skonsamma övningar.

Läs också: Ditt underliv efter förlossningen: 5 goda råd från fysioterapeuten

Bristningar och lös hud

Kanske har du märkt att det inte bara är magens form som har förändrats: Vissa får bristningar när de har varit gravida, medan andra bara upplever få förändringar i huden. Men oavsett om du har fått bristningar eller inte, så kommer hudens struktur att förändras efter en graviditet och förlossning.

“Efter att du har blivit mamma en gång, kommer din hud att förändras. Det kan mycket väl vara så att den drar sig fint på plats och att du inte får bristningar, men du kommer att märka att din hud känns annorlunda. Den blir lite silkeslen eftersom den blir något mer slapp,” berättar Tilde Bøgild.

Hon understryker att det inte nödvändigtvis blir mer efter att ha fött fler barn. Men efter första graviditeten kan du inte undvika att din hud förändras.

För vissa kan det kännas skönt att bära efterfödselkläder med lätt kompression, eftersom det bidrar till en känsla av att vara omfamnad och stöttad. Det kan till exempel vara våra postpartum leggings eller shorts

När återgår magen till det normala efter kejsarsnitt?

I princip gäller samma sak som för vaginala förlossningar. Efter 6-8 veckor borde livmodern ha lagt sig på plats och magen börjar se ut som vanligt. Men läkningen av musklerna efter ett kejsarsnitt kan ta längre tid, och därför måste man ha mer tålamod för att få en platt mage efter kejsarsnitt.

Läs också: Magen efter kejsarsnitt – här är allt du behöver veta

“Kejsarsnitt är en verklig operation där musklerna skärs av. Därför måste man nödvändigtvis ha lite mer tålamod,” understryker Tilde Bøgild, som rekommenderar att konsultera en fysioterapeut om man är osäker på hur man påbörjar sin träning efter kejsarsnitt.

Hon understryker dock att precis som för vaginala förlossningar kan man också börja med knipövningar direkt, även om man har fått kejsarsnitt.

Läs också

Bristing vid födsel: Detta bör du veta om risker, lindring och förebyggande

5 bra råd när du blöder efter förlossning

Underlivsprolaps efter förlossning: Vad kan du göra?

Förlossning: Den stora guiden till allt du behöver veta om att föda