Momkind hjälper dig med allt du behöver veta om din förlossning

När du har kommit en bit in i tredje trimestern och förlossningen börjar närma sig, är det normalt att bli nervös. Detta gäller särskilt för förstföderskor, för vilka situationen kan verka ganska abstrakt. Under denna tid kan det vara ett stort stöd att höra andras förlossningserfarenheter.

Förlossningsförberedelse

Det är viktigt att man som blivande mamma är förberedd på att verklighetens förlossningar sällan ser ut som de gör på TV. Vissa kvinnor har naturligtvis turen att föda barn utan större besvär, men de komplicerade förlossningarna förtjänar också representation.

Vid barnmorskekonsultationer och läkarbesök kan du inför förlossningen lära dig om viktiga förlossningstecken såsom småblödningar, vattenavgång osv. Kom ihåg att ställa frågor. Samtidigt kan kurser i förlossningsförberedelse – som t.ex. Smärtfri Förlossning – utrusta dig med särskilda tekniker som kan vara till stor nytta när värkarna börjar.

Dessa professionella former av förlossningsförberedelse bör dock inte stå ensamma. Våra MomStories tillför det personliga och (k)ärliga mamma-till-mamma perspektivet. Här handlar det inte så mycket om nätbyxorefterförlossningsblödning och sjukhusväskor, men mer om de starka känslor som kommer före, under och efter en förlossning.

När föder jag?

De flesta graviditeter varar omkring 40 veckor, så det bästa sättet att beräkna ditt beräknade förlossningsdatumär att räkna 40 veckor (280 dagar) från den första dagen i din senaste menstruationsperiod. Så beräknar läkaren ditt barns födelsedag, och det är generellt en ganska bra riktlinje.

Om du inte kan minnas den första dagen i din senaste menstruation eller inte är säker på när du hade oskyddat samlag, kan ultraljudsundersökningar hjälpa till att bestämma ditt förlossningsdatum. Dock är det viktigt att komma ihåg: Det är lika normalt att föda en vecka före eller efter beräknat datum.

När föder förstföderskor?

Förstföderskor har i högre grad en tendens att gå över tiden, och enligt Sundhedsdatastyrelsen gäller det för 28% att den lilla nykomlingen först gör sin ankomst efter 40+6. Av hänsyn till barnets hälsa rekommenderas det inte att gå över 42 veckor. Om du inte önskar igångsättning, kommer du att erbjudas extra kontroller.

När föder omföderskor?

Generellt gäller det att omföderskor föder lite tidigare än förstföderskor, och förlossningen går vanligtvis snabbare med mindre risk för bristningar. Om du vid din första förlossning gick över tiden, finns det dock en tendens att detsamma sker andra gången.

Symptom på förlossning

På film är ett stort vattenplask på golvet det klassiska tecknet på förlossning. En förlossning startar dock inte alltid med att vattnet går, och det är sällan ett vattenfall. I vissa fall är känslan av menstruationssmärtor tecken på begynnande värkar, liksom det har betydelse om slemproppen har gått.

En slempropp kan definieras som en försegling i livmoderhalsen som håller bakterier borta. Den kommer ut med en tjock och seg konsistens, och det kan ibland ske över flera dagar. Andra symptom på att du är på väg in i aktiv förlossning kan vara diarré och tyngdkänsla i bäckenet.

Hur lång tid tar en förlossning?

För förstföderskor gäller det att förlossningen varar längre tid än vad som är fallet för omföderskor. Det gäller särskilt den latenta fasen, som kommer före aktiv förlossning, och du kan faktiskt ha värkar i upp till 20 timmar. Den aktiva delen, krystfasen, tar i de flesta fall under en timme.

En förlossning kan se ut på många sätt, varför det är svårt att ange en tidsram. Dessutom bör det skiljas mellan den tid då du har regelbundna värkar och den tid då du har oregelbundna värkar. Du kan förbereda dig genom att lära dig mer om de olika faserna i en typisk förlossning.

Förlossningens faser

Förlossningen kan delas in i en rad faser, som samlas under en öppningsperiod, utdrivningsperiod och efterbördsperiod. Först ökar värkarna i intensitet, och du öppnar dig. Därefter rör sig barnet längre ner, och du börjar krysta. Till sist, efter att barnet har gjort sin ankomst, ska du krysta ut moderkakan.

Har jag värkar?

De flesta känner till värkarna som tecken på förlossning, men hur känns värkar? Vissa kanske menar att om du har värkar, kommer du sällan att tveka. Värkar kan beskrivas som menstruationskramper som ger smärta i rygg och underliv, medan det trycker ner i bäckenet.

Det är bra att kunna skilja mellan de olika typerna av värkar samt känna till reglerna för värkintervall. Detta har nämligen betydelse för när du ska föda. Är du inte säker på om värkarna har börjat, kan du vara lugn. Förvärkar eller oregelbundna värkar betyder som regel att du fortfarande är i den tidiga fasen av din förlossning.

Hur börjar värkar?

Typiskt känns värkar som en smärta eller ett tryck som börjar i ryggen och rör sig till framsidan av din underliv. Det kan upplevas som en rullande rörelse. Till skillnad från förvärkar blir de “äkta” värkarna mer intensiva över tid. Under de regelbundna värkarna blir magen stram och hård.

Det är en bra idé att både du och din partner eller stödperson förstår att mäta värkintervall. Värkintervall ska förstås som varaktigheten i sekunder från det ögonblick då en värk börjar till nästa gör sin ankomst. Vid regelbundna värkar med 5 minuters intervaller är det dags att kontakta förlossningsavdelningen.

Hur ont gör det att föda?

Det sanna – om än irriterande okonkreta – svaret är att det är individuellt, hur smärtsam en förlossning är. Anledningen till att det inte kan ges ett entydigt svar är att förlossningar förlöper på olika sätt, liksom vi som människor har olika smärttröskel.

Oavsett vad kommer du att göra klokt i att vara förberedd på lite av varje. Se till att ha en välfylld mombox redo, som minst innehåller en sköljflaska och kyl- och värmepåse för smärtlindring nedtill. Oavsett om du har brustit och fått stygn i mellangården eller inte, så kommer du utan tvekan att vara öm där barnet har kommit ut!

Vad är smärtfri förlossning?

Smärtfri förlossning är en kurs i förlossningsförberedelse, som är utvecklad av Anja Bay, varför tekniken också kallas Anja Bay-metoden. Det handlar om ett genomtestat och mycket populärt program där du lär dig hantera smärta och panik inför förlossningen. Anja Bay erbjuder också kurser i smärtfri amning.

Förlossningsberättelser från andra födande

Det kan vara ett enormt stöd att läsa andras förlossningsberättelser inför egen förlossning. Oavsett om du ska föda med kejsarsnitt, planerar att föda vaginalt med naturlig smärtlindring eller något helt annat, kan andras erfarenheter hjälpa dig på vägen. Du hittar en lång rad personliga MomStories här.

Du kan också ha nytta av att läsa förlossningsberättelser om du befinner dig i den situationen att drömmen om det perfekta förlossningsförloppet brister. Här är det naturligt att drabbas av både skam och sorg, men de tankarna bör du inte sitta ensam med medan du kämpar med amning, kejsarsnittärr, sömnbrist osv.

Dela – dela – dela!

Genom att dela ditt eget förlossningsförlopp med andra kvinnor – t.ex. som en MomStory eller ett inlägg i momkinds Facebook-grupp – är du med och belyser fler sidor av hur en förlossning kan se ut. Naturligtvis kan du också nöja dig med att dela dina tankar om förlossningen med vänner, familj och/eller mammagrupp.

Om du har gått igenom en traumatisk förlossning kan det kännas terapeutiskt att skriva ner upplevelsen. Det gäller faktiskt för trauman av alla slag, och det är en populär metod i terapissammanhang. Många upplever det som en lättnad när orden kommer ut i skrift.

Här på momkind.se kan du också läsa om att välja mellan kejsarsnitt eller naturlig förlossning.