Gravid vecka 23 (22+0 - 22+6)

Nu går det undan – barnet växer som aldrig förr, och din kropp förbereder sig för andra halvan av graviditeten. Du känner säkert av både fysiska och mentala förändringar som understryker att du närmar dig målet! Läs mer här.

gravid uge 23

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 23

Hej mamma, välkommen till vecka 23! Bebisen kan nu känna igen röster – kanske din eller din partners. Och den lilla har lanugo-hår över hela kroppen. En liten fluffig boll! Bebisen väger nu 510 gram. Hur är det med dig? Din mage kanske börjar kännas tung, och ryggen kan kännas av, särskilt när dagen lider mot sitt slut. Vissa får de berömda vadkramperna på natten, och det kan också vara så att du har märkt att det blivit lite svårare att hålla tätt när du nyser eller hostar. 126 dagar kvar till beräknad förlossning – nedräkningen har börjat!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 23 som gravid?

I vecka 23 är det mycket aktivitet både i din kropp och hos bebisen. Du kanske börjar känna små hickningar från bebisen, som övar på att andas genom att svälja fostervatten. Det känns som små rytmiska stötar i magen – ganska häftigt, eller hur? Samtidigt är bebisens hörsel nästan fullt utvecklad, så höga ljud kan få den lilla att hoppa till. Du kommer säkert också märka att din mage växer snabbt nu, och kanske förvärkar kan börja göra sig påminda. Kom ihåg att ta pauser och dricka mycket vatten för att hålla igång – särskilt om du besväras av svullna ben eller de irriterande vadkramperna.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 23?

Din kropp är i full gång med att anpassa sig till bebisens tillväxt. Livmodern växer, och det kan ge känslan av håll eller ligamentsmärtor – den där stickande känslan i sidorna. Förvärkar kan börja dyka upp nu – små, smärtfria sammandragningar som hjälper kroppen att förbereda sig för förlossningen. Många gravida upplever svullna ben och fötter, särskilt efter att ha stått eller suttit i samma position under lång tid. Se till att vila med fötterna upp och undvik för tighta kläder. Ryggen och ländryggen kan också kännas belastade, så lätt motion som gravidyoga, simning eller en promenad kan verkligen göra underverk. Om du mår bra kan du också fortsätta med t.ex. löpning och styrketräning, som innan du blev gravid. Det handlar om att lyssna på kroppen och stanna upp vid t.ex. tyngdkänsla och dra ner på tempot om du får många förvärkar.

Vad händer med bebisen i magen vecka 23?

Bebisen är nu cirka 28 cm lång och väger omkring 510 gram. Hörseln förbättras dag för dag, och de små benen i öronen är nu hårdare, så bebisen kan höra ljud både från din kropp och från världen utanför. Lungorna producerar också surfaktant – ett ämne som gör det möjligt att andas när bebisen kommer ut i världen. Huden är fortfarande tunn och genomskinlig, men nu börjar det komma lite pigment i huden. Och den mjuka lanugobehåringen som täcker hela kroppen hjälper till att hålla värmen – ganska sött, eller hur?

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 23

  • Förvärkar: Små, oregelbundna sammandragningar – livmoderns sätt att öva sig.
  • Svullna ben och fötter: Ödem, särskilt i slutet av dagen, kan orsaka svullnad.
  • Vadkramper: De där irriterande kramperna som ofta kommer på natten. Stretchövningar kan hjälpa.
  • Urinproblem: Nysningar eller hosta kan få dig att tappa lite kontroll över blåsan.
  • Ligamentsmärtor: Den stickande känslan i sidorna när livmodern växer.
  • Hicka från bebisen: Rytmiska små rörelser som känns som små stötar i magen.

Det du bör komma ihåg denna graviditetsvecka

Just nu är det extra viktigt att ta hand om dig själv. Om du upplever svullna ben eller ömma vader, försök att vila med fötterna upp och ägna dig åt mild motion som stretchövningar eller yoga. Att dricka mycket vatten hjälper också till att hålla cirkulationen igång. Överväg stödstrumpor om svullnaden är besvärande. Kom också ihåg att få ordning på praktiska saker som föräldraledighetsplaner och att prata med din arbetsgivare om ledighet – om du inte redan har gjort det!

Mitten av andra trimestern

Många gravida upplever att magen växer snabbt nu, vilket kan ge utmaningar som förvärkar, svullna ben och ryggont. Bristningar kan också börja dyka upp, särskilt på magen och brösten, eftersom huden sträcks. Det kan vara en bra idé att använda en fuktgivande olja för att hålla huden smidig och minska klåda, men kom ihåg att bristningar ofta är genetiska och en del av att växa ett litet liv. De kommer att bli mindre synliga med tiden – de är dina alldeles egna modermärken!

Tillbaka till vecka 22 Fram till vecka 24

Läs också

Stretchmärken: Varför uppstår de och vad kan du göra åt dem?

Jag var tvungen att byta trosor varje gång jag nös

20 födandes erfarenheter av kejsarsnitt

Allt du behöver veta om åderbråck i underlivet, ljumsken och på benen