Gravid vecka 27 (26+0 - 26+6)

Bebisen utvecklas i en rasande takt, och din kropp arbetar intensivt för att hålla jämna steg. Det innebär både spännande förändringar, men kanske också några fler utmaningar längs vägen. Läs mer här.

gravid uge 27

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 27

Hej mamma, du är nu i vecka 27! Smaklökarna hos bebisen är helt utvecklade, och detsamma gäller ögonen, ögonfransarna och näthinnan. Bebisen kan nu blinka och börja titta runt i mörkret. Bebisen väger nu omkring 900 gram. Och hur är det med dig? Det börjar bli ganska trångt i magen, och du kan säkert känna hur organen trycks ihop för att ge plats åt bebisen. Den växande magen och extra vikten kan också ge dig obehag i ryggen och benen. Det är helt okej om det känns som en kamp vissa dagar. Håll ut – du har nu 98 dagar kvar till beräknad förlossning!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 27 som gravid?

I vecka 27 börjar du verkligen märka hur mycket bebisen tar plats i magen. Kanske har du svårt att hitta en bekväm sovställning eftersom magen har blivit så stor. Du kan också uppleva att det blir svårare att andas djupt eftersom livmodern trycker på dina organ. Bebisen är nu så stark att du kommer kunna känna många olika rörelser – kanske till och med små händer eller fötter som trycker mot din mage. Det är lugnande att känna liv, och det ger dig en bra känsla av att bebisen mår bra och trivs.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 27?

Denna vecka kan du verkligen känna att din kropp börjar anpassa sig till den växande livmodern. Ryggsmärtor och tryck över bröstet kan bli en del av din vardag, eftersom bebisen nu tar mycket plats i magen. Din sömn kan också störas av frekventa toalettbesök – bebisen trycker ju på blåsan! Du kan också börja märka svullnad i benen, vilket kan få dina fötter att kännas tunga. Nu när vikten ökar snabbt är det viktigt att hålla sig fysiskt aktiv. En promenad, lätt motion eller graviditetsyoga kan hjälpa till att hålla kroppen stark och minska besvären.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 27?

Din bebis är nu omkring 35-37 cm lång och väger cirka 900 gram. Bebisens hjärna utvecklas snabbt, och de karakteristiska fårorna och vindlingarna bildas för att ge plats åt fler hjärnceller. Bebisen kan nu öppna och stänga ögonen och börjar reagera ännu mer på ljus och ljud utanför livmodern. Lungorna är fortfarande under utveckling, och om bebisen skulle födas nu skulle det behövas hjälp med andningen. Din lilla knopp är fortfarande tunn och rynkig, men fettlagren under huden växer snabbt och kommer snart att hjälpa till att reglera kroppstemperaturen.

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 27

  • Ryggsmärtor: Den växande livmodern kan orsaka obehag i ländryggen.
  • Vadkramper: Dessa irriterande kramper i benen, särskilt på natten, kan bli vanligare.
  • Svullna fötter och ben: Kroppen håller kvar vätska, vilket kan leda till svullnad i fötter och vrister.
  • Täta toalettbesök: Bebisens tryck på blåsan innebär fler besök på toaletten – om och om igen.
  • Förvärkar: Du kan börja känna små, lätta sammandragningar i livmodern när den förbereder sig för förlossningen.
  • Trötthet: Kroppen arbetar på högvarv, och det kan lämna dig utmattad.

Detta bör du komma ihåg denna graviditetsvecka

Nu är det en bra tid att börja överväga förlossningsförberedelser om du inte redan har anmält dig till en kurs. Fundera över vad dina önskemål för förlossningen är. Kom också ihåg att ta hand om din kropp. Lätt motion, hälsosam kost och mycket vila är nyckeln till att ta dig igenom denna sista etapp. Lyssna på din kropp – när den ber om pauser, ta dem.

Slutet av andra trimestern

Du närmar dig slutet av andra trimestern, och snart går du in i den sista fasen av din graviditet. Med den ökande vikten och bebisens tryck på dina organ är det helt normalt att känna mer obehag i både ryggen och bäckenet. Många upplever vid denna tidpunkt smärtor i bäckenet, höfterna och skinkorna. Om det blir ett problem för dig, kom ihåg att ta korta steg, undvik tunga lyft och gör några lätta övningar som stärker din bäckenbotten.

Tre bra råd mot bäckenuppluckring

  • Använd ett bäckenbälte: Det kan ge stöd och lindra smärta när du är på språng.
  • Ta pauser: Lägg dig med fötterna uppe under dagen så att du ger bäckenet ro.
  • Stärk bäckenbotten: Lätta knipövningar kan hjälpa till att stabilisera bäckenet och minska smärta.
Tillbaka till vecka 26 Fram till vecka 28

Läs också

18 bra råd mot foglossning

Fördelar och nackdelar med en hemförlossning

Det hade ju bara gått 5 timmar – borde det inte ta hela dagen?!

Akupunktur som smärtlindring under förlossningen