Gravid vecka 34 (33+0 - 33+6)

Bebisen tar upp mycket plats i magen och din kropp förbereder sig verkligen för den sista etappen mot förlossningen. Det känns – både fysiskt och mentalt. Läs mer här.

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 34

Hej mamma, du är nu i vecka 34! Bebisen tar de sista stegen mot att bli helt redo. Roligt nog kan bebisen faktiskt reagera om du eller din partner trycker på magen på rätt ställen. Bebisen väger nu omkring 2200 gram, och din kropp känner av det också. Kanske har du märkt att dina bröst har börjat läcka råmjölk – det är den första mjölken bebisen får efter födseln, full av proteiner och näring. Det är nu bara 49 dagar kvar till beräknad förlossning – du är nästan där!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 34 som gravid?

Vecka 34 handlar om förberedelse – både för kropp och sinne. Din mage är tung, vilket nog gör det lite svårare att hitta en bra sovställning. Och kanske har det också blivit lite svårare att andas djupt eftersom livmodern trycker uppåt. Svullna händer och fötter är inte heller ovanligt på grund av extra vätskeansamling. Bebisens rörelser kan kännas långsammare eller mer rullande, men fortfarande ganska kraftiga. Du behöver nog också gå på toaletten oftare, särskilt på natten – tack vare din växande livmoder som trycker på blåsan.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 34?

Din kropp går på högvarv i vecka 34, och det märks. Livmodern fortsätter att växa och gör det svårare att andas fritt. Svullnader i händer och fötter kan vara irriterande, men det är normalt och beror på den ökade mängden vätska som kroppen håller kvar. Din blodvolym fortsätter att öka, så kroppen är förberedd på att hantera den blodmängd du kommer att förlora under förlossningen. Sömn kan också bli utmanande – inte bara för att magen är tung, utan också för att bebisens rörelser eller frekventa toalettbesök väcker dig på natten.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 34?

Bebisen väger nu cirka 2200 gram och är ungefär 43 cm lång. Immunförsvaret håller på att bli redo, och bebisen börjar själv producera antikroppar, som kommer att vara viktiga för att klara sig utanför livmodern. Bebisen kan nu skilja mellan ljus och mörker, och det finns en fast sömnrytm – kanske kan du till och med känna när bebisen sover eller är vaken. Om du är förstföderska är det stor sannolikhet att bebisen har lagt sig med huvudet nedåt denna vecka. Om inte, finns det fortfarande lite tid för bebisen att vända sig.

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 34

  • Svullna händer och fötter
  • Sömnproblem, särskilt på grund av magen och frekventa toalettbesök
  • Svårt att andas helt fritt
  • Långsamma, men kraftiga rörelser från bebisen
  • Förvärkar, när livmodern övar sig inför förlossningen
  • Svullna blodådror (åderbråck) och kanske kramper i benen
  • Läckage av råmjölk från brösten
  • Bristningar och en tydlig linea nigra (den mörka linjen på magen)

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Nu är det dags att tänka på de sista praktiska förberedelserna. Har du packat sjukhusväskan? Det är en bra idé att få den klar nu – kom ihåg ombyte, amnings-bh, toalettartiklar och det första setet kläder till bebisen. Börja mentalt förbereda dig för förlossningen. Om du är nervös, prata om dina bekymmer med din barnmorska och få goda råd om smärtlindring och vad du kan förvänta dig av förlossningsförloppet. Det kan hjälpa att vara förberedd.

Mitten av tredje trimestern

Nu är du väl inne i tredje trimestern, och det är helt normalt att ha blandade känslor. Kanske ser du fram emot att träffa bebisen, men du kan också vara nervös inför förlossningen – eller bara trött på att bära den stora magen överallt. Kom ihåg att det är okej att ta det lugnt och lyssna på din kropp. Många upplever förlossningsrädsla, men det kan hjälpa att förbereda sig mentalt. Ju mer du vet om vad som ska hända, desto tryggare kommer du att känna dig. Överväg att gå en förlossningsförberedande kurs eller lär dig om andning och smärtlindring för att boosta ditt självförtroende inför den stora dagen.

Tillbaka till vecka 33 Fram till vecka 35

Läs också

Förlossning: Den omfattande guiden till allt du behöver veta om att föda

Förlossningsgåva: 16 presenter till den nya mamman när hon går på föräldraledighet

Sex och graviditet: 6 njutningsfulla positioner med mage

Så här använder du en kylkudde för att lindra dina smärtor efter förlossningen