Gravid vecka 35 (34+0 - 34+6)

Vecka 35 är här, och nu börjar bebisen verkligen förbereda sig för födseln. Du kan säkert känna att kroppen också närmar sig slutspurten – både fysiskt och mentalt. Läs mer här.

gravid uge 35

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 35

Hej mamma, vecka 35! Bebisen har blivit så stark att sparkar och knytnävar kanske kan ses utifrån. Det är ganska häftigt! Vissa bebisar - men långt ifrån alla - vänder sig redan nu med huvudet nedåt, redo att komma ut. Bebisen väger nu cirka 2400 gram. Och din kropp? Kanske har du lite svårt att få en god natts sömn, särskilt om du också har fått rastlösa ben. Den mörka linjen från blygdbenet till naveln, linea nigra, har säkert också blivit mer framträdande, liksom eventuella bristningar. Och om du planerar en vaginal förlossning är det här ett riktigt bra tillfälle att börja med mellangårdsmassage. Det är nu 42 dagar kvar till beräknad förlossning – snart får du träffa din bebis!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 35 som gravid?

I vecka 35 börjar det bli ganska tydligt att förlossningen närmar sig. Många bebisar lägger sig med huvudet nedåt nu, vilket kan lätta trycket på dina lungor – men istället kommer det att skapa mer tryck på blåsan. Det betyder fler toalettbesök, särskilt på natten, när sömnen redan kan vara lite utmanad. Förvärkar kan också bli mer intensiva, vilket är helt normalt, eftersom kroppen förbereder sig för det stora arbetet som väntar. Nu är det dags att på allvar börja de mentala och praktiska förberedelserna inför förlossningen. Prata med din barnmorska om förlossningens förlopp och vad du kan göra för smärtlindring.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 35?

Din kropp genomgår stora förändringar denna vecka. Magens tillväxt innebär att bebisen nu fyller det mesta av livmodern. Om bebisen har vänt sig med huvudet nedåt, kommer du nog att känna lite lättnad vid andningen, men blåsan får istället extra tryck, så toalettbesöken blir oftare. Du kan också uppleva smärtor i ländryggen och bäckenet, eftersom kroppen förbereder sig för förlossningen. Förvärkarna kan kännas kraftigare, men de är kroppens naturliga träning av livmodern inför värkarna under förlossningen. 

Att förbereda dig mentalt och fysiskt för förlossningen är till stor hjälp. Gå på förlossningsförberedelse för att lära dig om förlossningens faser och få konkreta verktyg för smärtlindring som andningsövningar och avslappning. Om du planerar en vaginal förlossning kan du också lära dig om mellangårdsmassage för att minska risken för bristningar. Prata med din partner eller förlossningsstöd om hur de kan stötta dig under förlossningen – det är viktigt, så att de kan hjälpa dig på bästa sätt när dagen kommer.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 35?

Bebisen är nu omkring 44 cm lång och väger ca 2400 gram. Bebisens hud är fortfarande täckt av ett lager fosterfett som skyddar mot fostervattnet. Det finns inte mycket plats kvar i livmodern, så rörelserna blir mer glidande och långsamma istället för kraftiga sparkar. Du kommer dock fortfarande att känna bebisen röra sig varje dag. Bebisens ansiktsdrag har blivit rundare i takt med att fettlagren under huden utvecklas. Bebisens lungor är fullt utvecklade, vilket innebär att din lilla kan faktiskt andas själv. Och om du skulle gå in i förlossning, är du nu så långt gången i graviditeten att man inte kommer att göra något för att stoppa värkarna.

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 35

  • Oftare förvärkar
  • Frekventa toalettbesök, särskilt på natten
  • Tryck i ländryggen och bäckenet
  • Oro i benen, särskilt på kvällen och natten
  • Sömnproblem på grund av obehag och tankemyller
  • Ömma och svullna fötter
  • Mer synlig linea nigra och bristningar
  • Ökat tryck från bebisen, särskilt om huvudet är på väg ner i bäckenet

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Det är dags att få ordning på de sista praktiska sakerna innan förlossningen. Har du packat din sjukhusväska? Det är en bra idé att vara förberedd – kom ihåg ombyte, amnings-bh, toalettartiklar, lite snacks och bekväma underkläder till dig själv. Du ska självklart också ha med bebisens första kläduppsättning, en babytäcke och bilbarnstolen för hemresan.

Mitten av tredje trimestern

Nu när du är mitt i tredje trimestern är det normalt att ha blandade känslor. Å ena sidan ser du fram emot att träffa bebisen, men oro för förlossningen och den kommande föräldrarollen kan också ta upp mycket tankeverksamhet. Din kropp arbetar för fullt för att förbereda sig för förlossningen, och många gravida känner sig trötta och ömma. Ge dig själv tid att slappna av och ladda upp. Förberedelse kan hjälpa till att minska nervositeten – förlossningsförberedelse, andningstekniker och avslappning kan stärka ditt självförtroende så att du känner dig mer redo för det som kommer.

Tillbaka till vecka 34 Fram till vecka 36

Läs också

Guide – Så utför du mellangårdsmassage

Barnmorskorna: Hur du förbereder dig inför förlossningen

Viktuppgång och graviditet: Hur mycket ska man gå upp i vikt?

Gravid och trött? Här är de 7 bästa råden