Du är nu gravid i vecka 35
Hej mamma, vecka 35! Bebisen har blivit så stark att sparkar och knytnävar kanske kan ses utifrån. Det är ganska häftigt! Vissa bebisar - men långt ifrån alla - vänder sig redan nu med huvudet nedåt, redo att komma ut. Bebisen väger nu cirka 2400 gram. Och din kropp? Kanske har du lite svårt att få en god natts sömn, särskilt om du också har fått rastlösa ben. Den mörka linjen från blygdbenet till naveln, linea nigra, har säkert också blivit mer framträdande, liksom eventuella bristningar. Och om du planerar en vaginal förlossning är det här ett riktigt bra tillfälle att börja med mellangårdsmassage. Det är nu 42 dagar kvar till beräknad förlossning – snart får du träffa din bebis!
Vad kan jag förvänta mig av vecka 35 som gravid?
I vecka 35 börjar det bli ganska tydligt att förlossningen närmar sig. Många bebisar lägger sig med huvudet nedåt nu, vilket kan lätta trycket på dina lungor – men istället kommer det att skapa mer tryck på blåsan. Det betyder fler toalettbesök, särskilt på natten, när sömnen redan kan vara lite utmanad. Förvärkar kan också bli mer intensiva, vilket är helt normalt, eftersom kroppen förbereder sig för det stora arbetet som väntar. Nu är det dags att på allvar börja de mentala och praktiska förberedelserna inför förlossningen. Prata med din barnmorska om förlossningens förlopp och vad du kan göra för smärtlindring.
Vad händer med den gravida kroppen i vecka 35?
Din kropp genomgår stora förändringar denna vecka. Magens tillväxt innebär att bebisen nu fyller det mesta av livmodern. Om bebisen har vänt sig med huvudet nedåt, kommer du nog att känna lite lättnad vid andningen, men blåsan får istället extra tryck, så toalettbesöken blir oftare. Du kan också uppleva smärtor i ländryggen och bäckenet, eftersom kroppen förbereder sig för förlossningen. Förvärkarna kan kännas kraftigare, men de är kroppens naturliga träning av livmodern inför värkarna under förlossningen.
Att förbereda dig mentalt och fysiskt för förlossningen är till stor hjälp. Gå på förlossningsförberedelse för att lära dig om förlossningens faser och få konkreta verktyg för smärtlindring som andningsövningar och avslappning. Om du planerar en vaginal förlossning kan du också lära dig om mellangårdsmassage för att minska risken för bristningar. Prata med din partner eller förlossningsstöd om hur de kan stötta dig under förlossningen – det är viktigt, så att de kan hjälpa dig på bästa sätt när dagen kommer.