De 6 bästa råden mot halsbränna och sura uppstötningar när du är gravid

Halsbränna och sura uppstötningar är några av de vanligaste besvären som många upplever under graviditeten. Men finns det något du kan göra för att undvika det? Här får du 6 tips mot halsbränna och sura uppstötningar.

Senast uppdaterad den

Anna Neel Forchhammer

Faktagranskad av:

Anna Neel Forchhammer

Barnmorska

Många känner igen symtomen på halsbränna: en svidande och brännande känsla i magen och matstrupen efter för mycket kaffe. Eller sura uppstötningar efter en stor julmiddag.

När du är gravid kan det kännas som om du ständigt har halsbränna och sura uppstötningar. Du kan få halsbränna när du är gravid i första, andra och tredje trimestern, men ofta är det värst i tredje trimestern, och det är särskilt många som lider av halsbränna och sura uppstötningar på natten.

Är du gravid med halsbränna? Läs vidare här och få de bästa råden för att förebygga halsbränna under graviditeten.

Vad är halsbränna och varför får man halsbränna?

Halsbränna ger en svidande och brännande känsla i mage och hals. Det beror på att magsyra trycks tillbaka genom matstrupen, till exempel om man har extra magsyra eller mycket tryck på magsäcken.

Halsbränna är en av de vanligaste graviditetsbesvären. Och det finns en bra förklaring till det.

Läs också: 10 graviditetsbesvär du bör känna till

“Det finns två predisponerande faktorer. Den ena är hormoner,” berättar Anna Forchhammer, som är barnmorska och grundare av Jordemodertid.

Hon förklarar att graviditetshormonerna relaxin och progesteron gör den så kallade ‘glatta muskulaturen’ mer avslappnad. Den glatta muskulaturen finns bland annat i tarmarna, livmodern och runt blodkärl, men också runt matstrupen. Det gör alltså matstrupens muskler slappare, och de har svårare att stänga för magsyra.

“Det sker eftersom det är samma muskulatur som skapar en motorväg av blodflöde till moderkakan. Och moderkakan är kroppens högsta prioritet när man är gravid”.

Den andra faktorn som ger gravida halsbränna och sura uppstötningar är barnets storlek:

“Många upplever mer halsbränna i slutet av graviditeten, när det också finns ett mekaniskt tryck på tarmar, magsäck och matstrupe från den växande livmodern,” säger Anna Forchhammer.

Men vad är det bästa medlet mot halsbränna när du är gravid? Här får du Anna Forchhammers råd.

1. Ät små måltider

En stor och fet måltid kan få magsyran att bubbla. Så gör dig själv en tjänst och undvik att överfylla magen. Ät hellre många små måltider och försök att inte äta för nära sänggåendet. Då undviker du att ‘njuta’ av magsyra hela natten.

2. Undvik fet, rökt eller stark mat

Viss mat är värre än annan. Om du lider av sura uppstötningar som gravid bör du undvika mycket kryddstark mat, fet mat och rökt mat. Även mycket syrlig mat kan ge en svidande och brännande känsla i magen.

Mat som kan ge halsbränna:

  • Choklad
  • Citrusfrukter
  • Syrlig frukt
  • Lök
  • Fet mat
  • Kryddor
  • Kaffe

3. Minska på kaffet

En lång och tung graviditet kan ge sömnlösa nätter och påsar under ögonen. Och då kan nästa råd kanske vara svårt att höra: Säg adjö till kaffet!

Men de svarta, uppfriskande dropparna är faktiskt en av de saker som kan ge mycket halsbränna.

“Om man är mycket plågad av halsbränna måste man tänka på vad man äter och dricker. Det kan vara ett svårt farväl till koffein. Det är inte roligt,” noterar Anna Forchhammer.

4. Ät neutrala livsmedel

Anna Forchhammers bästa huskur mot halsbränna är ren kemi: Balansera syra med bas. Basiska livsmedel ger lugn åt en annars syrebubblande mage, och Anna Forchhammer tvekar inte om vad hennes favorit är.

“Ät mandlar… Konstant! Ha alltid några mandlar i väskan, i fickan, i plånboken. Se till att ha mandlar med överallt”.

Mat som kan lugna magsyran:

  • Mandlar
  • Bananer
  • Mjölk
  • Bröd och kex

5. Höj huvudet

Har du halsbränna på kvällen när du lägger dig på kudden? Eller kommer de sura uppstötningarna på natten? Då kan det vara så att du behöver ligga lite högre.

“Prova med ett par extra kuddar eller höj huvudändan på din säng. Vissa måste nästan sitta upp och sova den sista delen av graviditeten,” säger Anna Forchhammer.

Höj gärna din huvudända cirka 15-20 cm, så att ditt huvud och din bröstkorg lutar nedåt.

6. Ta ett syreneutraliserande preparat

Om inget annat fungerar, gå till apoteket. Det finns ingen anledning att vara tapper och undvika de syreneutraliserande preparaten, för de kan tas säkert under hela graviditeten.

“Det är så otroligt vanligt att ha behov av något syreneutraliserande. Det är inget fel med att ta det,” säger Anna Forchhammer.

“Det finns inga restriktioner på hur tidigt man får ta det. Tack och lov”.

När ska man kontakta läkaren?

Halsbränna och sura uppstötningar är inget att vara rädd för. Även om det är riktigt irriterande. Men som med allt annat, ska man inte lida i onödan. Så om du är mycket besvärad av sura uppstötningar, kan du alltid prata med din läkare.

Endast i sällsynta fall finns det faktiskt anledning till oro:

“Vissa får så mycket halsbränna att de kräks av det och har svårt att behålla maten. I de situationerna kan det vara en bra idé att kontakta läkaren,” understryker Anna Forchhammer.

Hon jämför det med fall av mycket svår graviditetsillamående, där kroppen tär på sina vätske- och energireserver.

“Halsbränna är bara farligt om man slutar äta. Annars är det helt ofarligt”.

Läs också

Vitaminer som gravid: Vilka kosttillskott bör du ta?

Gravid och trött? Här är de 7 bästa råden

De 10 bästa råden mot vätska i kroppen, svullna fötter och ben

Symfysuppluckring: 13 bra tips mot smärtor i symfysen