Hur kommer du ”ner i kroppen”?
“Att komma ner i kroppen” är ett härligt, något föråldrat 70-talsuttryck, men det beskriver ändå mycket väl vad som krävs för att kunna “vara närvarande” under en förlossning: Att stänga av så mycket tankeverksamhet som möjligt och sträva efter att fokusera på nästa värkpaus.
Att fokusera på och koncentrera sig på det väsentliga arbetet under en förlossning. Inte så mycket mer. I denna övning ligger det enorma mentala arbetet, där man i slutet av graviditeten försöker förbereda sig på vad som helst; på kontrollförlusten och ovissheten om det blir vattenavgång, värkar, kejsarsnitt, förlossning i vatten, i säng, med sugklocka eller en lång krystfas.
Hur kan du lindra smärtorna?
Förlossningar är naturliga och till viss del ostyrbara. Kärnan i förlossningsförberedelse handlar om att lära sig acceptera ett tillstånd av okända bergsetapper som måste övervinnas.
I dagens Sverige är vår inre urkvinna ofta parkerad i ett bortglömt, dammigt hörn. De flesta av oss är inte vana vid den fysiska hängivenheten till kroppens kamp och den ansträngning som en förlossning kräver av oss. Vår hypotes är att det därför finns stort fokus på smärta och smärthantering idag, eftersom den är oss ovan och främmande. Därför bör förlossningsförberedelse sträva efter att förena det fysiska och det psykiska, så att detta önskemål uppfylls.
LÄS OCKSÅ: Så känns värkar – erfarenheter från 30 mammor
Värkarbete kräver, ju djupare man kommer in i förlossningen, full koncentration. Därför bör det finnas tillräckligt med mental och fysisk ro runt kvinnan, så att hennes energi kan användas på rätt saker. Det kroppsliggörs under förlossningen på ett helt konkret sätt. Vi vet att födande kvinnor upplever mindre smärta under förlossningen om de känner sig trygga och förberedda. Ergo är upplevelsen av smärta oskiljaktigt förknippad med kvinnans upplevelse av förlossningen.
Har du en förlossningshjälpare?
Många kvinnor tycker att det ger dem lugn att ha koll på faktuell kunskap om förlossningen, om förloppet, faserna, smärtlindring, möjliga utmaningar osv., så att hon åtminstone inte behöver lägga energi på de tankarna när föreställningen har börjat.
Vi vet att kvinnor upplever mindre värksmärta om det finns en kontinuerlig hjälpare närvarande under förlossningen. Oavsett om hjälparen är kvinnans partner, mamma eller väninna, ska denne vara bekant med tekniker och metoder, så att det blir möjligt att guida den födande när förlossningen är som mest intensiv. På så sätt kommer kvinnan att känna sig mer trygg och i goda händer – händer som vet vad de gör.
Vet du vad oxytocin är?
Hormonet som reglerar förlossningsvärkar är oxytocin. Oxytocin trivs i kroppen när mamman känner sig så trygg och avslappnad som möjligt. Visst, vi vet att förlossningen inte är en semester. Men även här har den födandes mentala och fysiska tillstånd en helt avgörande betydelse för förlossningen.
Ju mer oxytocin, desto bättre värkar och tadaaa: födelsedag! Ergo kan förlossningsförberedelse, som ger kunskap om förlossningen, konkreta verktyg och ger hjälparen en viktig roll under förlossningen, ha betydelse för den födandes upplevelse och förmåga att producera värkar. Därför kan man säga att god förberedelse inför förlossningen kommer att sprida sig som ringar på vattnet.