Hemoroider och graviditet: De 5 bästa råden till dig som är gravid
Vad är egentligen en hemorrojd? Varför är vi extra utsatta för dem när vi är gravida? Och vilka är de bästa tipsen för att bli av med dem? Lär dig mer om varför många gravida upplever att de får hemorrojder under graviditetens gång.

Senast uppdaterad den
Många kvinnor upplever att få hemorrojder under graviditeten. Vår egen enkätundersökning från 2021 visade att cirka 33% av alla gravida har en eller flera hemorrojder under sin graviditet (momkind survey, 2021). Det är bara inte något vi pratar särskilt mycket om. Hemorrojder är lyckligtvis relativt lätta att förebygga och behandla. Här är våra fem bästa råd.
Vad är en hemorrojd?
Ja, låt oss klargöra det. En hemorrojd är detsamma som en åderbråck – alltså en utbuktning av blodkärl i ändtarmen. De flesta hemorrojder sitter uppe i ändtarmen och kan inte ses, men ibland ”buktar de ut” och kan ses vid ändtarmsöppningen.
Hemorrojder delas in efter deras storlek och placering i 4 grader:
- Grad 1 blöder bara, buktar inte ut och syns inte vid ändtarmsöppningen.
- Grad 2 buktar ut när du trycker, men glider tillbaka av sig själv.
- Grad 3 buktar ut konstant och måste skjutas in på plats.
- Grad 4 buktar ut och låter sig inte skjutas på plats (sällsynt tillstånd).

Varför är jag som gravid extra utsatt för att få hemorrojder?
Gravida har större benägenhet att få hemorrojder eftersom den gradvis växande livmodern trycker mer och mer ner i bäckenet. Detta ökar trycket mot blodkärlen vid ändtarmen, och blodets återflöde från bäckenet blir svårare.
LÄS OCKSÅ: Hemorrojder efter förlossning: Här är de 5 bästa råden
Dessutom har gravida ofta problem med hård mage och förstoppning, vilket bland annat beror på hormonella förändringar. När det är svårt att bli av med avföring, tenderar vi att trycka lite extra när vi väl är på toaletten – och tjejer, det gör bara ont värre.
Hur vet jag att jag har en hemorrojd?
Hemorrojder finns i ett område där vi inte tittar så ofta. Kanske upptäcker du hemorrojden en dag när du är på toaletten. Då sitter man där och torkar sig och tänker: ”hej, det är något som känns liiite annorlunda!?” Hemorrojder kan svida, klia eller 'bränna'. De blöder ibland lite vid toalettbesök, särskilt om avföringen är riktigt hård och knölig.
De 5 bästa råden mot hemorrojder
Om du har fått besök av hemorrojderna, kan du själv göra följande:
1. Drick vatten och ät fibrer
Förstoppning och hård mage gör situationen mycket värre om du redan har fått en hemorrojd. Så kom ihåg att dricka rikliga mängder vätska – och helst vatten. Det hjälper också mot förstoppning att äta fiberrik kost, såsom grönsaker, frukt, rågbröd, fullkornspasta och havregryn.
Du kan också strö müsli, havregryn eller linfrön på yoghurten och 'spica upp' den med några katrinplommon, fikon eller aprikoser. Torkad frukt innehåller gott om fibrer och smörjer tarmen. Men inte för mycket – för det finns också mycket socker i.
2. Rör på dig
Kanske inte din favoritaktivitet just nu, och vi förstår det. Motion kan verka som en helt omöjlig utmaning när man mår illa, är dödstrött eller kämpar med en av de många andra klassiska graviditetsutmaningarna. Men försök ändå att röra på dig, eftersom fysisk aktivitet direkt påverkar mag-tarmsystemet. När du motionerar passerar maten nämligen snabbare genom systemet, så att mindre vätska försvinner på vägen. På så sätt blir avföringen mindre hård och lättare att bli av med.
Har du inte ork för löpning och gym, är det helt okej. Utöva den motion du orkar. Det kan vara helt fint att få upp pulsen med en promenad i rask takt, liksom städning och trädgårdsarbete också i viss mån stimulerar tarmmuskulaturen.
3. Bra toalettvanor – ta dig tid!
Om du känner att du behöver gå på toaletten, så gå på toaletten. Inget med att vänta. Om du håller dig för länge, kommer tarmarna helt enkelt att dra ut vätska ur avföringen, och det kan leda till förstoppning. Hård mage, förstoppning och hemorrojder går ofta hand i hand, så det handlar om att förebygga problemet.
När du väl sitter där på toaletten är det viktigt att din hållning är korrekt. Korrekt arbetsställning är nämligen inte bara relevant på kontoret! Du får en bättre tömning av tarmen om du sitter lätt framåtlutad med fötterna placerade på en liten pall.
Andas djupt och ta god tid på toaletten. Slappna av. Brådska är sällan bra. Om du skyndar dig för mycket kanske du inte får ut avföringen ordentligt, och det kan göra situationen värre.
Ge rumpan en kall och lindrande sköljning efteråt med en intim sköljflaska
4. Gör venpumpövningar och massera din mage
Gör venpumpövningar för att sätta igång blodcirkulationen i ditt bäcken. Lägg dig på rygg, böj benen, sätt fötterna i golvet och lyft bäckenet upp och ner, gunga fram och tillbaka så länge det känns bra. 30-60 sekunder är lagom. Ta en paus och upprepa övningen några gånger.
LÄS OCKSÅ: Underlivsprolaps efter förlossning: Vad kan du göra?
När du ändå ligger där, ta ett par minuter och massera din mage. Gör långsamma rörelser med händerna medsols, runt livmodern där tarmen ligger. Andas djupt och känn hur du slappnar av i musklerna.

5. Ge den en ”tryckare”
Ja, det är också ett alternativ, att helt enkelt trycka tillbaka hemorrojden på plats – om du har fått en. Lägg dig på sidan i sängen. Placera ett finger på den och tryck försiktigt in den bakom ringmuskeln. Knip sedan ihop. Det lindrar omedelbart och kan eventuellt hålla hemorrojden borta ett tag.
Kan jag få medicin mot hemorrojder?
Du kan få lindrande behandling i form av hemorrojdsalvor och stolpiller antingen receptfritt eller med recept från läkaren, och dessutom finns det en rad naturliga medel för behandling av hemorrojder. Många kvinnor svär till exempel vid enbärssalva, liksom aloe vera sägs hjälpa mot den smärtsamma, brännande och kliande känslan.
Försvinner hemorrojder av sig själva?
Lyckligtvis kommer de flesta kvinnor att uppleva att hemorrojder under graviditeten försvinner av sig själva efter förlossningen, när trycket i bäckenet upphör. Under tiden handlar det om att lindra besvären genom att följa ovanstående råd, kanske ta en sväng förbi apoteket och dämpa smärtan genom att lägga en kylpåse i trosan.

I särskilt svåra fall kan det krävas ett mindre kirurgiskt ingrepp. Beroende på hur allvarlig hemorrojden är – och hur högt upp den sitter – kan du få en så kallad “elastikligatur” eller genomgå en operation under full narkos, där blodtillförseln till hemorrojden stoppas och den överflödiga slemhinnan sys fast på tarmväggen.
Kom ihåg att du aldrig ska skämmas för att kontakta läkaren om du har problem med hemorrojder eller andra besvär i underlivet. Det är HELT normalt!