Får gravida äta ost?

Det finns sååå många saker man ska undvika att äta när man är gravid, men är ost en av dem? Läs mer om vilka ostar du kan äta när du är gravid här.

Senast uppdaterad den

Graviditetscravings kan komma i många former, och vissa är mer lämpliga än andra. Tyvärr är det så att den lilla grodden kan ta skada av vissa livsmedel, och du bör också lägga alkohol och/eller cigaretter på hyllan.

Den här gången handlar det om ost!

Får gravida äta ost?

Det korta svaret är JA! Som gravid får du äta de flesta typer av ost, och om den har varit en gång i ugnen – eller på annat sätt tillagats med värme, så gäller det faktiskt att du som gravid kan äta alla ostar.

Graviditet och råmjölksost

Det enda du behöver vara uppmärksam på när det gäller graviditet och ost är om det handlar om en råmjölksost. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida undviker mjuka råmjölksostar, eftersom de vanligtvis görs på opastöriserad mjölk. Det betyder att råmjölksostar ofta har en högre koncentration av bakterien listeria.

En hård råmjölksost är dock helt okej att äta som gravid, för i hårda ostar som till exempel Grana Padano och Gruyére kan listeriabakterien inte växa. Det gäller däremot för de mjuka råmjölksostarna att bakterietillväxten ökar med tiden, även om den är i kylskåpet.

Vad är råmjölksost?

Råmjölksost är ost gjord på färsk, opastöriserad mjölk. Det har alltså inget att göra med den råmjölk vi pratar om i samband med amning. I amningsteknisk mening är råmjölk ett annat ord för colostrum, som är den allra första ultra-näringsrika mjölken som barnet får från mammans bröst strax efter födseln.

Varför får gravida inte äta opastöriserad ost?

Listeria kan finnas i många livsmedel, och det påverkar oss sällan eftersom ett välfungerande immunförsvar bekämpar bakterien. Under en graviditet försvagas dock immunförsvaret, vilket ökar risken för att bli sjuk med listeriainfektion, som i värsta fall kan leda till fosterskador, spontan abort eller för tidig födsel.

Det är inte bara gravida som bör undvika de mjuka läckerheterna. Äldre människor, alkoholister, cancerpatienter och personer med diabetes är också i särskild risk för att bli sjuka med listeriainfektion om de äter opastöriserade ostar.

LÄS OCKSÅ: Får man dricka kaffe när man är gravid? 

I sällsynta fall kan det faktiskt också finnas listeria i mjuka ostar gjorda på pastöriserad mjölk, och det beror vanligtvis på att produkten har hanterats felaktigt vid något tillfälle i produktionsprocessen.

Vilka ostar är opastöriserade?

Det finns både mjuka och hårda opastöriserade ostar, men det är bara de mjuka råmjölksostarna som kan riskera att skada ditt ofödda barn. Här handlar det om färskostar som varken lagras eller pressas, kittostar (t.ex. Taleggio och Munster), feta samt mögel- och dessertostar såsom camembert, comté, brie och gorgonzola.

En god nyhet för gravida ostälskare i Sverige är att lagstiftningen på livsmedelsområdet dikterar att alla mjuka och halvfasta ostar ska göras på pastöriserad mjölk. Om du får stor lust till en getrulle som gravid, går det därför bra om den är svenskproducerad, men du bör undvika mjuka råmjölksostar som är importerade från utlandet, t.ex. Frankrike.

En professionell ostkännare kommer med all sannolikhet att kunna känna skillnad. För en ostspecialist råder det ingen tvekan om att Gryere, Comté, Camembert osv. smakar bäst och har mest djup i de opastöriserade versionerna. För oss vanliga dödliga kommer det dock inte att vara någon större skillnad.

Vad är listeria?

Listeria-monocytogenes är en ganska utbredd bakterie som kommer från jorden. Den finns i mycket små koncentrationer i många livsmedel och kan också överföras till mjölk vid mjölkning. Hos de flesta vuxna ger en infektion med listeria milda influensaliknande symptom, men bakterien kan vara farlig för ofödda barn.

Vad är risken för att få listeria som gravid?

I ett land som Sverige med bra näringsmärkningar och höga krav på livsmedelssäkerhet är risken för att få listeria låg, oavsett om du är gravid eller ej. Statens Serum Institut hade år 2020 endast registrerat 43 fall nationellt, och det är framförallt äldre personer som blir allvarligt sjuka.

7 goda råd för att undvika listeria

  • Undvik mjölk- och ostprodukter gjorda på opastöriserad mjölk
  • Se till att kylskåpet alltid är inställt på 5°
  • Var extra noggrann med god kökshygien
  • Ät charkuterier, kallrökt och gravad fisk så färskt som möjligt
  • Köp inte färdigblandad sallad eller paté från delikatessavdelningar
  • Kasta bort mat som har gått ut på datum
  • Värm maträtter tills de är rykande varma (ca 75°)
  • Kan gravida äta brieost?

I grund och botten bör du undvika brie, som – precis som camembert – är en vitmögelost och kategoriseras som mjuk ost gjord på råmjölk. En svensktillverkad brieost skulle dock inte skada varken dig eller barnet, eftersom svensk ost alltid framställs med pastöriserad – det vill säga värmebehandlad – mjölk.

Kan gravida äta gorgonzola?

Du bör inte äta gorgonzola som gravid, eftersom det är en blåmögelost som liksom andra ”mögelostar” som till exempel Roquefort vanligtvis görs på opastöriserad mjölk. Men oroa dig inte om du får i dig en liten mängd gorgonzola-dip eller Danablu i salladsdressing.

Liksom när det gäller brie, kan du även hitta gorgonzola gjord på pastöriserad mjölk. Var noga med att läsa produktdeklarationen noggrant. Om du äter ute är det dock bäst att undvika det, eftersom du inte kan vara helt säker på hur osten har förvarats och hanterats.

Kan gravida äta parmesan?

Om dina graviditetscravings inkluderar italiensk mat med generösa mängder riven ost på toppen, kommer här en riktigt god nyhet. Det är absolut ofarligt att äta parmesan och andra hårdostar när du är gravid. Det gäller även om de inte är pastöriserade, så du kan även tryggt äta de importerade varianterna.

De hårda osttyperna – som förutom den välkända Parmigiano-Reggiano även inkluderar Pecorino och Manchego – innehåller nämligen inte lika mycket vatten som mjuka ostar gör, och därför kan det växa mycket färre bakterier i dem. En mycket liten mikroskopisk mängd bakterier gör ingen skada på vare sig dig eller barnet.

Kan du äta mozzarella när du är gravid?

Mozzarella är en väldigt populär ost eftersom svenskarna uppskattar det italienska köket. Du kan alltid äta mozzarella när du är gravid om osten har använts till gratinering – exempelvis på en lasagne. Generellt går det också bra att äta färsk mozzarella, eftersom de flesta mozzarellaostar i svenska butiker är pastöriserade.

Kan du äta fetaost när du är gravid?

Du kan gärna äta fetaost när du är gravid, så länge den är pastöriserad. För att vara på den säkra sidan kan du välja ett svenskt alternativ, men kom ihåg att bara grekiska producenter får kalla sin ost för feta. I kyldisken här hemma hittar du därför oftast den vita osten i saltlake under namn som salladsost eller salladstärningar.

Kan du äta mjukost när du är gravid?

Mjukost och graviditet fungerar utmärkt ihop, vilket är tur eftersom kex med Philadelphia eller Buko är favoritsnacks för många gravida. Den klassiska räkosten är också pastöriserad, så du kan lugnt ge efter för ett sådant sug under graviditeten.

Sammanfattningsvis: Du bör så långt det är möjligt undvika mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk, men vit- och blåmögelostar är helt okej om de är producerade i Danmark. Smaklig måltid!

Som tidigare nämnt är det bara ett fåtal svenskar som insjuknar med listeriainfektion, så du ska absolut inte slå dig själv på fingrarna om du då och då njuter av en kex med brie.

Läs också

Kost och graviditet: Så här ska du äta när du är gravid

De 7 bästa tipsen: Allt du behöver veta om att flyga som gravid

Komplett packlista för BB-väskan

Gravidapp: 5 toppappar för att följa din bebis och graviditeten