Gravid med depression – risker, tecken och behandling

Graviditeten är en känslomässig berg- och dalbana med glädje, oro och allt däremellan. Men när är det mer än bara hormoner, och när övergår det i en graviditetsdepression? Läs vidare för att lära dig mer om symptomen.

Senast uppdaterad den

Malene Buhl

Faktagranskad av:

Malene Buhl

Psykolog

En graviditet symboliserar för många kvinnor en lycklig tid fylld av förväntansglädje, boande och känslan av att stå inför en stor, men positiv förändring. Men vad händer om lyckokänslan uteblir? Vad gör du om du istället känner dig nedstämd och modlös under din graviditet?

Depression under graviditeten är ett ofta förbisett fenomen som kan få konsekvenser för den blivande mamman och hennes familj om hon inte får rätt hjälp. I den här artikeln kan du lära dig mer om hur du ska förhålla dig om du känner avsaknad av glädje över din graviditet och oroar dig för att ha utvecklat en depression.

Gravid och nedstämd, ledsen och olycklig

Det kan ge upphov till stor skuldkänsla och en känsla av att vara fel, om du som blivande mamma har drömt om att bli gravid och plötsligt upplever att graviditeten ger upphov till negativa känslor. Kanske har det tagit tid att bli gravid, och nu är det efterlängtade barnet äntligen på väg.

Du kan bli osäker på om graviditeten var en bra idé – om du passar för att bli mamma, och om du överhuvudtaget kommer att älska din bebis. Nedstämdhet under graviditeten kan också ge upphov till intensiva bekymmer om huruvida tiden efter förlossningen också kommer att präglas av ledsamhet, och kanske fruktar du att utveckla en efterfödselsreaktion.

LÄS OCKSÅ: Efterfödselsreaktioner – Psykologens guide till smärta i moderskapet

Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få om du känner dig modlös och ledsen under graviditeten. Och det är viktigt att understryka att graviditetsdepression på inget sätt betyder att du inte kan bli en bra mamma.

Hur vanligt är depression under graviditeten?

Större metaanalyser av undersökningar världen över visar att cirka 12 % av alla gravida upplever depression under graviditeten. En dansk undersökning från 2015-2016 har visat att man genom att screena för depression redan vid läkarbesöket i graviditetsvecka 24 kunde upptäcka de flesta av dessa fall – både hos den gravida och hennes partner.

I vissa kommuner har denna kunskap lett till att man har utökat screeningsinsatsen, så att barnmorskan redan besöker de blivande föräldrarna under graviditeten och genomför en screening för depression av både den gravida och hennes partner.

Gravid med depression – vilka är symptomen?

Symptomen på en depression under graviditeten är i stort sett desamma som vid depression vid andra tidpunkter i livet. Det bör dock noteras att en viss grad av humörsvängningar och bekymmer samt förändringar i mat- och sovmönster är vanliga graviditetsbesvär, som inte nödvändigtvis betyder att du har en depression.

De mest utbredda symptomen på graviditetsdepression är:

  • känslor av ledsamhet och nedstämdhet
  • ökad gråtmildhet
  • mindre intresse för aktiviteter man normalt finner glädje i
  • oro kopplad till graviditeten
  • känslor av hopplöshet och meningslöshet
  • ängslan inför det kommande moderskapet
  • social tillbakadragande eller isolering
  • tankar om att vara otillräcklig, betydelselös eller oduglig
  • självanklagelser, skuld och skam
  • koncentrationssvårigheter
  • minskad eller ökad aptit jämfört med normalt
  • självmordstankar

Som med så många andra psykiska störningar handlar graviditetsrelaterad depression om ett spektrum, som sträcker sig från humörsvängningar och tillfällig nedstämdhet till vad man skulle kategorisera som en egentlig depression som kräver behandling. Oavsett vad, bör du alltid dela de svåra tankarna med din läkare och/eller barnmorska.

Kan bebisen i magen känna när jag är ledsen?

Många gravida med depression oroar sig intensivt för om deras tillstånd kan skada bebisen i magen. Kom ihåg att ditt foster inte kan uppfatta innehållet i dina tankar, och det är helt normalt som blivande mamma att känna tvivel under graviditeten – oavsett om du har depression eller inte.

Kan depression skada mitt foster?

Forskningen pågår fortfarande kring hur depression påverkar fostret hos gravida kvinnor, där man bland annat undersöker vilka effekter stresshormonet kortisol kan ha på barnets utveckling. Det är dock ett komplext forskningsområde eftersom effekten av själva depressionen inte kan separeras från effekten av det beteende en obehandlad depression kan orsaka.

En av följderna av en obehandlad depression under graviditeten kan till exempel vara att det blir svårare att följa allmänna råd till gravida, såsom att motionera, undvika rökning och alkohol samt äta hälsosamt och varierat. I dessa fall är det fråga om negativa levnadsvanor som består eller förstärks till följd av depressionen.

Om du är orolig för hur ditt foster påverkas av depressionen, prata gärna med din läkare och/eller barnmorska om dina bekymmer. De kan hjälpa dig att reda ut eventuella frågor och ge dig lugnare tankar.

Vad ökar risken för att utveckla en depression under graviditeten?

För att förstå depression under graviditeten använder man det som på fackspråk kallas en bio-psyko-social förståelseram. Det innebär att en depression uppstår genom ett samspel mellan biologiska faktorer (till exempel ärftlighet), psykologiska faktorer (till exempel stress) och sociala faktorer som bristande socialt stöd eller våld i hemmet.

Har du tidigare lidit av depression, är risken generellt ökad för att du återigen drabbas av en depression. Detta gäller därför också under graviditeten.

Andra sociala riskfaktorer för att utveckla depression kan vara att graviditeten inte var planerad, eller att du blir ensamstående under graviditeten. Det finns alltså ingen enkel formel för vem som drabbas av depression under graviditeten. I förlängningen är det viktigt att understryka att du som blivande mamma aldrig själv bär skulden för att få en depression medan du är gravid.

Screening för graviditetsdepression

Om du eller din partner misstänker en graviditetsdepression, ska det tas på allvar, och du bör söka hjälp hos din läkare eller barnmorska. Personen kommer förmodligen att undersöka dig med utgångspunkt i ett screeningsverktyg kallat EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale), som är särskilt anpassat för gravida kvinnor och nyblivna föräldrar.

LÄS OCKSÅ: Screening för förlossningsdepression: 1 av 10 nyblivna mödrar förskönar sanningen

I denna screening tar man hänsyn till att de flesta gravida och nya föräldrar upplever sömnstörningar, utan att detta nödvändigtvis är ett uttryck för en depression. Därför är sömnstörningar inte heller ett kriterium för depression under graviditeten.

En screening med EPDS, eller annan form av graviditetsdepressionstest, bör dock aldrig stå ensam. Oavsett resultatet ska din läkare eller hälsovårdare alltid ta det seriöst om du uttrycker sorg och berättar att du gråter mycket och/eller upplever intensiva bekymmer om ditt kommande liv som mamma.

Hur behandlas depression under graviditeten?

Vid lätt till måttlig depression erbjuder man ofta en kombination av ökat socialt stöd och uppföljning samt psykoterapi hos en psykolog eller i en grupp. I vissa fall väljer man dessutom att arbeta målmedvetet med att stödja din anknytning till bebisen i magen, och det kan till exempel vara genom att erbjuda kompletterande ultraljud där du kan se in till din bebis och höra hjärtljudet.

Antidepressiv medicin och depression under graviditeten

Lider du av en svår depression, där läkaren bedömer att psykoterapi och ökat stöd inte är tillräckligt, kan det i vissa fall erbjudas antidepressiv medicin under graviditeten. Det finns idag en rad olika typer av antidepressiv medicin, varav vissa är mer lämpliga att använda under graviditeten samt vid amning.

LÄS OCKSÅ: Bra att veta: Amning och medicin

Att ta antidepressiv medicin under graviditeten kommer inte utan biverkningar. Beroende på preparat och dos måste man vara uppmärksam på att bebisen vid födseln kan få vad man kallar seponeringssymtom. Här handlar det om en slags abstinens som kan ge olika fysiska reaktioner hos bebisen.

Det görs många studier av de potentiella negativa effekterna av att använda antidepressiv medicin under graviditeten. Resultaten av dessa studier är dock inte entydiga, eftersom man inte alltid kan skilja effekten av den behandling man ger från effekten av depressionen i sig.

En obehandlad depression kan därför också ha negativa konsekvenser för dig och din bebis, varför samtalet om att påbörja behandling med antidepressiv medicin alltid utgår från en avvägning av fördelar och nackdelar.

Vad kan jag själv göra?

Förutom att få den nödvändiga professionella hjälpen för att hantera en depression under graviditeten, kan du hjälpa dig själv och din bebis genom att minska stress och oro över hur depressionen påverkar ditt barn – även om detta kan kännas svårt.

Meditation, mild yoga och rörelse, överkomliga promenader, näringsrik mat och rikligt med vila är olika saker som du själv kan bidra med i den mån det finns energi och överskott. Du kan också boka tid för en massage eller gå till en varmvattenbassäng – generellt ägna tid åt saker som ger dig lust och glädje. Och det är naturligtvis en bra idé att sträcka ut till någon du litar på, som du kan dela dina tankar och bekymmer med.

Konsekvenser av obehandlad depression under graviditeten

När en depression går obemärkt förbi under graviditeten, och den blivande mamman inte får den nödvändiga hjälpen, ökar tyvärr sannolikheten för att depressionen kvarstår och påverkar efterfödselstiden. Tiden som nybliven mamma är redan en stor omställning – och kraven på den nyblivna mamman är stora.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsdepression – När det gör ont i psyket att bli mamma

Sömnbrist, nya rutiner, omgivningens förväntningar och en förändring i parrelationens dynamik är allt saker som den nya mamman behöver resurser för att navigera i. En obehandlad depression kommer att utgöra en ytterligare belastning, som i svåra fall kan få konsekvenser för både ditt välbefinnande som mamma, dina positiva känslor för bebisen samt för barnets motoriska och psykologiska utveckling.

Depression hos pappa eller medmamma i samband med graviditet

Man är idag i allt högre grad medveten om att perinatal depression – en samlingsbeteckning för depression under perioden före och efter förlossningen – också kan drabba partnern till den gravida. Faktiskt har en nyare dansk undersökning visat att upp till 8 % av blivande pappor har symtom på depression 4 månader före beräknat förlossningsdatum.

Depression hos män har ofta ett annorlunda uttryck och symtombild än hos kvinnor. Symtom som särskilt återkommer hos män med depression är tillbakadragande från familjen och en tendens att arbeta mer. Han kan utveckla en lägre stresströskel och reagera med irritabilitet, ilska och aggression, liksom det inte är ovanligt för män med depression att vända sig till missbruksbeteende (t.ex. spel eller alkohol).

Obehandlad depression hos den blivande pappan eller medmamman kan i värsta fall leda till att den blivande familjen går i upplösning. Behandling av depression hos partnern till den gravida är därför minst lika viktig och betydelsefull för både partnerns eget välbefinnande, men också för att säkerställa samlivet och stärka partnerns anknytning till barnet.

Skuld, skam och dåligt samvete

Graviditetsdepression kan ge upphov till många bekymmer och dåligt samvete, men kom ihåg: Du har inte själv valt att få en depression. Så länge du gör vad du kan för att få stöd och hjälp, kommer bekymmer om potentiell påverkan på ditt ofödda barn inte att ge något positivt.

Upplever du att du har svårt att hantera den skuldkänsla som kan vara förknippad med att ha en depression under graviditeten, så sträck ut efter en psykolog eller psykoterapeut, som kan hjälpa dig att odla en mer medkännande och kärleksfull inställning till dig själv i den situation du befinner dig i.

Du är inte ensam om att ha det svårt under graviditeten, och dina känslor behöver absolut inte betyda att din bebis inte är önskad. Försök att fokusera din energi och dina tankar på hur du kan vara snäll mot dig själv under graviditeten – och kom ihåg att en mamma med depression också kan vara en bra mamma, som uppfyller sitt barns behov av omsorg, närhet och trygghet.

Skrevet af psykolog Malene Buhl, indehaver af MamaCircle

Läs också

Gravid och illamående: Här är de 5 bästa råden mot graviditetsillamående

Nackuppviktsundersökning – när, hur och varför?

Komplett packlista för BB-väskan

Graviditet och inkontinens: De 3 bästa råden till dig som är gravid