Gravid vecka 37 (36+0 - 36+6)

Slutspurten är här! Du är nästan i mål, mama! Läs mer om vecka 37 här.

gravid uge 37

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 37

Hej mamma, du är nu i vecka 37, och bebisen är nästan helt redo för världen. Bebisens lungor är fullt utvecklade, vilket betyder att den lilla kan andas själv om förlossningen startar. Bebisen väger nu omkring 2800 gram, så du bär runt på en liten trollunge. Din gravida kropp? Ja, den är verkligen i full gång. Det är normalt att känna sig både panikslagen och helt redo samtidigt. Vi hejar på dig! Det är bara 28 dagar kvar till beräknad förlossning, men det kanske händer tidigare!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 37 som gravid?

Din kropp arbetar hårt för att bli redo för förlossningen. Du kommer säkert att märka att förvärkarna ökar både i styrka och frekvens, men det betyder inte nödvändigtvis att förlossningen är precis runt hörnet. Magen är tung, och du kanske känner dig tröttare än vanligt – det är helt förståeligt! Många är vid det här laget ganska trötta på att vara gravida. Försök ändå att njuta av de sista sparkarna och det nära band ni delar innan bebisen kommer ut i världen. 

När förlossningen närmar sig är det normalt att fundera över hur den kommer att gå till. Vaginal förlossning är det vanligaste valet, men ibland är förlossning med kejsarsnitt nödvändigt – antingen planerat eller akut. Kejsarsnitt kan vara den bästa lösningen om bebisen ligger i en ogynnsam position eller om komplikationer uppstår under förlossningen. Det viktigaste är att du och bebisen kommer igenom förlossningen på ett bra sätt. Kom ihåg att båda metoderna leder till samma underbara mål: att du och din bebis mår bra. 

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 37?

Din kropp är i full gång med att förbereda sig för den stora dagen. Du kommer säkert att uppleva fler förvärkar – livmodern tränar inför förlossningen, så det är helt normalt. Har du märkt att magen kanske har sjunkit lite? Det ger mer utrymme att andas, men trycker också mer på blåsan, så toalettbesöken blir oftare. Slemproppen kan också börja lossna, vilket visar sig som ökad slem eller kanske lite blod – det kan vara ett tidigt tecken på förlossning, men behöver inte vara det. Det kan mycket väl dröja flera veckor till. 

Vad händer med bebisen i magen i vecka 37?

Din lilla bebis är nu helt redo att möta världen! Bebisen väger omkring 2800 gram och är cirka 46 cm lång. Lungorna är nu helt mogna, så om förlossningen startar kommer bebisen kunna andas själv. Bebisen arbetar fortfarande på att bygga upp lite extra fett för att kunna hålla värmen när den kommer ut. Troligtvis ligger den nu med huvudet nedåt, redo för förlossning, men om bebisen fortfarande ligger i sätesbjudning, kan läkarna försöka göra en yttre vändning. Rörelsefriheten i livmodern är begränsad nu, så du kommer nog märka färre vilda sparkar, men bebisen gör fortfarande sin närvaro känd med små tryck.

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 37

  • Oftare och kraftigare förvärkar som förbereder din kropp för förlossningen
  • Ökad kissnödighet eftersom bebisen trycker på blåsan
  • Slemproppen kan börja lossna, vilket kan leda till slem eller lätt blodig flytning
  • Tryck och ömhet i bäckenet, särskilt när bebisen sjunker längre ner
  • Sömnsvårigheter på grund av både tankemyller och fysiskt obehag
  • Otålighet och känslan av att vara "färdig" med att vara gravid

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

I vecka 37 handlar det om att vara redo för förlossningen. Se till att väskan till sjukhuset är packad med allt du och bebisen behöver. Ha också ett bra samtal med din partner eller förlossningshjälpare om era förväntningar på förlossningen – det kan vara bra att gå igenom förlossningsplanen, prata om smärtlindring och träna t.ex. rebozo tillsammans. Om du ännu inte har ordnat bebisens första kläder, skötbord eller bilbarnstol, är det nu du ska fixa det. Kom också ihåg att ta dig tid att vila och samla energi inför den stora dagen, och se till att ha lite mat i frysen för tiden efter förlossningen.

Slutet av tredje trimestern

Nu är du så nära mållinjen! Kroppen förbereder sig, och du kommer säkert märka både förvärkar, tryck i bäckenet och massor av trötthet. Det är viktigt att lita på att din kropp vet vad den ska göra – oavsett om du planerar en vaginal förlossning eller ett kejsarsnitt. Kom ihåg, det finns inget rätt eller fel sätt att föda på. Det viktigaste är att du och bebisen får en trygg och säker upplevelse.

Tillbaka till vecka 36 Fram till vecka 38

Läs också

Vad är bäst – kejsarsnitt eller vaginal förlossning?

Förlossningsbindor: Hur många, hur länge, var kan de köpas?

Förlossning: Den stora guiden till allt du behöver veta om att föda

Mognadsakupunktur - fungerar det verkligen?