Gravid vecka 38 (37+0 - 37+6)

I vecka 38 är din bebis redo att komma ut och möta världen. Din kropp förbereder sig, och du kanske börjar känna de första tecknen på att förlossningen närmar sig. Läs mer här.

gravid uge 38

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 38

Hej mamma, nu är du i vecka 38! Bebisen håller på att gå från att vara lång och smal till att bli lite mer rund och knubbig – redo att klara sig utan neonatal vård, om förlossningen skulle sätta igång. Din lilla väger nu cirka 3 kilo. Din gravida kropp? Den känner verkligen av vikten, särskilt nedåt, där du kanske känner ömhet vid blygdbenet (symfys-smärtor), eftersom bebisen trycker mot bäckenet. Det är nu 21 dagar kvar till beräknad förlossning, men vem vet – det kan hända när som helst!

Vad kan jag förvänta mig av vecka 38 som gravid?

Även om det tekniskt sett är lite tid kvar till beräknad förlossning, kan förlossningen starta när som helst nu. Särskilt om du har fött tidigare, kan det ske tidigare. Din kropp förbereder sig med förvärkar, som kanske känns som mensvärk. Slemproppen kan börja lossna, vilket ofta är ett tecken på att förlossningen närmar sig - det behöver inte vara ett tidigt tecken på förlossning, men det kan vara det. Det kan också vara svårare att hitta bekväma positioner när du ska sova, eller bara sitta, för den stora magen tar verkligen plats nu! Försök vila när du kan, även om väntetiden kan kännas oändlig. Det kan vara svårt, men spara energin – den kommer du snart att behöva.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 38?

Din kropp arbetar verkligen hårt för att förbereda sig för förlossningen. De förvärkar du upplever är livmoderns sätt att öva sig inför de "riktiga" värkarna. Slemproppen kan lossna, vilket kan visa sig som en del klart, segt slem – kanske med lite blod i. Om magen har sjunkit lite, kan du nog andas lättare nu, men å andra sidan trycker bebisen mer på ditt bäcken, vilket kan ge ömhet, särskilt vid blygdbenet. Det är viktigt att du vilar, lyssnar på kroppen och förbereder dig mentalt på att förlossningen kan vara precis runt hörnet.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 38?

Din bebis är nu redo att träffa dig! Med en vikt på omkring 3 kilo och en längd på cirka 47 cm, är din bebis fullt utvecklad. Bebisens lungor producerar fortfarande surfaktant, som hjälper med det första andetaget, och det byggs upp fett under huden så att bebisen kan hålla värmen utanför livmodern. Utrymmet i livmodern är ganska trångt nu, så du kommer troligen att känna mindre kraftiga sparkar och mer små justeringar och puffar från bebisen. Allt är klart – nu handlar det bara om när bebisen bestämmer sig för att anlända!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 38

  • Förvärkar som kan påminna om lätta menstruationssmärtor
  • Ömhet i bäckenet, särskilt vid blygdbenet (symfys-smärtor)
  • Ökad urinträngning eftersom bebisen trycker mer på blåsan
  • Lossnande av slemproppen – klart eller segt slem, kanske med lite blod
  • Tyngdkänsla i underlivet eftersom bebisen har sjunkit ner
  • Rastlöshet eller lust att förbereda för bebisen – boande är helt normalt!

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Nu är det dags att se till att allt är klart för bebisens ankomst. Har du packat sjukhusväskan? Se till att du har allt från kläder, blöjor och snacks till dig själv till bebisens första klädset. Om du planerar en hemförlossning, dubbelkolla att all utrustning är på plats. Prata med din barnmorska om dina önskemål för förlossningen, särskilt om du har preferenser för smärtlindring eller annat. Och kom ihåg att hålla utkik efter de första tecknen på förlossning. Regelbundna värkar eller vattenavgång? Då är det dags att kontakta förlossningen!

Slutet av tredje trimestern

Slutspurten är igång, och din bebis kan anlända när som helst. Det är en tid fylld med både spänning och utmaningar, eftersom kroppen verkligen är under press nu. Du kommer troligen att känna fler förvärkar, ökat tryck i bäckenet och känna dig både fysiskt och mentalt trött. Men kom ihåg, din kropp vet vad den ska göra – oavsett om du ska föda vaginalt eller med kejsarsnitt. Det finns inget rätt eller fel sätt att föda på, så länge du och bebisen är friska och välmående. 

Tillbaka till vecka 37 Fram till vecka 39

Läs också

5 anledningar att använda intimdusch efter förlossningen

Tecken på förlossning: 8 saker som tyder på att det snart är dags att föda

Komplett packlista för BB-väskan

Så här känns sammandragningar – erfarenheter från 30 mammor