Gravid vecka 39 (38+0 - 38+6)

Nu är du verkligen nära mållinjen, och bebisen kan komma när som helst! I vecka 39 fortsätter bebisen att växa, medan din kropp förbereder sig för förlossningen. Läs mer här.

gravid uge 39

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 39

Hej mamma, du är nu i vecka 39! Bebisen är upptagen med att finslipa det sista – håret växer och naglarna når snart över fingertopparna. Bebisen väger nu omkring 3200 gram. Och vad gäller dig: Om du inte redan har gjort det, är det en bra idé att börja tänka på amningen. Det kan också vara lite knepigt att skilja mellan de starkare förvärkarna och de riktiga värkarna. Är du osäker? Ring till förlossningen. Du kan också läsa mer i vår artikel När ska jag ringa till förlossningen? Det är nu bara 14 dagar kvar till beräknad förlossning – men vem räknar?

Vad kan jag förvänta mig av vecka 39 som gravid?

Denna vecka kan du förvänta dig att graviditetens tyngd verkligen känns. Bebisen är redo för världen, men det finns fortfarande utrymme för lite mer tillväxt och viktökning. Många gravida upplever frekventa förvärkar, som kan påminna om menstruationssmärtor. Kanske börjar slemproppen lossna – ett tecken på att kroppen förbereder sig för förlossningen. Välkomna det! Kroppen ställer långsamt in sig på förlossning - en process som tar dagar, ja faktiskt veckor. Det är helt normalt att vara otålig nu. Du vet att det kan ske när som helst, men bebisen kan också bestämma sig för att stanna lite längre i livmodern.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 39?

Din kropp är i full gång med de sista förberedelserna. Förvärkarna blir mer intensiva och kan kännas som molande värk i underlivet – din kropp tränar inför de riktiga värkarna. Slemproppen, som har skyddat livmoderhalsen, kan börja lossna, vilket ofta ses som klart, slemmigt flytningar med kanske lite blod. Du kanske känner att magen har sjunkit, vilket ger mer utrymme att andas, men samtidigt trycker på blåsan, så toalettbesöken blir oftare. Din kropp gör sig helt redo – nu är det bara en tidsfråga.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 39?

Bebisen är nu cirka 49 cm lång och väger runt 3200 gram. Lungorna producerar surfaktant, vilket hjälper bebisen att andas vid födseln. Lanugohåren, som har täckt kroppen, är i stort sett borta, och bebisen har alla de reflexer som behövs för livet utanför magen – som att greppa, vrida huvudet och reagera på ljus och ljud. Nu är det bara en fråga om när bebisen bestämmer sig för att komma ut och möta dig!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 39

  • Förvärkar som känns som lätta menstruationssmärtor
  • Slempropp som lossnar (klart, slemmigt flytningar, kanske med lite blod)
  • Ökad urinträngning eftersom bebisen trycker på blåsan
  • Trötthet och en känsla av att vara tung
  • Tyngdkänsla i bäckenet
  • Hicka från bebisen, som du kan känna som små ryck
  • Rastlöshet eller en plötslig lust att göra allt klart för bebisen (boande!)

Detta ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Nu är det dags att se till att allt är klart för bebisens ankomst. Se till att din sjukhusväska är packad – med kläder till dig och bebisen, snacks och alla små nödvändigheter för förlossningen. Om du inte redan har gjort det, gå igenom din förlossningsplan med din partner och din barnmorska, så alla vet vad dina önskemål är. Håll utkik efter förlossningstecken som regelbundna värkar eller vattenavgång, och kom ihåg – det är helt okej att ta det lugnt och ladda upp inför den stora dagen.

Slutet av tredje trimestern

Du är vid slutet av tredje trimestern, och nu kan förlossningen ske när som helst. Kroppen har burit bebisen i nästan nio månader, och nu är både du och bebisen redo för den stora dagen. Det kan vara svårt att vänta, och det är helt normalt att känna sig otålig eller till och med nervös. Kom ihåg att din kropp är byggd för detta. Lyssna på den, vila och ät näringsrik mat, så du är redo när tiden äntligen är inne.

Tillbaka till vecka 38 Fram till vecka 40

Läs också

Så här använder du en kyl- och värmekudde för att lindra dina smärtor efter förlossningen

Amningsrådgivarens 5 bra tips för amning

Knipövningar: Fysioterapeutens guide för bäckenbottenträning under graviditet och efter förlossning

De 6 bästa tipsen mot halsbränna och sura uppstötningar när du är gravid