Gravid vecka 42 (41+0 - 41+6)

Du har nu gått en vecka över tiden och väntan kan kännas oändlig. Kanske funderar vården på att sätta igång förlossningen. Läs mer här.

gravid uge 42

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 42

Hej mamma, du är nu i vecka 42, och om du fortfarande är gravid, har du gått en vecka över tiden. Vad gäller bebisen denna vecka: Bebisen mår säkert bra och ligger bara och blir lite rundare i magen. Bebisen väger cirka 3800 gram. Och vad gäller din gravida kropp: Magen är tung och du är trött – helt förståeligt! Du går nog på tätare kontroller och kanske har samtalet kommit in på igångsättning.

Vad kan jag förvänta mig av vecka 42 som gravid?

Att vara i vecka 42 kan vara både frustrerande och utmattande. Även om det känns som om tiden står stilla, övervakas du noggrant för att säkerställa att både du och bebisen mår bra. Du kommer sannolikt att få tätare kontroller där barnmorskan kommer att kontrollera bebisens rörelser och moderkakans funktion. Igångsättning kan bli aktuellt, men om du känner dig okej med att vänta lite till, kan du välja att avvakta, men barnmorskan kommer ofta att föreslå en hinnsvepning eller någon annan form av igångsättning för att få förlossningen att starta.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 42?

Din kropp är verkligen pressad i vecka 42. Magen är stor, och det känns tungt att röra sig runt. Du är kanske utmattad och har svårt att hitta komfort, både fysiskt och mentalt. Vissa gravida upplever begynnande förvärkar, medan andra fortfarande väntar på de första tecken på förlossning. Om förlossningen inte startar av sig själv, kan du bli erbjuden en hinnsvepning.

Vad händer med bebisen i magen i vecka 42?

Bebisen är nu helt färdigutvecklad och väger omkring 3,8 kilo och mäter 52 cm. Om du inte redan har gått in i förlossning, kan din barnmorska eventuellt föreslå igångsättning.

Symtom du kan uppleva när du är gravid i vecka 42

  • Tung och trött känsla i kroppen
  • Ökad frekvens av sammandragningar
  • Sömnbesvär och obehag på grund av magens storlek
  • Minskade fosterrörelser (om du upplever detta, bör du kontakta förlossningen)
  • Känsla av otålighet och frustration

Det ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

I vecka 42 är det viktigt att hålla nära kontakt med din barnmorska. Du kanske får erbjudande om en hinnsvepning för att naturligt sätta igång förlossningen. Kom ihåg att lyssna på din kropp – om du upplever färre sparkar eller förändringar i bebisens rörelser, är det viktigt att kontakta förlossningen. Försök att vila så mycket som möjligt, även om otåligheten är stor.

Slutet av tredje trimestern

Nu är du vid slutet av graviditeten, och allt handlar om att förbereda sig för förlossningen. Bebisen är helt redo och snart kommer kroppen att sätta igång förlossningen – antingen av sig själv eller med hjälp av barnmorskan. Detta är en tid där du kanske känner dig överväldigad av väntetiden, men kom ihåg att du snart kommer att få träffa ditt lilla barn.

Tillbaka till vecka 41 Fram till vecka 43

Läs också

Ditt underliv efter förlossningen: 5 bra råd från fysioterapeuten

Långa bröst, tomteöl och amningste – vi utforskar 7 myter om amning

Hemoroider efter förlossning: Här är de 5 bästa råden

5 skäl att använda intimdusch efter förlossningen