Gravid vecka 41 (40+0 - 40+6)

Du har nått ditt beräknade förlossningsdatum, och bebisen myser fortfarande i magen. Väntetiden kan kännas oändlig, men det är helt normalt att gå över tiden. Läs mer här.

gravid uge 41

Senast uppdaterad

Anne Due Barslund

Faktagranskad av:

Anne Due Barslund

Barnmorska

Du är nu gravid i vecka 41

Hej mamma, vecka 41 – du har nått beräknat datum, och bebisen är färdigbakad! Men den lilla tar fortfarande god tid på sig. Bebisen väger nu omkring 3600 gram och är helt redo att komma ut. Vi vet att du börjar bli otålig – och ja, det är jobbigt att gå över tiden. Men det är både normalt och ofarligt. Kanske provar du akupunktur eller andra huskurer för att få igång saker och ting? Vi hejar på dig! Och hej, det är nu officiellt 0 dagar kvar till beräknat datum.

Vad kan jag förvänta mig av vecka 41 som gravid?

Välkommen till den långa väntan! Vecka 41 kan kännas som en evighet, och det är helt normalt. Det är svårt att inte bli otålig nu, och du är säkert ganska trött på att vänta. Men oroa dig inte – bebisen har det bra därinne. Om förlossningen inte startar av sig själv kan du förvänta dig att barnmorskan börjar prata om igångsättning. Det sker vanligtvis omkring 41+4.

Vad händer med den gravida kroppen i vecka 41?

Din kropp är 100 % redo att föda. Livmodermunnen blir gradvis mjukare, vilket hjälper till att göra förlossningen lite lättare. Kroppen producerar fortfarande hormonet relaxin, som gör bäckenet mer flexibelt – redo för att bebisen ska passera. Det kan kännas frustrerande att gå över tiden, men det ger faktiskt livmodermunnen mer tid att mogna, vilket kan göra förlossningen smidigare. Om förlossningen inte startar snart kan barnmorskan föreslå en hinnsvepning – en teknik för att stimulera livmodermunnen och kanske kickstarta värkarna.

Vad händer med bebisen i magen vecka 41?

Bebisen är helt redo! Med en vikt på cirka 3600 gram och en längd på 51-52 cm väntar bebisen bara på att komma ut. Även om bebisen är färdigutvecklad, trivs han/hon fortfarande bra inne i magen. Fostervattnet fortsätter att produceras, och moderkakan arbetar lika effektivt som tidigare. Bebisens huvud är fortfarande mjukt på toppen (fontanellen), så det kan röra sig flexibelt genom förlossningskanalen. Bebisens hud kan börja flagna lite, eftersom fosterfettet börjar försvinna. Men annars är allt klart för den stora dagen!

Symptom du kan uppleva när du är gravid i vecka 41

  • Ökad trötthet och en känsla av tyngd – det är helt normalt!
  • Förvärkar eller mer intensiva sammandragningar.
  • Slemproppen kan lossna, och du kan få en lätt teckenblödning.
  • Ömhet i bäckenet, eftersom bebisen trycker ner mot livmoderhalsen.
  • Otålighet och känslomässig utmattning – vi förstår dig!
  • Svullna fötter och händer – kroppen håller på vätska.

Det ska du komma ihåg denna graviditetsvecka

Håll koll på att du fortfarande känner det vanliga livet från bebisen. Om rörelserna förändras eller blir mindre frekventa, ska du omedelbart kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen. Du kan bli erbjuden en hinnsvepning för att få igång förlossningen naturligt, och det är helt okej att prova alternativa metoder som mognadsakupunktur eller hallonbladste, om du vill. Dock finns det ingen vetenskaplig garanti för att det fungerar. Det viktigaste just nu är att du lyssnar på din kropp, vilar dig, och försöker hitta lite ro i väntetiden. Prata med din barnmorska om vad som ska hända om förlossningen inte startar av sig själv – det är bra att vara förberedd.

Slutet av tredje trimestern

Nu är du så nära! Snart händer det. Förlossningen är runt hörnet, och din kropp har förberett sig för den stora dagen. Du är säkert trött och frustrerad – det är förståeligt. Det kan vara svårt både fysiskt och mentalt att gå över tiden. Kroppen är tung, och det är inte ovanligt att känna sig lite nere i humöret. Men snart kommer bebisen, antingen av sig själv eller med hjälp av din barnmorska. Ta det en dag i taget, och håll fast vid att du mycket snart får träffa ditt lilla mirakel.

Tillbaka till vecka 40 Fram till vecka 42

Läs också

Barnmorskans 4 bra råd till dig som är nervös inför förlossningen

När ska jag ringa förlossningsavdelningen?

Magen efter kejsarsnitt – här är allt du behöver veta

Fördelar och nackdelar med hinnsvepning