Får man dricka kaffe när man är gravid?
Rekommendationerna för den övre gränsen för kaffedrickande under graviditeten varierar något, men det korta svaret är JA. Man får i princip dricka kaffe när man är gravid, så länge intaget av kaffe och andra koffeinhaltiga drycker som t.ex. cola och energidrycker hålls till ett absolut minimum.
Svenskarna dricker i genomsnitt 3-4 koppar om dagen, vilket placerar oss bland världens största kaffedrickare. För många av oss är dagens första kopp java en helig morgonritual, som det känns riktigt svårt att avstå ifrån, precis som ett graviditetsrelaterat rökstopp kan kännas nästan oöverkomligt.
Det finns tyvärr många saker du måste avstå från när två streck dyker upp på hemtestet, och det är riktigt tufft. Medan vissa väljer en allt-eller-inget-approach och kastar sig ut i en kall kalkon, föredrar andra gravida en gradvis nedtrappning.
Nedtrappning av kaffe kan till exempel göras i tre steg:
- Begränsa ditt kaffedrickande till en eller två koppar per dag
- Blanda vanlig kaffe med koffeinfritt kaffe
- Sluta helt med att dricka vanlig kaffe
Kan koffein påverka bebisen?
Koffein kan påverka bebisen eftersom ämnet via blodomloppet passerar moderkakan, som ju när den lilla grodden. Studier visar att stora mängder koffein – över 300 mg – både ökar risken för tidigt missfall och låg födelsevikt, vilket ger större risk för senare utveckling av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Studier pekar dessutom på att effekten av kaffe blir mer märkbar ju längre din graviditet fortskrider. Det beror på att din gravida kropp blir sämre och sämre på att bryta ner koffein, och då går en högre nivå vidare i blodomloppet.
Hur många koppar kaffe får jag dricka om dagen när jag är gravid?
Det rekommenderas att gravida begränsar kaffedrickandet till 2 koppar om dagen, motsvarande 200 mg koffein. Det är dock en bra idé att hålla sig i den lägre änden, eftersom det är svårt att veta exakt hur mycket koffein du får per kopp. Den totala mängden beror nämligen på både kaffemärket, doseringen och koppens storlek.
I vissa länder ligger den rekommenderade gränsen på 300 mg koffein per dag, vilket motsvarar ungefär tre koppar kaffe, men i andra länder, som t.ex. Danmark, rekommenderas att hålla sig under 200 mg (ca. två koppar). Här bör det påpekas att det inte finns något som tyder på att du ökar risken för dödfödsel, för tidig födsel eller missbildningar genom att inta 300 mg koffein per dag. Det handlar snarare om en försiktighetsprincip.
LÄS OCKSÅ: ”Min ångest hade övertygat mig om att min bebis skulle dö i magen på mig”
Kom ihåg att de rekommenderade gränserna för koffeinintag täcker både kaffe, te, cola och diverse energidrycker. Det betyder att om du under inga omständigheter kan starta dagen utan morgonkaffe, så kan du i princip hålla fast vid den koppen, om du istället utesluter andra typer av koffeinprodukter under dagen.
Innehållet av koffein i olika drycker
- En vanlig kopp filterkaffe (1,25 dl) innehåller cirka 85 mg koffein
- Te har typiskt 25 mg koffein per dl, men starkt svart te kan nå ett koffeininnehåll som kaffe
- Cola får enligt svensk lagstiftning maximalt innehålla 15 mg koffein per dl (ca. 150 mg per liter)
- I kakao och chokladmjölk får du normalt 3-5 mg koffein per dl
- Koffeinfritt kaffe innehåller också typiskt 3-5 mg koffein per deciliter
- Energidrycker får i Sverige maximalt innehålla 32 mg koffein per dl
Det bör sägas att Livsmedelsverket helt avråder från att dricka som Red Bull, Monster, Booster och liknande under graviditeten. Det beror på att energidrycker – förutom stora mängder koffein och socker – innehåller en rad ämnen som kan vara skadliga för din bebis.