Hur mycket leverpastej kan man äta som gravid?
Hälsomyndigheten säger att du kan äta leverpastej i mindre mängder. En klassiker som Stryhns leverpastej innehåller bara 35% gristlever, så du kan tryggt äta en smörgås med leverpastej och rödbetor till lunch. Den läckra franska patén från din lokala delikatessbutik bör däremot vänta tills efter att bebisen har kommit.
Varför får gravida inte äta lever?
Lever är en utmärkt källa till A-vitamin, men under graviditeten bör vi inte få för mycket av det, eftersom en hög koncentration ökar risken för fosterskador. Levertran, paté och rätter med stekt lever är därför no-go för gravida, liksom du bör undvika kosttillskott som innehåller A-vitamin.
A-vitamin när du är gravid
Som gravid gäller uttrycket “för mycket av det goda” även i förhållande till A-vitamin, som i för stora mängder kan leda till så kallade neuralrörsdefekter, där de små nerverna inte växer ordentligt ihop under fosterutvecklingen. A-vitamin ska dock inte göras till en total skurk i samband med graviditet.
LÄS OCKSÅ: Kost och graviditet: Så här ska du äta när du är gravid
Detta fettlösliga vitamin spelar generellt en viktig roll för vår syn, hud och immunförsvar. Du får det från bl.a. ägg, mejeriprodukter samt frukt och grönt i orange och mörkgröna färger, och ditt och bebisens behov av A-vitamin täcks fint genom en vanlig varierad kost.