Får jag äta leverpastej när jag är gravid?

Det avråds gravida från att äta lever, men varför egentligen? Och vad gäller för leverpastej? Här är allt du behöver veta om leverpastej och rekommendationer om A-vitamin för gravida.

Senast uppdaterad den

Cravings under graviditeten kan se ut på många olika sätt, och vissa typer kommer naturligtvis att vara hälsosammare för den gravida kroppen än andra.

Bland många andra rekommendationer, som handlar om allt från vitaminer när du är gravid, till vad du bör undvika att äta. Bland rekommendationerna sägs det att du bör undvika lever, men om du är typen som ständigt har lust att fylla den gravida magen med smörgåstårta, så läs vidare här.

Hur mycket leverpastej kan man äta som gravid?

Hälsomyndigheten säger att du kan äta leverpastej i mindre mängder. En klassiker som Stryhns leverpastej innehåller bara 35% gristlever, så du kan tryggt äta en smörgås med leverpastej och rödbetor till lunch. Den läckra franska patén från din lokala delikatessbutik bör däremot vänta tills efter att bebisen har kommit.

Varför får gravida inte äta lever?

Lever är en utmärkt källa till A-vitamin, men under graviditeten bör vi inte få för mycket av det, eftersom en hög koncentration ökar risken för fosterskador. Levertran, paté och rätter med stekt lever är därför no-go för gravida, liksom du bör undvika kosttillskott som innehåller A-vitamin.

A-vitamin när du är gravid

Som gravid gäller uttrycket “för mycket av det goda” även i förhållande till A-vitamin, som i för stora mängder kan leda till så kallade neuralrörsdefekter, där de små nerverna inte växer ordentligt ihop under fosterutvecklingen. A-vitamin ska dock inte göras till en total skurk i samband med graviditet.

LÄS OCKSÅ: Kost och graviditet: Så här ska du äta när du är gravid

Detta fettlösliga vitamin spelar generellt en viktig roll för vår syn, hud och immunförsvar. Du får det från bl.a. ägg, mejeriprodukter samt frukt och grönt i orange och mörkgröna färger, och ditt och bebisens behov av A-vitamin täcks fint genom en vanlig varierad kost.

Vilket pålägg kan man äta som gravid?

När du är gravid kan du gärna äta vanligt köttpålägg från kyldisken, men Livsmedelsverket har några viktiga tumregler. För att undvika den otäcka matbakterien listeria bör du äta köttpålägg, kallrökt fisk och gravad fisk så färskt som möjligt. Det betyder att du ska använda pålägget i god tid innan “bäst före”-datumet.

LÄS OCKSÅ: Kan gravida äta ost?

En annan ledtråd är att hållbarheten på pålägg oftast är kortare efter att förpackningen öppnats. Kontrollera alltid förpackningen för information om hållbarhet efter öppning. I ekvationen gravid och pålägg behöver du alltså inte oroa dig för matsvinn.

Det avråds dessutom helt från att äta rått kött, som bland annat finns i en rörd tatar. Otillagat kött kan nämligen dölja parasiten toxoplasmos (harpest), och hos gravida kan smittan överföras till fostret och öka risken för hjärn- och ögonskador.

Läs också

Kan jag använda parfym när jag är gravid?

Får man dricka kaffe när man är gravid?

De 7 bästa råden: Allt du behöver veta om att flyga som gravid

Kan gravida äta ost?